https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-mikroplasty-ve-svetovych-oceanech-uhrnem-vazi-kolem-dvou-milionu-tun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Mikroplasty ve světových oceánech úhrnem váží kolem dvou milionů tun

9.3.2023 11:26 | LOS ANGELES (ČTK)
Vzorky odebrané v letech 1979 až 2019 odhalily rychlý a bezprecedentní nárůst plastů v oceánech od roku 2005.
Vzorky odebrané v letech 1979 až 2019 odhalily rychlý a bezprecedentní nárůst plastů v oceánech od roku 2005.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Mikroplasty ve světových oceánech úhrnem váží kolem dvou milionů tun; znečištění oceánů drobnými plastovými částicemi od roku 2005 prudce vzrostlo a nic nenasvědčuje tomu, že by se mělo zpomalit. Uvádí to studie neziskového organizace 5 Gyres Institute, na kterou upozornila agentura Bloomberg. Na hladině oceánů podle ní plave přes 170 bilionů drobných plastových částic. Mnohé z nich se do světových oceánů dostaly až po roce 2004, píše hlavní autor článku Marcus Eriksen.
 

Na studii se podíleli i výzkumníci z dalších organizací a univerzit. Množství plastů plovoucích v oceánských proudech se dříve pokusili odhadnout v roce 2014. Aktualizovaný dokument se zakládá na údajích ze značně rozšířeného souboru vzorků (téměř 12.000) z oceánů po celém světě.

Vzorky byly odebírány tažením sítě s mimořádně drobnými oky několik kilometrů po hladině oceánu, aby bylo možné určit průměrné množství částic na kilometr vody. Počítačový model posléze analyzoval, jak se plasty koncentrují, když opouštějí řeky, pobřeží a lodní trasy. Na základě toho vědci odhadli množství plastů ve světových oceánech.

Vzorky odebrané v letech 1979 až 2019 odhalily rychlý a bezprecedentní nárůst plastů v oceánech od roku 2005. Podle Eriksena k tomu přispělo několik faktorů: prudký nárůst celkové produkce plastů, přibývání mikroplastů a nedostatek mezinárodních zákonů, které by se zabývaly znečištěním moří. "Potřebujeme preventivní strategie a nezaměřovat se jen na čištění a recyklaci. Musíme najít náhradu za plasty na jedno použití, protože recyklace prostě nefunguje," zdůrazňuje Eriksen.

Světové oceány jsou zdrojem poloviny kyslíku na planetě, pohlcují více než třetinu emisí oxidu uhličitého ze spalování fosilních paliv a poskytují obživu miliardám lidí. Sužuje je však nadměrný rybolov, plastový odpad a okyselování.

Na počátku tohoto měsíce se vyjednavači členských zemí OSN dohodli na podobě mezinárodní smlouvy o ochraně oceánů, o které se jedná již 15 let. Smlouva označovaná odborníky i politiky za přelomovou má pomoci zachovat mořskou biodiverzitu a zajistit její udržitelné využívání.

Dohoda, která se týká hlavně ochrany volných moří, podléhá ratifikaci členskými zeměmi OSN. Jejím hlavním cílem je zajistit, aby se v budoucnosti nejméně 30 procent plochy oceánů zařadilo mezi chráněné oblasti. Nezastaví ovšem znečištění moří plasty, které je z velké části způsobeno splachy z pevniny. Země se sice dohodly, že vypracují koncepci globální dohody o plastech, ale žádnou dosud neuzavřely. Druhé kolo jednání OSN o plastech se uskuteční letos na jaře.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (17)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

9.3.2023 14:02
JAK to asi spočítali, co ?

Poděkujte zelenejm - když prosazovali plast nejenom do obalového hospodářství,
tak je nějaká jeho recyklace, vůbec nezajímala !
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

9.3.2023 16:34 Reaguje na smějící se bestie
je vůbec někdo na téhle planetě kdo u Vás není zelenej -))
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.3.2023 18:17 Reaguje na Robert Jirman
Samozřejmě že ano a je jich hodně.
Bohužel však vládne zelený náboženství se sídlem v Bruseli, podporované médii přímo lezp r d elkovými.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2023 09:14 Reaguje na Robert Jirman
Je. ten nešťastník dělí lidi na zelené (podřadná sorta, prakticky celý svět) a ropáky (dobří borci, prakticky už jen Rusko).).
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

10.3.2023 08:58 Reaguje na smějící se bestie
Miloši, Milouši, zabydli se v bungalovu, zavři za sebou vchodové dveře a už neotravuj.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

9.3.2023 14:33
Bohužel , samé špatné zprávy. Znečištění ŽP je doslova alarmující , ale jaksi nikomu netrhá žíly. Kde je uřvaná Gréta a Uršula Lejnová s Timmermansem ?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.3.2023 18:20 Reaguje na Miroslav Vinkler
Mazat se vám chce, koukám !
Ty jsou " za vodou ".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2023 09:15 Reaguje na Miroslav Vinkler
Trhá. Jenže vy to nevidíte, ve světě naopak netrhá.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

9.3.2023 15:43
No hlavně, že je za úplatu vyvezeme chudejm, místo spálení. A pak se pokrytecky divíme, že to hodí do řeky.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.3.2023 18:21 Reaguje na Slavomil Vinkler
1*
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

10.3.2023 09:16
Vy se tomuto článku divíte?

Ukazuje do nebe volající hloupost opatření EU, které si navzájem protiřečí:

1) vydávají předpisy, které mají omezovat jednorázové plasty a současně

2) neomezí ani nezakážou odstraňování odpadů spočívající ve vypouštění do moří a oceánů (včetně ukládání do mořského dna)

Důkaz:

Existuje Směrnice Evropského parlamentu a Rady (EU) 2019/904 o omezení dopadu některých plastových výrobků na životní prostředí

viz odkaz: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX%3A32019L0904&qid=1611729795062

Ale když si to přečtete, odkazuje se na Směrnici Evropského parlamentu a Rady (ES) č.98/2008 o odpadech - a ta vypouštění do moří a oceánů (včetně ukládání do mořského dna) ani nezakazuje, ani neomezuje.

To není všechno - třešnička na dortu teprve přijde! Směrnice Evropského parlamentu a Rady (ES) č.98/2008 o odpadech to dokonce považuje za legální způsob nakládání s odpady a zavádí samostatný evidenční kód pro nakládání s odpady v rozsahu:

D7 (Vypouštění do moří a oceánů, včetně ukládání do mořského dna)

A jak je to u nás v ČR? Jako v Kocourkově:

Historicky první zákon o odpadech (č.238/1991 Sb.) máme v ČR účinný od 01.08.1991 a zákon o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí (č.244/2022 Sb.) je účinný až od 01.10.2022.

To znamená, že neuvěřitelných 11 384 dnů (tedy 31 let a 2 měsíce) legislativcům Ministerstva životního prostředí (MŽP) trvalo, než byli schopni vytvořit alespoň první vlaštovku regulace dopadu části jednorázově použitelných výrobků na životní prostředí.

Mezi tím naše země byla zbytečně zaplavována množstvím obalů a jednorázově použitelných výrobků často pochybného původu a složení! Většina z nich nebyla z recyklovatelných plastů, takže recyklovat je prostě není technologicky možné.

Liknavost legislativců MŽP způsobí zavezení země nerecyklovatelnými plasty pochybného původu a složení a oni si ještě dovolí novou legislativou odpadů žádat zvýšení podílu recyklace! Takové nekvalitní plasty lze ale jenom energeticky nebo materiálově využít (podle aktuálního obsahu škodlivin). Výhřevnost mají srovnatelnou s černým uhlím. A tak legislativci MŽP v novém zákonu o odpadech uvedli opatření, že se energetické využití nepovažuje za recyklaci a tím se nezapočítává do recyklačních kvót. Tím to totálně zazdili!

Mohu tu psát o revizích evropské směrnice o obalech a obalových odpadech, kdy EU nechce jen snížit zbytečné používání obalů a tím podpořit recyklaci. Tím jenom potvrdím známou skutečnost, že EU opět zaspala.

české znění nového návrhu nařízení o obalech a obalových odpadech viz odkaz:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CONSIL%3AST_15581_2022_INIT

Zkrátka: podobné články jsou jenom pláčem na špatném hrobě!

Ještě, že nemáme žádné moře...
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

10.3.2023 09:27 Reaguje na Jiří Kvítek
Díky za info, přesně tak to v reálu funguje, huba plná řečí a ve skutečnosti pokrytecká praxe ala Brusel.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2023 09:24
Určitě se řeší možnost plasty ve třetích zemích vykupovat. To by bylo jediné, skutečně funkční řešení. Ale kdo to zaplatí?
Kdyby se vykupovalo třeba 10 kilo za dolar, minimální výkup odhadem) ten stejný objem, co je v moři, by stál 200 miliónů baků. Pokud by kilo stálo dolar, (maximum) byly by to 2 miliardy.
Tohle by přece největší prasáci planety (Čína, Rusko, USA, Evropa) mohly dát bez problémů, ne?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2023 09:26 Reaguje na Pavel Hanzl
Rusko platí za válku na Ukrajině asi milión dolarů DENNĚ!! Co kdyby to radši vrazilo do výkupu plastů po celém světě??
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

10.3.2023 09:29 Reaguje na Pavel Hanzl
Finanční pomoc Ukrajině od zahraničních dárců dosáhla loni 32,1 miliardy dolarů.
To by už byly všechny plasty vykoupené a ještě by zbylo...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.3.2023 11:30 Reaguje na Miroslav Vinkler
JIstě!!! A kdo může za to, že svět musí dodávat Ukrajině stroje na zabíjení lidí za miliardy?
Je to grýndýl, nebo von Layenová?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

10.3.2023 09:44
Plán RePower EU , jehož cílem je odblokovat úspory energie a podpořit zavádění obnovitelných zdrojů v EU, obsahuje ustanovení, která by developerům umožnilo stavět větrné a solární projekty bez posouzení vlivů na životní prostředí nebo veřejných konzultací.

Tak to jenom pro dokreslení situace , aby řeč nestála.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist