https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-rozvojove-zeme-potrebuji-kvuli-klimatu-dva-triliony-dolaru-rocne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Rozvojové země potřebují kvůli klimatu dva triliony dolarů ročně

8.11.2022 11:15 | ŠARM AŠ-ŠAJCH (ČTK)
Chudší země v rozvojovém světě potřebují do roku 2030 každoročně investice ve výši kolem dvou trilionů dolarů (48,5 bilionu korun), aby dokázaly efektivně snižovat emise skleníkových plynů a vyrovnat se s důsledky klimatických změn. K těmto číslům došli ekonomové ve své zprávě vypracované pro klimatický summit OSN, napsal list The Guardian.
 

Chudší země potřebují finanční zdroje na to, aby mohly přejít od fosilních paliv k čistším zdrojům energie a řešit problémy, které klimatická změna už způsobila nebo do budoucna způsobí. Podle autorů studie by měl do těchto zemí každoročně nejméně jeden trilion dolarů proudit od vlád bohatších států, soukromých investorů a rozvojových bank. Zbytek by měly tyto země získat ze svých veřejných zdrojů i ze soukromého sektoru. V současnosti se roční investice do ekonomik rozvojových zemí pohybují v řádu 500 miliard dolarů (12 bilionů korun).

Jedním z hlavních autorů stostránkové zprávy, kterou si objednaly britská a egyptská vláda, je ekonom Nicholas Stern, který se dlouhodobě věnuje ekonomickým souvislostem globálního oteplování.

"Bohaté země by si měly uvědomit, že investovat do klimatických opatření na rozvíjejících se trzích a v rozvojových zemích je v jejich vlastním zájmu a jde také o otázku spravedlnosti, pokud vezmeme v úvahu dalekosáhlé dopady vysokých emisí v současnosti i v minulosti," uvedl Stern.

"V příští dekádě zaznamenají největší rozšíření energetické infrastruktury a růst spotřeby rozvojové země. Pokud zůstanou závislé na fosilních palivech a emisích, pak se svět nebezpečným změnám klimatu nevyhne, což bude znamenat zkázu pro miliardy lidí nejen v chudých, ale i v bohatých státech," dodal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.11.2022 11:25
Chtěl bych upozornit na elementární chybu v překladu, nejde o "dva trilióny ročně" ,ale dva bilióny. / což už samo o sobě je částka z říše science -fiction/
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.11.2022 15:28 Reaguje na Miroslav Vinkler
Tak ať si ty peníze natisknou, jako to děláme v Evropě a Americe.
Odpovědět
ms

9.11.2022 01:41 Reaguje na Miroslav Vinkler
Musíme si číst zahraniční zdroje: Indie chce dělat něěco s klimatem, když bude ročně dostávat bilion dolarů. Africké státy požadují ročně 1,3 bilionu dolarů. Rozvojový status má stále Čína - o kolik si řekne? Fantasmagorie v době stále šílenějšího tištění nekrytých peněz na krytí zadlužování západního světa. Fiala řekl, že ČR na tuto pomoc dá milion eur ročně. Jako ilustrace to snad stačí. Těch 45.000 delegátů na IPCC konferenci by bylo nejlépe udělalo, kdyby se peníze za jejich nesmyslnou účast s jalovými kecy proměnilo naa pomoc byt jediném zemi. Nemluvě o těchto stovkách letadel, jež lety do Egypta a zpět zamořily svět obrovským mnostvím emisí. A my máme zabíjet krávy, protože při trávení trávy vypouštějí moc metanu. Jděte do hazjlu s takovou kogressovou impotentní politikou. Rozhodující bylo a je, co udělá Čína. Ta postaví do roku 2025 247 GW v nových uhelných elektrárnách, tedy více výkonu, než má celá německá energetika. A připomenu, že podle vůdce Si se Čína chystá na válku. Až Čína napadne Tchaj-wan a Západ ji za to potrestá sankcemi, nebudeme mít ani čipy, ani suroviny a produkty pro výstavbu dalších šílených kapacit OZE. Blahopřeji k idiocii Západu, který z náruče ruského medvěda utekl do tlamy čínského draka.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

8.11.2022 12:09
No, rozvojové země potřebují především co největší soběstačnost v základních potravinách a snížení porodnosti - čím větší, tím lepší.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2022 12:40 Reaguje na smějící se bestie
Ve třetíh zemích by měl západ budovat masivní zdroje OZE, aby se jim vůbec nevypatilo jít do ropy a uhlí. A za to kontrolu porodnosti.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

8.11.2022 15:30 Reaguje na Pavel Hanzl
Po době závislosti na Russku, má přijít závislost na Africe…z blata do louže
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2022 17:17 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Jaká závislost?
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

9.11.2022 15:53 Reaguje na Pavel Hanzl
Jo , když budete mít tak do 10 dětí , dostanete větrník k chatrči zdarma. Haha
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.11.2022 16:26 Reaguje na Pavel Hanzl
No, pokud by se to ekonomicky vyplatilo, tak je tam už buduje, že jo. A pokud nebuduje, tak ...

Jak si v reálu představujete tu kontrolu porodnosti by mne taky zajímalo. Ono jako v obecný rovině dobrý, ale na tu vaši praktickou realizaci su tedy zvědav. Bo fakt nejste první, koho to napadlo.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

8.11.2022 13:16
Tie trilióny, alebo len bilióny :-) nepotrebujú rozvojové štáty na zaplatenie škôd spôsobených zmenami klímy, ale na prechod od fosílnych palív ku bezemisným zdrojom. Bohaté štáty budú svoje technológie predávať tým menej rozvinutým a tie trilióny sa nejako natlačia, to predsa nie je problém. Budú kryté vzduchom, teda presnejšie CO2. The Show Must Go On, presnejšie The Business Must Go On.
Odpovědět
JO

Jarka O.

8.11.2022 13:23 Reaguje na Vladimir Mertan
:-) Egypt na to jde přes JE od Rosatomu a to tak drahé není.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2022 13:33 Reaguje na Jarka O.
Už to mají hotové? Pokud ne, mají smůlu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2022 20:12 Reaguje na Jarka O.
Egypt chce od Rosatomu cha cha cha další bloky!! Ci wogo, to neví, jak dapakli Maďaři a Dinové? A dnes, kdy jde celý mužikistán do bankrotu??
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.11.2022 16:28 Reaguje na Pavel Hanzl
Egyptu do toho nikdo kecat nebude a hůř než Finové s Arevou s Rosatomem nedopadnou:-)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

8.11.2022 20:19
Rozvojové země potřebují v prvé řadě ročně několik miliard prezervativů, aby zastavily populační explozi. Jak správně uvedl pan Miroslav Vinkler, dneska by potřebovaly dva bilióny dolarů, díky růstu populace by to za deset let byly tři bilióny, za dvacet let pět biliónů a s plynoucím časem by natahovaly ruce pro pořád větší balík peněz.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist