https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stavky-za-ochranu-klimatu-se-pry-zucastnilo-1-8-milionu-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stávky za ochranu klimatu se prý zúčastnilo 1,8 milionu lidí Video

27.5.2019 00:12 (ČTK)
Studenti od loňského září v pátečních dnech stávkují a demonstrují po vzoru šestnáctileté Švédky Grety Thunbergové. / Ilustrační foto
Studenti od loňského září v pátečních dnech stávkují a demonstrují po vzoru šestnáctileté Švédky Grety Thunbergové. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Leonhard Lenz / Wikimedia Commons
Více než 1,8 milionu lidí ve 125 zemích světa se údajně zapojilo do páteční globální stávky za lepší ochranu klimatu. Na facebooku to podle agentury Reuters uvedla iniciativa Fridays for Future (Pátky pro budoucnost), která mladé ekologické aktivisty sdružuje.
 

Studenti od loňského září v pátečních dnech stávkují a demonstrují po vzoru šestnáctileté Švédky Grety Thunbergové. Po politicích požadují razantnější kroky k omezení emisí skleníkových plynů, které podle názoru řady vědců způsobují na naší planetě klimatické změny. Při předchozím celosvětovém protestu 15. března se stávky zúčastnilo odhadem 1,6 milionu mladých lidí, napsal zpravodajský server BBC News.

Nová globální stávka se konala minulý pátek a do půlnoci SELČ se k ní připojilo více než 1,8 milionu studentů ve 2350 městech 125 zemí světa, napsala agentura Reuters.

Thunbergová v pátek osobně podpořila demonstranty ve Stockholmu. Prohlásila přitom, že hrozba společenského kolapsu způsobená klimatickými změnami by v právě probíhajících volbách do Evropského parlamentu měla zastínit všechna ostatní témata.

"Pokud by se Evropská unie rozhodla seriózně bojovat s klimatickou krizí, znamenalo by to rozhodující změnu v celosvětovém měřítku. Volby do europarlamentu by se měly týkat výhradně tohoto tématu. Ale není tomu tak," prohlásila Thunbergová v projevu před tisícovkami mladých lidí shromážděných v parku Kungsträdgarden v centru Stockholmu.

Stávky začaly v pátek v Austrálii a na Novém Zélandu a pokračovaly v dalších zemích světa, které se postupně probouzely do nového dne. Jen v Německu vyšlo do ulic přes 300.000 mladých lidí. V Praze se stávka studentů soustředila hlavně na Malostranské náměstí, ale konala se také v řadě dalších českých měst.

Mladí lidé, kteří se angažují v hnutí za lepší ochranu klimatu, vyzývají nyní dospělé, aby 20. září nešli do práce a připojili se k mezinárodní koordinované stávce studentů, jež se uskuteční před klimatickým summitem plánovaným na 23. září do New Yorku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist