https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/stredozemni-more-je-nejteplejsi-v-historii-tvrdi-spanelsti-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Středozemní moře je nejteplejší v historii, tvrdí španělští vědci

27.7.2023 01:31 | ATÉNY (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Středozemní moře dosáhlo v pondělí nejvyšší zaznamenané denní teploty. S odvoláním na výzkum španělského Institutu mořských věd (ICM) o tom informovala agentura AFP. Podle ní se tak děje v době mimořádně silné vlny veder ve velké části Středozemního moře, které je zároveň jedním z epicenter globálního oteplování.
 

"Byl překonán nový rekord (...) mediánové denní teploty na hladině Středozemního moře, a to 28,71 stupně Celsia," uvedli vědci z barcelonského výzkumného institutu na základě analýzy satelitních údajů evropské služby Copernicus. Předchozí rekord z 23. srpna 2003 činil 28,25 stupně.

Mezi italským ostrovem Sicílie a městem Neapol byly lokálně zaznamenány teploty vody dokonce přesahující 30 stupňů, což je o čtyři stupně nad normálem.

Tyto údaje musí ještě potvrdit služba Copernicus. Španělští výzkumníci jsou však podle AFP přesvědčeni, že číslo je správné minimálně na jedno desetinné místo. Vědci dávají přednost teplotnímu mediánu před průměrem, který bývá příliš ovlivňován extrémními teplotními výkyvy v izolovaných částech Středomoří.

Vysoké teploty vody ohrožují mořské ekosystémy. Podle studie z července 2022 v časopise Global Change Biology se během vln veder ve Středozemním moři v letech 2015 až 2019 odehrál masivní úhyn přibližně padesáti druhů mořských živočichů, od korálů, přes ježovky po různé měkkýše.

Oblast Středomoří, kterou tento měsíc zasáhly rekordní vedra a rozsáhlé lesní požáry, je mezivládním panelem OSN pro změny klimatu (IPCC) dlouhodobě hodnocena jako ohnisko projevu globálních klimatických změn. "Od 80. let 20. století došlo k drastickým změnám v mořských ekosystémech Středozemního moře, a to jak s ohledem na pokles biologické rozmanitosti, tak s ohledem na příchod invazních druhů," uvádí IPCC.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (26)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.7.2023 14:15
Samozřejmě, jak jsem čekal! O největších akumulačkách planety jižně od Středomoří ani náznakem. Zatímco vody v sousedství pralesů stř. části kontinentu jsou světlé, vše kolem písečné megapouště je červené až karmínové. Jistěže náhoda, bylo tam více kysličníku, že!-))

Také údaje o vyšší teplotě mezi Neapolí a Sicílií hovoří za vše. A potom že ostrovy/pevnina nemá na teplotu moře vliv. LEŽ jako věž!, pane z panelu! Rozlezlá města plná plechových mikrovlnek, černých střech, vyasfaltovaných ploch odvádí svou práci. Takže antropocén není jen kysličník z fosilu (a 8 mld dýchajích a prdících tvorů), ale také odlesněná, odvodněná krajina (včetně artézkých studní) se spoustou staveb, asfaltových cest a jiné infrastruktury. K tomu nedostatek srážek, který by povrch častěji ochlazovaly, způsobený tabuizovaným (protože nesledovaným) vlivem letecké dopravy na nadoblačná proudění (tryskové a p. vortex), resp jejich pomalejší/rozbité proudění až stacionární polohu. Proto klimatická změna není změnou "sama od sebe", ale kromě kysličníku jsou tu ještě dva výrazné faktory, které mají na klímu vliv.

P.S. Článek leží celý den ladem, naprosto nezajímavý, tak jsem si dovolil tu drzost:-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2023 07:08 Reaguje na Karel Zvářal
Vy jste zase objevil Ameriku. Co nám chcete ale sdělit? Tohle jsou přece všechno chronicky známé skutečnosti. Jediný přínos by byl asi popsat tu "hladinu významnosti" těchto jevů, která se skutečně všeobecně nezná. Kořenovou a klíčovou příčinou jsou emise těch 50 miliard tun CO2 každý rok. Ty nastartovaly to globální oteplování a ostatní jsou pyramidové jevy, které k tomu ještě přitápí. Nebýt toho sodovkáče, všechny ostatní jevy by neměly sílu s klimatem pohnout, je to velmi stabilní systém.
A výzkum vlivu leteckého provozu ve velkých výškách samozřejmě probíhá, výsledky ale neznám.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

30.7.2023 10:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Produkce CO2 klesá v CR od 80. Let, v Evropě také. Táže ta umera je nepřímá.
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

27.7.2023 17:32
Hezka ilustracni fotografie, takhle to ve Stredomori ale vypada leckde cili nejsem si jist, odkud ta fotka je. To neni mozno k fotografii prilozit vlastivedny udaj?

Jinak clanek jsem samozrejme necetl - na mapku jsem se ale mrknul - zato jsem si vzpomel na davny clanek bylo to tusim na ruskem meteorologickem webu - uz i tam ale hodne zlbli a stali se z nich dost casto take alarmisti - rekneme nekdy v roce 1997. Titulek hlasal: Kolem roku 2071 Sredizemnoje morje vpolne vysochnet!

Jak na to ti vedci prisli? Inu, za zaklade mereni poslednich let zjistili, ze to more se otepluje rychlym tempem 1 stupen za rok. Toho leta 1997 vedci namerili prumernou teplotu Sredizemnogo morja misty az 26 stupnu. No a plati, ze 1997 + 74 = 2071 ...

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2023 07:14 Reaguje na Miloš Zahradník
Prakticky všechno z Ruska je úplná pitomost, čest vyjímkám.
A kde je prof. Žarkovová, která velmi přesvědčivě vysvětlila globální oteplení vlivem Jupitera? A její místní příznivci?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

27.7.2023 18:00
Však to místní žvanilové těm vědátorům vysvětlí, jak to doopravdy je ... :D :D
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.7.2023 18:45 Reaguje na Petr Eliáš
Je to blbý, užvaněný Péťo, vědátoři na Ekolist nechodí...-( Ono by se jim dosti špatně vysvětlovalo, proč hned vedle sytě modré je karmínová. To se nějaký "Picasso" vyřádil, co?-DDD Tleskám!-)
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

28.7.2023 09:09 Reaguje na Karel Zvářal
Tak proč by sem také chodily, ty už jsi nám to tím svým selským rozumem vysvětlil, Kájínku. :D
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

28.7.2023 09:10 Reaguje na Karel Zvářal
Jystě za to mohou letadílka narušujýcý jet strám, kterí každé ráno měřýš. :D
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.7.2023 09:20 Reaguje na Petr Eliáš
Jo jo, ťápat, trolit a zesměšňovat umíš skvěle, to je o tobě známý. Ale že v ochlazující Arktidě je záhadný "tepelný ostrov" nepravidelného tvaru, vysvětlit nedovedeš. Ani s pomocí Rychlých šípů :-DDT
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

28.7.2023 09:39 Reaguje na Karel Zvářal
Já si počkám až nám tu doloží a vysvětlíš ta letadla, žvanile. :D
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.7.2023 09:44 Reaguje na Petr Eliáš
Zajímavé, že statický stav proudění vysvětlit neumíme, ale jisto jistě víme, že vliv letecké dopravy je nulový.

Už tato prostá větička mi stačí, abych vědátory placené za propagaci kysličníku nebral příliš vážně. Neb též jsem bral hodiny fyziky, a o manipulacích veřejného mínění též něco vím, žvanile na druhou!-D
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

28.7.2023 10:22 Reaguje na Karel Zvářal
Ty víš akorát velké hnědé Kájo. :D Akorát tu pořád dokola točíš bláboly o letadlech, ale abys to nějak doložil, to nééé. :D Už jsi jak ten Kalenda. :D
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.7.2023 10:27 Reaguje na Petr Eliáš
Zato ty umíš jen papouškovat a gůglit, z vlastní tykve nepřidáš zhola nic. Abych to mohl doložit, musel bych mít potřebné pravomoci. Jinak to, za čím si stojím, je HYPOTÉZA, jestli jsi někdy tento pojem slyšel. Zkus si ho vygůglit:-DDT
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

27.7.2023 21:27
Jak by napsal klasik: Nikoliv zelená, ale strakatá planeta.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2023 07:16 Reaguje na Karel Zvářal
Naprosto převažující barva vyzařující Zeměkoule je modrá, v tom má pan Klaus pravdu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2023 07:18
Zajímavé je, že okraje Grónska i ledovců Severního pólu jsou modré, tj. ochlazují se?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.7.2023 08:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Tam je toho zajímavého mnohem víc. Labradorský proud přestal existovat, u Newfoudlandu jsou termální lázně (zřejmě s plovoucí krou), u Nové země jakbysmet. Ze zasněžené Sibiře tečou do moře horké vody, pobřeží Aljašky doslova vře. U břehů Mauretánie se nedá koupat, voda je studená, ale když doplavou dál, tam už kysličník působí:-) Tři stupně nohoru, hned čtyři dolů, prostě červenomodrý chaos, vyber si co chceš. Jestli tomuhle někdo věří, tak u mne se to spochopením nesetkalo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2023 12:22 Reaguje na Karel Zvářal
Může to být velmi přesné, to samozřejmě není teplota, ale změna teploty. Ale ty stupně mi tam stejně nesedí, nemají tam být desetiny?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

28.7.2023 13:08 Reaguje na Pavel Hanzl
Pro mě je směrodatný ten údaj o čtyřech stupních v třetím odstavečku, který jsem výše okomentoval. Na to téma jsme se s klimatology několikrát bavili/neshodli, a prý vliv ostrova (zde i polostrova) na teplotu moře nemá žádný vliv (měřeno prý před i za). Takže pokud jsem dříve pochyboval o vlivu tepelných ostrovů, včetně přehřáté (odlesněné, odvodněné, zastavěné) pevniny na klímu, dnes už nepochybuji. Asi před dvěma měsíci byl podobný článek s mapkou na Novinkách, ale okamžitě zmizel a nebylo možné ho vygůglit. Proto jsem rád za tento a doufám, že není poslední. Planeta je sice (převážně) modrá, ale tu průmyslově antropizovanou krajinu nelze jen tak přehlížet. A oni to vědí, neb jinak by se neztrapňovali zelenými střechami. To je jak když dáš hluchém dobrú noc, jak sa u nás praví.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.7.2023 07:38 Reaguje na Karel Zvářal
Kolik plochy Zeměkoule tvoří tahle inustriální krajina proti ploše pouští, polopouští a savan, které se přehřívají ještě více (leží většinou v tropech - subtropech)?
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

30.7.2023 10:27 Reaguje na Karel Zvářal
V místě ostrova je menší hloubka, blbe. To je ale trošku moc na vaši sadelnatou kotrbu, že??? Jak vysvětlite, že louže na pásech uprostřed lesa má vyšší teplotu, než řeka protékající městem??? Že by tepelný ostrov, dezolate????
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

30.7.2023 10:24 Reaguje na Karel Zvářal
Vybraný dezolate, nemá na teplotu moře daleko větší vliv to, jak je to moře hluboké, co???
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

28.7.2023 09:27 Reaguje na Pavel Hanzl
Jsou to denní data z OISST (z 24 července 23). Jsou to výkyvy oproti dlouhodobému normálu (1971-2000). ;) O ochlazování toho moc neřeknou - to by chtělo delší pozorování. ;)

https://www.ncei.noaa.gov/products/optimum-interpolation-sst

Přikládám

Today's Weather Maps

Zajímavá interaktivní mapa počasí - stačí najet třeba na Sea Surface Temperature a mapa se změní. :-)

https://climatereanalyzer.org/wx/todays-weather/?var_id=sst&ortho=1&wt=1
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.7.2023 12:36 Reaguje na Petr Eliáš
Fakt super, tam je asi fakticky vše. Jen ty stupně mi tam nesedí, nějakých +12°C, to znamená co?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

28.7.2023 13:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Ta data už jsou aktualizovaná na 26 července. ;) A ten odkaz vede na teplotu. Pokud chcete odchylku od normálu, tak klikněte na SST Anomaly. A pokud chcete vidět jinou část Země, tak klikněte na mapu a ona se změní. ;)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist