https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-prechod-k-elektroautum-v-eu-ohrozuje-statisice-mist-ve-vyrobe-soucastek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Přechod k elektroautům v EU ohrožuje statisíce míst ve výrobě součástek

7.12.2021 11:11 | BRUSEL (ČTK)
Přechod od automobilů se spalovacími motory k elektromobilům by v Evropské unii mohl vést k zániku zhruba půl milionu pracovních míst ve výrobě automobilových součástek. Tuto ztrátu by však téměř z poloviny mohl vykompenzovat vznik nových pracovních příležitostí v produkci součástek pro elektromobily. Vyplývá to ze studie, kterou pro evropskou asociaci dodavatelů automobilových součástek a systémů CLEPA vypracovala poradenská společnost PwC.
 

"Studie podtrhuje rizika, která přechod k elektromobilům představuje pro živobytí statisíců lidí," uvedla generální tajemnice asociace CLEPA Sigrid de Vriesová. Upozornila rovněž, že dodavatelé automobilových součástek zajišťují většinu výrobních pracovních míst v automobilovém průmyslu.

Evropská komise navrhuje úplný zákaz prodeje aut se spalovacím motorem po roce 2035. Podle studie by v takovém případě ve výrobě součástek pro tato auta mohlo do roku 2040 zaniknout 501.000 pracovních míst. V produkci součástek pro elektromobily by naopak mohlo vzniknout 226.000 nových míst. Celkově by tak zaniklo 275.000 pracovních míst, píše se ve studii.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

7.12.2021 12:53
Jak je vidět,tak je ta šílenost nepřešla.Ale realita je donutí kleknout,tak jako už začínají souhlasit s jádrem.Nevím zdali jsou šílení a nebo skutečně věří tomu co prosazují,ale v každém případě prohrají.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.12.2021 14:38 Reaguje na Václav Kain
Až Němci ale kleknou, min s tím jádrem, tak my budeme už totálně v ... prostě tam. Tady bude platit princip padajícího exkrementu a holt ti chudší to odnesou nejdřív a nejvíc.

Jo, sem si k tomu doplňte Hanzlovu přednášku na téma, jaké to bylo dřív bájo a jak jsme teď jen čecháčci v babišstánu (tedy samozřejmě krom jasné jitřenky Hanzla, který tu s námi trpí čistě ze solidarity:-))).
Odpovědět
DA

DAG

7.12.2021 15:20 Reaguje na Svatá Prostoto
A že němci malé chyby nedělají. Ty to většinou poslušně dotáhnou až do absolutního tragického konce. Takže jak píšete. Až němci uznají chybu, tak Evropa už bude v ekonomických rozvalinách. PS: raději jsem vložil slovo "v ekonomických". Cenzor dneska predikuje myšlenky a ví co si myslíme líp než my. Mohl by si myslet že spojení Německo a rozvaliny je myšleno jinak ;)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.12.2021 17:32 Reaguje na DAG
Vy jste v rozvalinách už dnes a s vámi všichni ropáčci doblblí kremelskou propagandou.
Velkou zásluhu o Německo má mutr Merkel, protože tam nenastala ta nechutná nedůvěra ve vlastní stát a vůbec demokracii, trerá se rozlízá jako rakovina po Evropě a kterou vidíme především u nás.
Proto Německo prosperuje a my ne, my jen poštěkáváme zpoza rohu a zatím nám ujíždí vlak.
Odpovědět
DA

DAG

7.12.2021 17:42 Reaguje na Pavel Hanzl
Pozor já jsem odpůrce všemožného ruského a především politických systémů pocházejících z Ruska.
A jsem naprostý demokrat.
Vy jste mě prostě jen zaškatulkoval.
A věřte, že s němci mám bohaté zkušenosti z práce a vím o čem mluvím.
Jejich stádovitost, skrývaná povýšenost a sebereflexe až když je pozdě je prostě jasná.
Ok máme chyby, ale proč vzhlížet k němcům jako k bohům. Nechápu proč by jsme měli kopat nožičkama, které nám visí z jejich zadnice.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.12.2021 20:46 Reaguje na DAG
Já jen hledám příčinu, proč musíme být ekonomicky závislí na Německu i 30 let po plyšákovi.
Amíci pmohli Německu po válce Marshallovým programem, pomohli i poraženému Japonsku.
Obě země se velmi raychla postavily na nohy a dostaly se na širší špičku celého světa.
Nám Západ pomohl si DVĚMA bilióny korun v investicích, jenže my jsme to nikam nedotáhli a jsme stále závislí a rozhádaní.
Odpovědět
DA

DAG

8.12.2021 10:30 Reaguje na Pavel Hanzl
To si hledejte příčinu kde chcete. Již několikrát jste mě zde slovně osočil. To že Vás uráží jiní neznamená, že by jste si měl vybíjet frustraci i na lidech, kteří s Vámi diskutují a mají jen jiný názor.
Odpovědět
DV

DV

8.12.2021 18:46 Reaguje na Pavel Hanzl
ZapadniNemecko pomohlo východním 30 biliony korun dotaci, ne investic, to byly další peníze, a je pořád vidět rozdíl.
Odpovědět
DV

DV

8.12.2021 18:44 Reaguje na Pavel Hanzl
Německo prosperuje, a CR ne????? Kdyby Německo prosperovalo, tak si průměrné nemeckej nezamestnanej koupi pulBrna i s lidmi, jako před 1989.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.12.2021 17:27 Reaguje na Svatá Prostoto
Já tu trpím z čuriny, mě to baví. Jinak bych sem nelezl, ne?
Normálně mě nikdo nespílá do debilů a ekoteroristů, tak si to užívám tady.
Odpovědět

Viktor Šedivý

7.12.2021 23:23 Reaguje na Václav Kain
Dnes už začíná být celkem jedno, že proti jádru není odpor až tak velký.

Německé JE jsou stejně odsouzené k likvidaci - jejich provozovatelé už roky dělají údržbu, kontroly atd. jen v minimální přípustné míře, aby dojeli ještě těch pár měsíců. A náhrady za zmařenou investici už mají, takže proč by podstupovali náročnou přípravu na další provoz, když se za rok může zbláznit nějaká jiná Gréta, uvidí vlastním okem to záření kolem nás a půjde to zase do kopru.

My jsme si sami (podívejte se, kdo jak hlasoval) zakázali uvažovat o nejreálnějším dodavateli JE, Rusku. Mimoto zdaleka není jasné, jestli se pravidla změní - z Rakouska a Lucemburska se nechali slyšet, že jakoukoli jadernou energetiku budou vetovat. A bohužel nejsou jako Bureš, který bez pípnutí podepsal všechno, co mu v bruseli nařídili.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.12.2021 07:43 Reaguje na Viktor Šedivý
Nejreálnější dodavatel čehokoliv je skutečně Rusko, to je vidět dnes s cenou plynu. A to je brnkačka proti tomu, jak by si na nás zgustnulo, kdybychom je nechali stavět JE. Považují nás za nepřítele stejného, jako USA.
Odpovědět
DV

DV

8.12.2021 18:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Přesto je ten ruský plyn stále nejlevnější......je levnější, než ty vaše molekuly svobody. Co s tím?????
Odpovědět
RV

Richard Vacek

7.12.2021 15:01
Snad to vykompenzují nová pracovní místa v Číně v souvislosti s výrobou baterií a slitin hliníku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.12.2021 17:25
To je zase supervýzkum úplně na houno. NIKDO neví, co se bude v roce 35 dít a nějaký mudrlant bude počítat pracovní místa!!
U nás není možno sehnat člověka, který by byl schopen normálně pracovat (stejně, jak v Západní Evropě), nebýt Ukrajinců, Syřanů, Pákistánců, Libyjců a jiných připrchíků, si ani fusekle neuštrikujeme.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist