https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stekot-psu-pri-hlaseni-ruznych-druhu-zvere-se-lisi-zjistili-vedci?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Štěkot psů při hlášení různých druhů zvěře se liší, zjistili vědci Aktualizováno

29.9.2021 11:41 | PRAHA (ČTK)
Vědci z Katedry myslivosti a lesnické zoologie ČZU porovnali štěkání jezevčíků a teriérů na čtyři různé druhy zvířat - divoké prase, lišku, králíka a kura domácího.
Vědci z Katedry myslivosti a lesnické zoologie ČZU porovnali štěkání jezevčíků a teriérů na čtyři různé druhy zvířat - divoké prase, lišku, králíka a kura domácího.
Foto | melisslissliss / Flickr.com
Štěkot loveckých psů se liší v reakcích na různá zvířata. Vyplývá to z výzkumu vědců České zemědělské univerzity v Praze. Nejvíce odlišný byl štěkot hlásící nejnebezpečnější zvíře v testu - prase divoké. Výsledky tak potvrzují předpoklady mysliveckých kynologů, uvedla mluvčí univerzity (ČZU) Karla Mráčková. Studii o výzkumu publikoval časopis Scientific Reports.
reklama

 

Podle ČZU kynologové dlouhodobě diskutují o tom, že lovečtí psi rozdílně hlásí různá zvířata, díky čemuž mohou jejich majitelé odhadnout, jakou zvěř pes sleduje. Zástupci univerzity uvedli, že ačkoliv o chování psů a jejich kooperaci s člověkem se ví mnohé, tomuto typu hlasové komunikace vědci zatím nevěnovali větší pozornost.

Vědci z Katedry myslivosti a lesnické zoologie ČZU porovnali štěkání jezevčíků a teriérů na čtyři různé druhy zvířat - divoké prase, lišku, králíka a kura domácího. "Výsledky ukazují, že štěkání je možné kategorizovat podle druhů zvířat, na které psi štěkají. Nejvíce odlišné bylo štěkání na nejnebezpečnější z testovaných zvířat, prase divoké. Stejnou reakci vykazovali i psi, kteří se s divokým prasetem nikdy dříve nesetkali," popsal vedoucí týmu Richard Policht.

Štěkání na lišku, která může ohrožovat menší plemena, se téměř nelišilo od štěkání na "bezpečné" druhy - králíka a kura. Podle vědců to napovídá, že pro typ štěkotu je klíčová spíše velikost zvířete než možné nebezpečí, kterou dané zvíře představuje pro psa.

"Vzájemné porozumění signálům během lovu, ať už mezi lovícími vlky nebo mezi loveckými psy a člověkem, tak může zvýšit efektivitu lovu," dodal Policht. Lovecká spolupráce psů a lidí má podle odborníků zřejmě původ v kooperativním chování vlků.

Policht dodal, že tým testoval celkem 19 psů obou pohlaví a z teriérů to byli hladkosrstý foxteriér, velšteriér a jagdteriér. "Nahráváni byli v zimě a na jaře, venku v terénních podmínkách, další rok trvaly akustické a statistické analýzy," uvedl.

Vědci chtějí pokračovat tím, že otestují nelovecké psy. "Třeba vysloveně jezevčíky 'gaučáky' a podobně," sdělil Policht. Plánují také pouštět nahraná štěkání jiným psům a sledovat jejich reakce. "Předtím to bylo o naší schopnosti rozeznávat štěkání na různou zvěř a příště by to bylo o tom, jak to rozlišují samotní psi," uvedl.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Hu

Hunter

29.9.2021 14:17
Božínku, kdo by to řekl :-). Fakt novinka :-).
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

29.9.2021 14:58
Opravdu vědecký objev. Toto ví a dokonce i v dávné minulosti věděl každý, kdo má loveckého psa a v praxi jej používá.
Odpovědět
kk

karel krasensky

29.9.2021 16:03
To jak jede kvalita pisálku šupem dolu je až neuvěřitelné.Tomu už se opravdu nedá říkat novinaři.To co článek obsahuje už věděl král Klacek,když vyjížděl se svou družinou na lov
Odpovědět

Jirka Černý

29.9.2021 16:35
Za tyhle poznatky dostávají peníze nebo je nechávají bičovat. Výsledek by spíš naznačoval to bičování ale nedělám si iluze.
U našeho belgičáka rozliším naší kočku, cizí kočku, jiného psa, sousedku, cizí děti, koně, pošťačku (štěkot na hranici amoku), štěkot na děti když něco jedí což je vlastně žebrání, štěkot na něco co sám ještě neví co je a pak takové to komunikační ňafání s ostatními po vsi. Štěkot na někoho kdo se snaží přelézt plot je poměrně novinka ale je to něco jako by šlo hodně pošťaček najednou.
Manželky čivava, štěkot že vylezla z baráku, štěkot na pošťačku, obecný štěkot na něco co nevidí ale tuší že je za vraty a štěkot protože štěká velký pes.
A to nejsem myslivec ani kynolog, jen jsem líný stále chodit ven zjišťovat co se děje.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

29.9.2021 19:33 Reaguje na Jirka Černý
Kdybyste nebyl líný, tak byste své poznatky dal na papír, uveřejnil je v nějakém časopise a diskutující by teď dehonestovali Vás. -)))
Odpovědět
kk

karel krasensky

29.9.2021 19:58 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Již brzy se na ekolistu objeví kvalítní fundovaný článek.Dokončují totiž dlouholetý výzkum pohlavního života střevlíka kožitého
Odpovědět
Pája Žížala

Pája Žížala

30.9.2021 00:03
Tak to je něco!!!
Před cca šedesáti lety vydali knihu, tuším že se jmenovala Myslivecký slabikář, pro začínající myslivce, kde o tomto také psali. A grant na to nedostali.
Jestli vedete nějaké lovecky upotřebitelné psy, a jestli s nimi AKTIVNĚ honíte více druhů zvěře (opravdu více druhů a opravdu aktivně), a jestli nejste hňup ale všímavý jedinec - pak i bez dotace na výzkum víte, že je to u dobrého psa NORMÁLNÍ!
A prozradím autorům děsné tajemství, v myslivecké mluvě se tomu říká že pes "hraje". Hups!
(Dříve kokři, dnes 2x kopov a parson. Lovecky upotřebitelní, tedy zkoušky z výkonu ANO a pracují)
Odpovědět
RP

Richard Policht

30.9.2021 09:20
Milí přispěvovatelé, velice rád odpovím.Já i moji kolegové mají podobné zkušenosti jako vy. Ale ve vědě chceme vědět více, jak konkrétně příroda funguje,mnohokrát se ukázalo, že věci mohou být i poněkud jinak než se domníváme podle osobní zkušebnosti. A i v případě že se potvrdí původní domněnky, potřebujeme vědět jak konkrétně fungují.Když znáte jak štěká váš pes na různé podněty, poznáte to i u 20 jiných psů, které neznáte? Když vám dám náhodně vybranou nahrávku různých typů štěkání na různá zvířata od psů různých plemen, věku, pohlaví...opravdu to poznáte? Ve zmiňované práci víme s jakou přesností lze přiřadit každé štěknutí ke správnému zvířeti na které bylo štěkáno a s kterými zvířaty se nejvíce pletli. Dále také víme které akustické parametry, tj. jaké konkrétní frekvence tuto informaci kódují. Takže z jiných prací víme kde přesně ve štěkání je zakódovaná informace o různých situacích, jako třeba o o různých typech nebezpečí apod. a ted to můžeme porovnat s tím, co jsme se dozvěděli my o kódování informací při setkávání se s různými druhy zvěře/zvířat. Velmi zajímavé je i porovnání této schopnosti u psů, kteří se například s divočákem předtím nikdy nesetkali a těmi co ano. A mnoho dalšího.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

4.10.2021 18:44 Reaguje na Richard Policht
No a k čemu je to dobré? Kdo má lovecky použitelného psa tak většinou štěkot u svého psa, případně psů kolegů rozpozná. Stejné je to u psů služebních. Jak a na co štěká nějaký gaučák bude většině lidí, tedy asi kromě vás, úplně jedno.
Odpovědět

Ludmila Šišková

25.1.2022 12:02
A já myslela, že výstupem bude minimálně slovník, který si s Wilsonkem koupíme pod stromeček. Takže se nadále musíme domlouvat neverbálně...
Chápu lesníky, že obhájí výzkum max. tak na Jozefčíkovi.
Já bych asi spíš zkoumala vořechy z útulku a hledala shody za stejných podmínek...
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist