https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stezku-v-udoli-robecskeho-potoka-na-ceskolipsku-zavalila-skala
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Stezku v údolí Robečského potoka na Českolipsku zavalila skála

26.2.2019 11:20 | ZAHRÁDKY (ČTK)
Skalní sesuv v úseku mezi Novým Dvorem (Lisovou Samotou) a začátkem naučné stezky od obce Sosnová, přibližně 0,5 km od Lisovy Samoty.
Skalní sesuv v úseku mezi Novým Dvorem (Lisovou Samotou) a začátkem naučné stezky od obce Sosnová, přibližně 0,5 km od Lisovy Samoty.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Lesy ČR
Stezku v údolí Robečského potoka na Českolipsku zavalila skála. Přístup do lokality zvané Peklo, kam na jaře lákají turisty tisíce květů bledulí, je kvůli tomu omezený. Podle odhadů geologa jde o 100 až 150 krychlových metrů kamene, který stezku přehradil. Stezka uzavřená nezůstane, kdy ji bude možné opět volně projít, zatím ale není jasné. Lesy ČR teď řeší, jak ji co nejdříve zprůchodnit. Informoval o tom lesní správce Jiří Hokr. Na případ upozornila Česká televize.
 

Lokalita zvaná Peklo je národní přírodní památkou s největším výskytem bledulí jarních v Česku. Podle Hokra už začínají rašit, a tak čeká, že zhruba do měsíce bude v údolí potoka rušno. Naučnou stezku, která údolím vede, ale zablokovala skála, která se zřítila z výšky zhruba 30 metrů. "Na většinu stezky se lidé dostanou, ale když dojdou k tomu závalu, měli by se obrátit a jít stejnou cestou zpátky," doporučil Hokr. Lidé by podle něj rozhodně neměli zával přelézat.

Peklo leží mezi obcí Zahrádky na Českolipsku a Českou Lípou. Robečský potok tady protéká pískovcovým skalním masivem a vytváří malebnou skalní průrvu v celkové délce asi čtyř kilometrů, na níž je naučná stezka. Skály v údolí narušují kořeny stromů a své zřejmě udělalo i střídání teplot letos v zimě. Podle Hokra proto chtějí Lesy ČR nechat posoudit stabilitu zdejších skal a připravují také kácení některých stromů.

Potok v romantickém údolí využívala v minulosti šlechta k výletům na loďkách. Za třicetileté, prusko-rakouské i druhé světové války sloužilo Peklo jako úkryt pro obyvatele okolních vsí před vojenskými oddíly. Údolí není zajímavé jen na jaře, kdy kvetou bledule, žije tam také zhruba 250 druhů hmyzu a velké množství ptáků, ryb a savců. Z chráněných druhů ptáků tam hnízdí třeba výr velký, ledňáček říční nebo skorec vodní. V létě lze využít i pískový rybník na dolním konci rokle ke koupání.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist