https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/strakonicka-teplarna-je-v-zisku-do-roku-2024-chce-skoncit-s-uhlim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Strakonická teplárna je v zisku, do roku 2024 chce skončit s uhlím

7.7.2021 10:53 | STRAKONICE (ČTK)
Od roku 2019, kdy teplárna zavedla ekologický program, přešla u kotlů K1 a K2 na vysoký poměr biomasy a omezila výrazně provoz kotlů K3, K4 a K5, které spalují fosilní paliva a produkují tak hodně emisí. Ještě v roce 2018 byla produkce oxidu uhličitého 131 000 tun, loni 51 000 tun.
Od roku 2019, kdy teplárna zavedla ekologický program, přešla u kotlů K1 a K2 na vysoký poměr biomasy a omezila výrazně provoz kotlů K3, K4 a K5, které spalují fosilní paliva a produkují tak hodně emisí. Ještě v roce 2018 byla produkce oxidu uhličitého 131 000 tun, loni 51 000 tun.
Foto | Czeva / Wikimedia Commons
Strakonická teplárna chce do roku 2024 snížit emise oxidu uhličitého z původních 151 000 tun na 10 000 tun. Uhlí nahrazuje obnovitelnými zdroji, letos bude poměr biomasy k uhlí 90 ku deseti. Teplárna podala žádost o dotaci 620 milionů Kč z Modernizačního fondu. Loni se podnik dostal ze ztráty do čistého zisku tři miliony koru, řekl generální ředitel teplárny Pavel Hřídel.
 

Cílem projektu Čisté město 2024 je odejít do zmíněného roku od uhlí. Již dříve začala nahrazovat uhlí obnovitelnými zdroji. Předloni poprvé víc spalovala biomasu. Do nové dopravy biomasy investovala loni 50 milionů: začala modernizovat dopravníkové cesty, aby měla stoprocentní zálohu a dodávky biomasy nebyly přerušované.

"Představenstvo připravilo strategii přechodu na čistý zdroj. Cílem je odchod od technologie spalování uhlí při současném snížení produkce emisí oxidu uhličitého o víc než 90 procent do roku 2024," uvedl ředitel. Od roku 2019, kdy teplárna zavedla ekologický program, přešla u kotlů K1 a K2 na vysoký poměr biomasy a omezila výrazně provoz kotlů K3, K4 a K5, které spalují fosilní paliva a produkují tak hodně emisí. Ještě v roce 2018 byla produkce oxidu uhličitého 131 000 tun, loni 51 000 tun.

Podle ředitele se loni podařilo několik zásadních provozních změn. Stoupl podíl biomasy, firma nakoupila emisní povolenky, a to i pro rok 2022 v aktuální tržní hodnotě 150 milionů Kč. "Díky všem těmto změnám jsme již hospodařili v roce 2020 se ziskem asi tři miliony korun. EBITDA (zisk před zdaněním, odpisy a úrokovým zatížením) se taky hodně posunula, za loňský rok jsme měli 67 milionů," řekl Hřídel. Předloni byl zisk EBITDA 15,8 milionu. Tržby loni meziročně klesly o necelé tři miliony na 314,3 milionu korun.

Teplárna má ve strategii Čisté město 2024 několik plánů. Upraví dopravu biomasy do kotlů K1 a K2 tak, aby zajistila její bezproblémové dodávky. Ukončí provoz kotlů K3, K4 a K5 a bude je držet jen jako zdroje pro případné havárie. Zmodernizuje turbínu, vybuduje i nový energetický zdroj v průmyslové zóně. Podle Hřídele rovněž zvažuje, že postaví bateriové úložiště o výkonu pěti megawatt.

Strakonice letos v dubnu rozhodly, že půjčí teplárně deset milionů Kč. Firma chce postavit teplovod na sídliště Šumavská a do lokality archeologa Dubského. Radnice tak chce vyřešit spor o platby, který vede teplárna s firmou Energo. Letos teplárna již několikrát krátkodobě přerušila dodávky Energu, které zásobuje i přes 250 bytů na sídlišti Šumavská. Jeho obyvatelé tak byli letos koncem května dva dny bez tepla a teplé vody. Poté Energo podepsalo s teplárnou novou smlouvu. Podle teplárny Energo dlouhodobě neplatilo za odběr.

V roce 2019 skončila teplárna ve ztrátě po zdanění 33,3 milionu. Prodala 472,5 terajoulu tepla. Vytápí 7000 domácností a desítky firem. Většinový akcionář, jímž je město, má v teplárně 77,3 procenta akcií.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

8.7.2021 11:06
nemyslím, že biomasa je taková spása. Co se týká ceny dřevních hmot a dřeva může to být pěkný průser
Odpovědět
juraj Gaspar

juraj Gaspar

8.7.2021 16:02
Vlastním prírodný Eko filter záchytu a odluky chemic.zložiek : CO, CO2, NO2, SO2, eko ropa orig.spaliny dreva, uhlia, plynu, biomasy.Strakonice dla článku vid. hore, môžme odskúšať kvalitu odluky, treba zmerať JS otvoru vrchu komína , poprípade vonkajší priemer, filter sa zasunie asi 3. bodovo DO js otvoru, bude potrebné vyrobiť Mainerovu krytku zachytu vody, snehu,vetru atď, po dohode Vášho záujmu o čistý eko efekt záchytu, J.G.
Odpovědět
va

vaber

10.7.2021 08:42 Reaguje na juraj Gaspar
,, CO, CO2, NO2, SO2, eko ropa orig.spaliny dreva, uhlia, plynu, biomasy,,
vidím že to zachytí úplně vše ,co třeba s takovým CO2 a ostatními záchyty děláte, vše zůstává ve filtru? vypadá to na naprostý zázrak ,který zachrání planetu
Odpovědět
juraj Gaspar

juraj Gaspar

10.7.2021 18:24 Reaguje na vaber
Pre" Va"všetko uvedené hore, prechádza eko filtrom, na konci výusti vychádza čistý bez zafarbenia ,dýchateľný vzduch bez prímesí, tč.čakám na dodávku detektora DM 72B-WIFI/ TUYA/INFRA CO2, PM do PM10, HCHO,TVOC,AQI, takže prechádzajúce plyny sú" oprané"priechodom eko filtrom. ZáSADA: VšETKY MATERIáLY musia mať prírodný pôvod!Objemové zvyšky likvidity pôvodu vzniku , do útrob zeme /lunkre po ťažbe .../prírodný zákon Zeme. Juraj
Odpovědět
va

vaber

10.7.2021 08:36
spalování biomasy je stále spalování jako každé jiné a naopak pokud spalujeme biomasu která byla stabilní po mnoho let stav zhoršujeme jak při spalování jiných paliv,
aby bylo spalování biomasy ekologické může se spálit jen to co narostlo minulý rok a nic víc ,ale to nikdo neřeší ,kdyby se to dělalo, biomasa by brzy došla a tak se pálí zásoby biomasy vytvořené v minulosti což nemá daleko ke spalování jiných fosilních paliv
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist