https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/staty-se-dohodly-na-alianci-proti-odlesnovani-amazonskeho-pralesa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Státy se dohodly na alianci proti odlesňování amazonského pralesa Aktualizováno

9.8.2023 12:33 | BELÉM (ČTK)
Latinskoamerické státy, které se v brazilském Belému účastní amazonského summitu, dnes vyzvaly rozvinuté země, aby naplnily své závazky spojené s klimatickými změnami a přispěly k získávání 200 miliard dolarů ročně do roku 2030 do fondu biodiverzity, informovala agentura Reuters.
 

V úterý se osm latinskoamerických států dohodlo na společné alianci proti odlesňování amazonského pralesa. Společné datum konce ničení tohoto ekosystému však prohlášení amazonského summitu v brazilském Belému neobsahuje, což kritizují ekologové.

Státy také chtějí spolupracovat na tom, aby amazonský prales nezačal vypouštět do vzduchu více oxidu uhličitého, než dokáže pohltit, informoval brazilský tisk.

Nová aliance dohodnutá na summitu má podpořit země v dosažení cílů, které si stanoví ve svých národních strategiích. Například Brazílie, na jejímž území leží přes 60 procent amazonského pralesa, chce ukončit odlesňování do roku 2030. Podle stanice CNN Brasil s brazilským návrhem stanovit společné datum pro ukončení odlesňování, nesouhlasily Guyana, Surinam a Bolívie.

Společné prohlášení podle agentury EFE obsahuje 113 bodů. Země mimo jiné chtějí spolupracovat na vytvoření společného fondu na podporu udržitelného rozvoje či na potírání zločinů proti životnímu prostředí. Země také chtějí vytvořit společný fond pro mezinárodní dary, jejichž výnos půjde na projekty udržitelného rozvoje. Počítají rovněž s vytvořením společného centra pro potírání zločinů proti životnímu prostředí, které bude koordinovat národní policie osmi signatářských zemí.

Jedním z hlavních bodů sporu byla podle tiskových agentur těžba ropy. Podle kolumbijského prezidenta Gustava Petra nestačí jen zastavit odlesňování pralesa. "Je nutné opustit fosilní paliva," uvedl Petro. Naopak Brazílie by podle agentury EFE chtěla začít těžit ropu v ústí řeky Amazonky.

Ropný průmysl je klíčový i pro další zemi přítomnou na summitu, Venezuelu, a s jeho rozvojem počítá také Guyana. V prohlášení se státy zavazují pouze ke konzultacím ohledně těžby v amazonském regionu. Spory mezi státy později popřel brazilský ministr zahraničí Mauro Vieira. "Nemáme odlišné postoje," řekl.

To, že se země nedohodly na společném datu pro konec odlesňování, kritizují ekologové. "Je to první krok, ale chybí konkrétní rozhodnutí, je to jen seznam slibů," řekl vedoucí jedné z brazilských ekologických organizací Marcio Astrini.

Amazonský summit v Belému je primárně schůzkou Bolívie, Brazílie, Kolumbie, Ekvádoru, Guyany, Peru, Surinamu a Venezuely, tedy států, které už v roce 1978 podepsaly smlouvu o spolupráci v Amazonii. Jejím cílem je společně chránit Amazonii a využívat její zdroje udržitelným způsobem. V roce 1995 tyto země vytvořily Organizaci smlouvy amazonské spolupráce, jejíž poslední summit se konal v roce 2009 v brazilském městě Manaus.

Na jednání v Belému jsou prezidenti Brazílie, Bolívie, Kolumbie a Peru. Venezuelu zastupuje viceprezidentka, Guyanu premiér, Surinam a Ekvádor ministři zahraničí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

9.8.2023 13:55
To to trvalo a nyní konečně začít jednat, nekompromisně !
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

9.8.2023 15:51 Reaguje na smějící se bestie
Nekompromisně jednat, kde nejlépe navrtat ropu.
Odpovědět
Sl

Slovan

9.8.2023 22:45
Dokonalé to není, ale aspoň se tento problém bere vážně a současné politické elity mají snahu to řešit. Brazílie zažila během prvního půlroku vlády Luly velký pozitivní progres a je tedy evidentní, že prezident a vláda jsou základ. S Bolsonarem by byl stálý nárůst, s Lulou je to naopak stálý pokles.

S určitým rozvojem je třeba počítat, tomu se prostě zabránit úplně nedá. Nicméně třeba porodnost je v J. Americe nízká a dále se snižuje. Brazílie nebo Kolumbie jsou na tom jak Evropa. Peru, Venezuela a další země jsou lehce nad 2,1 s klesající trajektorií. Pokles u Brazílie je až neuvěřitelný.. v roce 1960 víc než 6 dětí na ženu, v roce 2000 pak 2,3 a dnes nižší než v ČR. A zdá se, že ten pokles je celosvětově tak velký, že maximum by pro lidstvo nemuselo být ani 10 mld. OSN momentálně počítá u střední varianty s 10,4 mld. Pamatuji si, že kolem roku 2010 byl tehdejší odhad 11,2 mld a předposlední vydání počítalo s 10,8 mld. Tlak nejenom na Amazonii tedy nemusí být tak velký jak se ještě nedávno očekávalo.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist