https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-emise-bohatych-ohrozuji-dosazeni-klimatickych-cilu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Emise bohatých ohrožují dosažení klimatických cílů

5.11.2021 14:39 | GLASGOW (ČTK)
Zpráva Oxfam uvádí, že 40 procent populace se středními příjmy dělá pro omezení emisí nejvíc.
Zpráva Oxfam uvádí, že 40 procent populace se středními příjmy dělá pro omezení emisí nejvíc.
Foto | mauro mora / unsplash.com
Jedno procento nejbohatších lidí světa je na cestě k tomu, aby mělo až 30krát vyšší uhlíkovou stopu, než je zapotřebí k tomu, aby se globální oteplování omezilo na 1,5 stupně Celsia. Naopak emise nejchudších 50 procent populace klimatické cíle nepřevyšují. S odkazem na výzkum dvou evropských environmentálních agentur o tom informuje zpravodajský web BBC.
 

"Zdá se, že malá elita má bianko šek ke znečišťování," uvedla Naftoke Dabiová z charitativní organizace Oxfam. "Jejich příliš velké emise pohánějí extrémní počasí po celém světě a ohrožují mezinárodní cíl omezit globální oteplování," dodala.

Oxfam si nechala zpracovat studii od Stockholmského institutu pro životní prostředí (SEI) a Institutu pro evropskou environmentální politiku (IEEP).

Klimatologové varují, že lidstvo může do atmosféry vypustit už jen omezené množství skleníkových plynů, než se planeta oteplí o více než 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriální érou. Nejpozději v roce 2030 by lidstvo podle nich mělo vypouštět pouze tolik uhlíku, kolik planeta dokáže absorbovat. Pokud by tyto emise byly rozděleny rovnoměrně mezi celou dospělou světovou populaci, tak by každý člověk mohl v roce 2030 každoročně vypouštět 2,3 tuny uhlíku, aby se oteplování udrželo pod hranicí 1,5 stupně Celsia.

Superbohatí, z nichž mnozí mají několik sídel, soukromá letadla a superjachty, mají mnohem větší uhlíkovou stopu než ostatní. Nedávná studie se pokusila zmapovat, jak letecké cestovaní celebrit přispívá k emisím. Cesty celebrit přitom sledovala skrze jejich sociální sítě. Emise některých z těchto celebrit podle závěrů převyšují tisíc tun ročně. Horní jedno procento bohatých ve světě ale netvoří pouze miliardáři, neboť zahrnuje osoby s příjmy převyšujícími 172 000 dolarů (3,8 milionu Kč) ročně.

Studie se zaměřila také na nejbohatších deset procent světové populace, tedy osoby s příjmy převyšujícími 55.000 dolarů. Nejbohatších deset procent obyvatel světa bude podle závěrů výzkumníků mít při stávajícím trendu devětkrát vyšší emise, než by podle svého podílu mělo mít.

Příkladem někoho v horních deseti procentech jsou Curthovi, pětičlenná rodina žijící na předměstí Toleda v americkém státě Ohio. Traci Curthová, její manžel a jejich náctiletá dcera jezdí autem. Když doma netopí, používají klimatizaci. Rodina má také mrazák plný kuřecích prsou a mletého hovězího. Maso jedí zhruba čtyřikrát až pětkrát v týdnu. "Řekla bych, že to je v amerických rodinách docela normální," poznamenala Traci.

Učitel angličtiny Togonin Severin Togo z Kati v západoafrickém Mali žije odlišně. Stejně jako 80 procent světové populace nevlastní auto, k cestě do práce využívá moped. "Bere se to tak, že auta jsou pro bohaté," poznamenal. Nedávno přestal jíst maso, předtím ho ale jedl jen dvakrát až třikrát týdně. Nikdy neletěl letadlem, stejně jako 90 procent lidí ve světě. Má však obavy ohledně emisí způsobených pálením odpadů v jeho městě, kde systém nakládání s odpady nefunguje.

Zpráva Oxfam uvádí, že 40 procent populace se středními příjmy dělá pro omezení emisí nejvíc. Uhlíková stopa se v letech 1990 až 2015 výrazně zvýšila, ale předpokládá se, že se sníží díky změnám, které vlády zavedly v dopravě a energetice od pařížské klimatické dohody z roku 2015.

Vlády světa ale pro ochranu klimatu musejí udělat víc, tvrdí Dabiová. Vyzvala přitom k zákazu či vysokému zdanění luxusních položek spojovaných s vysokými emisemi, zmínila přitom vesmírnou turistiku, megasídla či vozidla SUV. "Musejí se zaměřit na emise nejbohatších, protože právě tato skupina nese velkou odpovědnost za klimatickou krizi, na kterou nejvíce doplácejí ti nejchudší," poznamenala.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SK

Stanislav Korpass

5.11.2021 19:33
A já jsem byl nedávno poučen nejchytřejším diskutérem Ekolistu Danielem Višňovským, že miliardáři mají menší uhlíkovou stopu, než proletáři. Teď na to mohu odpovědět podobně, že i člověk s přehledem ,nemusí mít vždy ten správný názor.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

6.11.2021 11:58 Reaguje na Stanislav Korpass
A není to pravda? Babišova A osmička sežere zlomek toho, co sežerou všechna auta proletářů pracujících v jeho firmách. S tím toho prostě moc neuděláte. Můžete zfackovat manželku, zkopat své spratky, ale to je asi tak vše. Zákon zachování hmoty prostě platí. A mimochodem, 1 procento nejbohatších lidí na planetě reprezentuje asi 80 milionů lidí, a docela bych tipnul, že mezi tyto bude patřit i rodina Nováků z paneláku někde na Jižním městě, která dva další obdobné byty pronajímá, a na weekend jezdí na chalupu do Davle. Protože pokud sečtete jejjí majetek, dostanete se na více, než 1 mil USD.
Odpovědět
va

vaber

6.11.2021 08:49
celý svět se pachtí ,aby byl bohatší, tak jak to jde dohromady se snižováním uhlíkové stopy,
chudí a bohatí ,mocní a bezvýznamní musí být , to je nejlepší systém za který, ti mocní a bohatí, musí stále bojovat, s pomocí těch chudých
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.11.2021 09:06 Reaguje na vaber
Právě v tom je ten rozpor, který má potenciál celou tu klimatickou válku prohrát.
Odpovědět
Sa

Sauerkirschmann

6.11.2021 12:00 Reaguje na vaber
Kdo je podle Vás bohatý, a kdo ten chudý? 1 procento globální populace představuje skoro 80 milionů lidí. Z tohp předpokládejme, že jich je cca polovina v EU a USA. Tedy mezi jedno procento nejbohatších na světě je cca každý dvacátý člověk žijící v EU a USA. Tak proti komu namíříte ten svůj zhovadilý třídní boj, vy mysliteli?
Odpovědět
va

vaber

7.11.2021 08:29 Reaguje na Sauerkirschmann
pane, je to obráceně bojují ti bohatí, aby si udrželi svoje bohatství,
třeba na to také přijdete
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

6.11.2021 09:23
Tento týden měli nejvyšší uhlíkovou stopu bohatí potentáti údajně zastupující veřejnost na tom "summitu". Tedy dle fotek spíše noclehárně. Prospali se tam parádně.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

6.11.2021 13:20
Další "ekopokus" zelených se sociální struktůrou společnosti. Neblbněte. To tady přece celkem nedávno bylo.
Odpovědět
PS

Pedro Sangre

6.11.2021 17:26
A korunu tomu nasadila Lejnová, která letěla z Vídně do Bratislavy soukromým tryskáčem. Jistě musí být chudinka vážně nemocná, že by tak dlouhou cestu jinak nezvládla. Tady je vidět, jaká zkorumpovaná individua nám chtějí poroučet
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2021 08:23 Reaguje na Pedro Sangre
Její letadlo bylo ve Vídni a ona z Blavy pokračovala na sever.
Takže to éro muselo přeletět tak, jako tak. Tak ji vzalo sebou. To je fakt tak těžké pochopit??
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.11.2021 10:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Po maličké Evropě by pro zjištění reality měla cestovat
vlakem, pozorovat krajinu a rozmlouvat s obyčejnými
cestujícími. Pak by pochopila, proč ji lidé kritizují,
že létá a nechá se vozit v limuzíně mimo chudinské čtvrti,
zchátralé průmyslové podniky, továrny s novodobými otroky
a jinými negativními jevy dnešní EU. S růžovými brýlemi
lze dělat naoko růžovou politiku a přehlížet negativa.
Dobrý politik nenaslouchá pouze pochlebovačům, ale i kritikům, ale to ona není a tak létá. Kdo létá rád moc
vysoko, tak z větší výšky ten pád dopadne hůře.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2021 14:43 Reaguje na Břetislav Machaček
Cestovat z Prešpurku do Litvy je skutečně za trest. to snad chápete.
Já cestoval vlakem (taky autem, autobusem a na motocyklu) po všemožných řití světa, v Rusku, Indii, Equadoru atd. a Evropa (zvláště Západní) je skutečná pohodička a vysoká úroveň úplně všude. I imigrantské no-go zony jsou proti tomu ryzí luxus.

Vsadím, že vy tyhle věci vůbec neznáte a papouškujete jen kecy špinavců.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

8.11.2021 18:18 Reaguje na Pavel Hanzl
No fuj! Do toho Ruska, Indie, Equadoru atd. jste
jel ropáckými dopravními prostředky a pouze tak
pro zábavu? A mne a jiné chcete kritizovat jako
ropáky? Vidím, že jste jako velebníček pijící
víno a kázající lůze vodu. Já bych být vámi, tak
bych zpytoval svědomí, protože polovina podle vás ropáků nevyprodukovala ani zlomek CO2. jako vy.
Viděl jste sice svět, ale nepochopil a tak ta
vaše dovolená neměla smysl. Cestováním člověk
moudří, pokud moudrý je, ale hlupák se pouze
chválí tím, co procestoval pro zábavu. Vám to
evidentně bylo k ničemu a to CO2 jste vyplýtval
zcela zbytečně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.11.2021 08:24
Layenová dělá turné po Evropě, ale zastaví se u nás?
Nebo jsme už tak propadlý babišistán, že nemá cenu s náma cokoliv řešit??
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

8.11.2021 09:00
Na tohle se musela dělat studie? Zajímalo by mě, jak tedy ty nejbohatší, kteří vlastně díky penězům můžou vše, donutí, aby se toho všeho vzdali. Nedonutí. Je totiž jednodušší nižší vrstvy připravit o teplo, potraviny živočišného původu i přístup k dopravě, než bohatého člověka, aby se vzdal výhod plynoucích z bohatství. Závěrem lze pouze konstatovat, že na klimatickou změnu si budeme muset zvyknout. I kdybyste se uskromnili až k sebezničení, bude to díky neregulovatelné nenažranosti nejbohatších úplně k ničemu.
Odpovědět
PS

Pedro Sangre

8.11.2021 13:04
Její pseudoaktivita je stejně platná, jako komunista na Velehradě, nebo mrtvému zimník. To jsou jen kecy, které nikam nevedou. Ty bohaté k ničemu nedonutí. Když mám miliardy, můžu si dělat co chci.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist