https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-cesko-se-muze-obejit-bez-uhelnych-elektraren
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Česko se může obejít bez uhelných elektráren

24.5.2018 07:41 | PRAHA (ČTK)
Zahraniční studie spojená s modelováním možného budoucího vývoje ukázala, že Česko se v roce 2030 může zcela obejít bez elektrické energie získávané spalováním uhlí. Podmínkou je rozvoj solární a větrné energie. / Na snímku uhelná elektrárna Počerady.
Zahraniční studie spojená s modelováním možného budoucího vývoje ukázala, že Česko se v roce 2030 může zcela obejít bez elektrické energie získávané spalováním uhlí. Podmínkou je rozvoj solární a větrné energie. / Na snímku uhelná elektrárna Počerady.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Zuzana Pipla Havlínová / Foto Havlín
Zahraniční studie spojená s modelováním možného budoucího vývoje ukázala, že Česko se v roce 2030 může zcela obejít bez elektrické energie získávané spalováním uhlí. Podmínkou je rozvoj solární a větrné energie. Studie německé společnosti Energynautics počítá také s určitým podílem jaderné energie. Představili ji dnes na tiskové konferenci zástupci ekologických a dalších organizací, které studii zadaly.
 

Autoři studie simulovali pomocí speciálního softwaru situaci, kdy by do roku 2030 skončila výroba elektřiny z uhlí, naopak zachované by zůstaly teplárny. Studie počítá s jadernými elektrárnami Temelín a Dukovany, které by fungovaly ve stávajícím rozsahu. Výrazně by stoupla výroba energie z obnovitelných zdrojů, a to na 2050 MW u větrných elektráren (oproti 278 MW loni) a na 5500 MW u solárních elektráren (oproti 2100 MW loni).

"Samozřejmě se jedná o scénář, současné trendy nesměřují k tomu, že bychom toho dosáhli," uvedl Karel Polanecký, expert na energetiku z Hnutí Duha. Pro naplnění scénáře je podle něj potřeba překonat stagnaci obnovitelných zdrojů. "Lze je nastartovat velice rychle, když se k tomu nastaví podmínky," řekl.

Anylytik z Energynautics Peter Philipp Schierhorn uvedl, že podobné studie prováděla společnost Energynautics také pro USA, Indii, Arménii či Estonsko. Pro Česko brala v úvahu situaci a trendy v okolních evropských zemích, především v Německu, které má v této oblasti největší vliv na český systém. Simulace provedená pro českou síť ukázala vývoj během celého roku, počítala i s různou spotřebou během dne či ročních období. Měla tři varianty podle toho, nakolik by se posílily obnovitelné zdroje a jaký by byl vývoj v Německu.

"Česká síť je už teď připravená na přenos velkého množství energie. Je v takovém stavu, že nijak nebrání integraci obnovitelných zdrojů," řekl analytik. Tím má ČR lepší výchozí pozici než Německo, kde je potřeba výrazné dobudování sítě. Česko by podle studie také zůstalo vývozcem energie.

Podle Polaneckého se téma uhelných eletkráren objevuje ve veřejné debatě jak v souvislosti s kvalitou ovzduší, tak například s možným prolomením limitů pro těžbu. Ekologové chtěli od studie, aby ukázala, zda jsou na místě obavy z blackoutu po odstavení uhelných elektráren. Její výsledek považují za nadějnou zprávu. Studii zadaly kromě Hnutí Duha také společnosti Glopolis, Frank Bold, CEE Bankwatch Network a Aliance pro energetickou soběstačnost.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

24.5.2018 20:00
Je docela s podivem, co se vše dá na Ekolistu publikovat. Studie zřejmě vychází z předpokladu, že cca 7 GW tepelných elektráren lze nahradit 7 GW elektráren z OZE. To samozřejmě neplatí, neboť procento využitelnosti takových zdrojů bývá cca 14 %. Bylo by třeba postavit 50 GW OZE elektráren, aby se roční výroba z uhlí nahradila. Jenže co udělají fluktuace výkonu se sítí, a co bude v zimě, když pod velkou tlakovou výší tři týdny slunce nezasvítí a vítr nezafouká, to si lze jen těžko představit.

A tak lze expertům z Hnutí DUHA a jejich německým kolegům popřát, aby je osvítilo aspoň trošička kritického myšlení a vyfoukaly se jim ty opravdu velmi hloupé představy z hlav.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

25.5.2018 08:10 Reaguje na Jiří Svoboda
A experti nám zřejmě záměrně neřekli co by to stálo a za kolik by se to prodávalo.
Pokud je pan Polanecký expert co jsme my dva, nadexperti na druhou?
Odpovědět
LM

Ladislav Metelka

25.5.2018 08:55 Reaguje na Vladimír Hošek
Problém "expertů" Hnutí Duha je v tom, že jsou naprosto nekritičtí ke všemu, co podporuje jejich ideologii. Ani se nezamyslí, jestli je to OK. Kdyby to udělali v případě téhle studie, nemohli by s ní takhle operovat, viděli by, co to má nedostatků. Ale oni to vidět nechtějí...
Odpovědět
sv

26.5.2018 19:50
Proč tedy Německo s tou jejich "skvělou energiewende" v posledních letech stavěli uhelné elektrárny jako utržení ze řetězu.
Odpovědět
VW

Vladimír Wagner

4.6.2018 21:53
Detailnější rozbor dané studie je zde: https://ekolist.cz/cz/publicistika/nazory-a-komentare/vladimir-wagner-obejdeme-se-bez-uhelnych-bloku
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist