https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stavebni-urad-vydal-uzemni-rozhodnuti-pro-prehradu-v-novych-herminovech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stavební úřad vydal územní rozhodnutí pro přehradu v Nových Heřminovech

26.6.2023 10:41 (ČTK)
Řeka Opava na SZ okraji Nových Heřminov
Řeka Opava na SZ okraji Nových Heřminov
Foto | MartinVeselka / Wikimedia Commons
Stavební úřad v Bruntále vydal územní rozhodnutí na výstavbu protipovodňové přehrady v Nových Heřminovech na Bruntálsku. Zahájení stavebních prací na přehradní hrázi se předpokládá v roce 2027. Stavební náklady jsou odhadovány na 4,26 miliardy korun včetně opatření v obci Nové Heřminovy, sdělila Šárka Vlčková, mluvčí státního Podniku Povodí Odry, který výstavbu přehrady připravuje.
 

"Zahájení přípravných stavebních prací se předpokládá v roce 2026 a vlastní stavební práce na přehradě by měly být v letech 2027 až 2031. Na rok 2032 je plánováno první napouštění nádrže, její zkušební a plné zatížení a následně uvedení do běžného provozu," uvedla Vlčková. Připomněla, že nezbytnou podmiňující stavbou pro přehradu je přeložka silnice I/45 podél plánované zátopy vodního díla, kterou zajišťuje Ředitelství silnic a dálnic z pověření ministerstva dopravy.

Až územní rozhodnutí nabude právní moci, bude Povodí Odry znovu jednat s majiteli zbývajících pozemků o výkupu. Pokud neuspěje, začnou vodohospodáři připravovat vyvlastnění. Nyní má povodí vykoupeno 99 procent pozemků. Zbývá vykoupit majetek jednoho soukromého vlastníka a obce Nové Heřminovy. Vedení obecního úřadu je ale vázáno výsledkem referenda. V něm se místní vyslovili proti přehradě. Dřívější starostové vystupovali zásadně proti přehradě a s povodím odmítali jednat. Současná starostka Michaela Hermanová (Občané pro rozvoj obce) jednání s povodím nevylučuje.

"Současné zastupitelstvo zastává názor, že v nejlepším zájmu obce je zajímat se o realizaci záměrů souvisejících s plánovanou výstavbou přehrady a o těchto záměrech a jejich podobě jednat s Povodím Odry," řekla už dříve ČTK.

Vlčková připomněla, že stavba přehrady je součástí protipovodňových opatření na horní Opavě, do jejichž přípravy či realizace bylo dosud investováno 1,343 miliardy korun. Podle mluvčí bez údolní nádrže Nové Heřminovy nebude systém jako celek plně funkční a spolehlivý.

O výstavbě nádrže se mluví desítky let. Aktuální se znovu stala po katastrofálních povodních na Moravě a ve Slezsku v roce 1997. Stavba má však řadu odpůrců, kteří trvají na tom, že její výstavba je zbytečná. Opírají se o studii brněnského vodohospodáře Václava Čermáka, podle níž je citlivé rozšíření koryta řeky Opavy v Krnově a protipovodňová opatření na jejím horním toku dostatečnou ochranou před stoletou vodou.

Mluvčí dodala, že přehrada má řešit oba hydrologické extrémy, tedy povodně i sucho, které prohlubuje klimatická změna. Ochránit by před povodněmi měla 16.000 obyvatel zejména v Nových Heřminovech, Zátoru, Branticích, Krnově a v Opavě a má například pomoci řešit sucho na řece Opavě od přehrady po soutok s Moravicí. "V současnosti se intenzivně pracuje na projektové dokumentaci pro stavební povolení přehrady Nové Heřminovy a na přípravě říčních úprav pod hrází, které se musí zhotovovat postupně směrem po vodě od obce Zátor přes Brantice až po město Krnov," doplnila mluvčí.

Přehrada má mít betonovou hráz o délce 330 metrů, s výškou 26,5 metru. Celkový objem nádrže je 14,54 milionu metrů krychlových vody, z toho 11,56 milionu metrů krychlových je určeno k tlumeních velkých vod, celková plocha zátopy je téměř 130 hektarů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (29)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

26.6.2023 11:06
Ta přehrada měla být v provozu už dávno !
Odpovědět
Anyr

Anyr

26.6.2023 12:30 Reaguje na smějící se bestie
https://plus.rozhlas.cz/nove-prehrady-kvuli-suchu-je-naprosto-spatny-koncept-zlobi-se-odbornik-hruska-8200875

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/vlada-chce-resit-sucho-prehradami-jinde-na-svete-se-ale-vypo/r~f63c5284950611ea80e60cc47ab5f122/

https://www.lidovky.cz/ceska-pozice/stat-posvetil-vystavbu-ctyr-novych-prehrad-ekologove-se-bouri.A160321_102101_pozice-tema_houd

https://www.dvs.cz/clanek.asp?id=6800028

No a tak dále.
Pro zajímavost odpověď AI na mou otázku:
Q: Jak kdysi vypadalo území, kde je v současnosti Česká republika?

A: Před tisíci lety, když se začalo území České republiky osidlovat, byla převážná část kraje pokryta lesy a vlhkými oblastmi, jako jsou například mokřady a rašeliniště. Terén byl také výrazněji členitý a kopcovitý než dnes. S postupem osídlování a rozvojem zemědělství došlo ke změnám krajiny, některé lesy byly káceny a obhospodařované plochy se staly převážně pastvinami a poli. Změny krajiny pokračovaly v důsledku průmyslové revoluce, urbanizace a stavební činnosti.

Evropa byla kdysi kontinentnem lesů a mokřadů, zvláště pak území, kterému dnes říkáme "naše země". Pak přišel člověk nablbý, vše zničil, pak si uvědomil, že ouha, a ve své blbosti to ničení akceleruje :D
Ale hloupost lidí je stejně nekonečná jako Vesmír, jak praví klasik :))
Největší zločiny komunismu v ČR jsou to, že lidem sebrali duši, mozek a ničení přírody ve jménu lidského zájmu považovali za super věc. Jen je otřesné, že jejich odkaz tu stále ještě žije :)
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

26.6.2023 13:28
a bude se vyvlastňovat, soudruzi jedou pecky
Odpovědět
Karel Nakobyl

Karel Nakobyl

26.6.2023 13:31
Já věděl, že za povodně a tím plán výstavby přehrady mohou komunisté.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.6.2023 13:43 Reaguje na Karel Nakobyl
Jj, nejvíc ve všem jasno mají Děcka Země a děti Husákových dětí:-)
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

26.6.2023 14:01 Reaguje na Karel Zvářal
no když se Vás to osobně netýká, taky bych byl v cajku
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.6.2023 14:14 Reaguje na Robert Jirman
ta přehrada je v plánu více než sto let
uvést vše do původního stavu je nereálné a nesmyslné
takže s ohledem na klimazměnu bude potřeba vody a ochrany před povodněmi stále aktuálnější
kdo je připraven, není překvapen
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

26.6.2023 15:39 Reaguje na Karel Zvářal
já Vám rozumím, nejsem bytostně proti přehrádám, ale nemůžu prostě rozchodit to vyvlastńovaní, soukromý majetek je pro mne nedotknutelný.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

26.6.2023 17:05 Reaguje na Robert Jirman
Soukromé je všechno. A není to jako za císaře pána, kdy bylo vše jeho, tedy stavění pro potřeby státu bylo jednodušší. zrušil kláštery, postavil silnice a trati... pevnosti. Takže potřebujete-li postavit obecně prospěšnou věc, bez vyvlastnění (spekulantů a nebo obstrukářů) se neobejdete. Viz stavby vedení , tratí.. a dálnic, ať už u nás nebo kdekoli.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

26.6.2023 17:08 Reaguje na Robert Jirman
Soudruzi vyvlastňovali bez náhrady. Za 1. republiky a i dnes se vyvlastňuje jako soudem nařízený prodej, nikoli bezplatný zábor majetku.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

26.6.2023 17:16 Reaguje na Karel Zvářal
Absenci vody v krajině žádná přehrada nevyřeší a stejně tak nevyřeší ani povodně viz letošní katastrofální povodně v Kalifornii
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.6.2023 18:43 Reaguje na Jakub Graňák
Argument jak stehno:-) Něco jako: doktory a nemocnice máme, a lidé jsou pořád nemocní (s něčím chodí). Jedná se o snížení píku povodně, nikoliv vynulování škod.
Odpovědět
Jakub Graňák

Jakub Graňák

27.6.2023 16:26 Reaguje na Karel Zvářal
Když už jste u těch medicinských přirovnání - je to jako by jste u pacienta v terminálním stadiu rakoviny prováděl výměnu kyčelního kloubu - jsou to účelně vynaložené prostředky? Neřekl bych
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.6.2023 20:42 Reaguje na Jakub Graňák
Jestliže v půdě chybí organika (víme, kdo tomu trendu udal tón) a není schopna vázat tolik vody jako zdravá, je třeba odtékající zachytit a použít pro závlahy. Což bude případ NM nádrží a vyschlých JM polí a vinic, třeba. A i jinde se může zavlažovat, zrovna dnes jsem zůstal paf, že polesný zřejmě zastavil "povodńování" luhu a většina půlců v kanálech uhynula. Prostě voda je strategická surovina, a bez ní v přírodě nefunguje prakticky nic. Vždycky je lepší jí mít na skladě víc, než koukat na prázdná koryta řek a omezovat domácí spotřebu. 130 ha není žádné monstrum, jen bude záležet na managementu, jak s dílem bude nakládat.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

26.6.2023 14:56
V pořádku, ať to konečně rozjedou. Akorát se mi zdá ta přehrada poměrně malá, v případě skutečně velkých dešťů jako v roce 1997 posune kulminaci toku jenom o nějaké desítky hodin.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

26.6.2023 19:04 Reaguje na Radim Polášek
Zpoždění o desítky hodin je dobrá věc. Nepříjemnou vlastností přehrad je, že v okamžiku, kdy se naplní, tak nejen že nezpožďují, ale naopak urychlují přeliv a to okamžitě z celého přítoku. Je to tím, že po naplnění akumulace působí přehrada jako spojená nádoba a tedy to co přiteče kdekoli, okamžitě teče přes hráz a zvyšuje v této situaci povodňovou vlnu.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.6.2023 19:19 Reaguje na Slavomil Vinkler
Probíralo se to již vícekrát. Největší rezervy ve zvládání povodní vidím v pružnějším manipulačním řádu (trestuhodně nevyužité třídenní avízo v 97) a větším zásobním prostoru. Čím více přehrad budeme mít, tím více volné kapacity může být v pohotovosti pro případ mimořádných srážek.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.6.2023 19:37 Reaguje na Karel Zvářal
Ony ty avíza ale mnohdy nevyjdou a vypustit v létě
přehradu v očekávání vydatných dešťů, které ale nepřijdou, by jim zase lidé vyčítali. V roce 1997 byla doslova požehnáním prázdná Slezská Harta,
která zachránila Kružberk, který by možná takové
srážky nevydržel. Přítok do Harty byl tak velký,
že by na tu vodu nestačil přeliv Kružberku a ta
voda by se valila přes korunu hráze. To je pro
každé vodní dílo kritická situace, kterou taky
nemusí hráz vydržet. Lidé dolů po proudu Moravice
by mohli vyprávět, jak se báli o Kružberk a byli
rádi za tu Hartu. To ti kolem řeky Opavy už tak
spokojení nebyli, protože řeka rvala břehy i s baráky, tratí a cestami. Kolem Moravice bylo
škod proti okolí Opavy minimum.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.6.2023 19:47 Reaguje na Břetislav Machaček
Áno, to samé si říkali Švejkové po relacích Aleny Z., kdy varovala před mimořádně silnými srážkami. Byl jsem den před třídenní průtrží na hrázi, tekl standartní průtok, žádné upouštění! Hnal bych je od válu všechny, od hrázného po ředitele. Jen doufám, že už z hry na Růženku vyrostli a budou šéfové povodí, nikoliv povodní.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

26.6.2023 19:54 Reaguje na Karel Zvářal
To vše je otázka manipulačního řádu. Hráznému nevelí Zárybnická, ale postupuje dle řádu, případně podle pokynů z vedení. Musí mít jak zásobní vodu, tak zádržný prostor a nic z toho není na tisíciletou povodeň.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

26.6.2023 20:07 Reaguje na Slavomil Vinkler
Víte, mě vždycky dojme věta "neměli jsme dostatek informací". Dnes, kdy je zpráva omílaná desetkrát za den a běží i na liště. Jsem zvyklý na mnohé, takže ani tento projev profesního salámismu mě nepřekvapil. Stejně jako o dvě dekády později výběrová řízení u kalamitního problému...

Motto: Kde problém není, tam ho vytvoříme.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.6.2023 19:25 Reaguje na Slavomil Vinkler
Tu vaši "spojenou nádobu" si vyzkoušejte někde na malém
potůčku. Pokud by to bylo jak popisujete, tak by se přes
horní přeliv vyprázdnila přehrada až do dna. Chápete tu blbinu, kterou jste napsal? Přes přeliv přeteče pouze to,
co už přehrada nepojme a co do ní přetéká. Nebýt přehrady,
tak to teče od počátku povodně a lidé se na povodeň nemohou
ani připravit. Malé povodně zadrží, větší ztlumí a ty velké
zpozdí tak, aby už na tu vlnu byli lidé nachystaní.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

26.6.2023 19:48 Reaguje na Břetislav Machaček
Blábolíte. Nastudujte si šíření tlaku. V tekoucí řece se šíří hmota (teče rychlostí proudu), v plné přehradě se šíří tlak.
A proto v okamžiku naplnění teče přes přeliv okamžitě vše, co do ní přitéká a to i z horního konce i z boku. Ona už nezpomaluje, nemá kapacitu a zvýšení hladiny nahoře (tlak ve vodě) se šíří rychlostí zvuku. A tedy to, co by shora korytem přiteklo třeba za 5 hodin teče ihned.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.6.2023 09:13 Reaguje na Slavomil Vinkler
Takže spojené nádoby to už nejsou? Voda v přehradě
a pod ní je oddělená přelivem přes hráz a to, že
je z plné řeky plná přehrada nic nemění na množství
přitékající a odtékající vody. To mi chcete říci,
že když postavím pod vodovod konvici s vodou a
z něho poteče voda do konvice, tak z ní bude vody
odtékat více, než přitékat z vodovodu? Safra vy
jste vymyslel geniální výrobu vody a to jste si
to nenechal ještě patentovat? Ano u plné nádrže
už nemá co vodu držet, ale držela to do naplnění
a dala lidem čas se evakuovat a postavit zábrany
proti zalití vodou. Bez přehrady na to ten čas
není a o to tu jde. Asi jste povodně na vlastní
kůži nezažil, kdy jste věděl, že vlna přijde za
5 hodin a byl by jste rád, kdyby ji zachytila
přehrada a nebo by došla alespoň o dvě hodiny
později. Za ty dvě hodiny by byl nábytek na půdě
a nemusel skončit po povodni na skládce. Jó v
pátém patře paneláku je to odpůrcům přehrad fuk.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

27.6.2023 18:42 Reaguje na Břetislav Machaček
„Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je asi tak všechno, co se s tím dá dělat". No je to to fyzika. Z počátku do naplnění záchytného prostoru vlnu zpomalí, ale potom je-li přítok velký, ji to může hodně zvýšit.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

26.6.2023 20:30 Reaguje na Břetislav Machaček
Tož, pořád tě sejří že nepopluješ s Tuzemákem na challengeru po DOLu? to je dobře. :-)
Odpovědět
JO

Jarka O.

26.6.2023 22:25
Poučný pro odpůrce života člověka by mohl být tento článek od kapitoly: Destrukce okolních ekosystémů, do konce, kde se píše o snižování hladiny podzemní vody, o např. vysychání studen, a závislosti produkce potravin na přehradě. Přehrada je i proti suchu správné opatření. https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/miroslav-havranek-valecny-zlocin-v-nove-kachovce-a-zivotni-prostredi
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

27.6.2023 09:06 Reaguje na Jarka O.
odpůrce života člověka-)) co to je za oxymoronon ?
Odpovědět
JO

Jarka O.

27.6.2023 11:30 Reaguje na Robert Jirman
Tak dalo by se to asi i napsat jinak, třeba dekarbonizátoři 3.0. Stačí přečíst výkřiky "Anyr" nebo "Dětí Země". Jsou to holt osoby, kterým vadí domácí přehrady, z dopravy DOL, z továrnen Deza, elektrárny kromě cizích OZE ... a přeprava zboží z ciziny jim vlastně nevadí, tak možná jim vadí domácí HDP. Trošku lepší?:)
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist