https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-rust-hladiny-oceanu-do-roku-2050-ohrozi-300-milionu-lidi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Růst hladiny oceánů do roku 2050 ohrozí 300 milionů lidí

30.10.2019 00:38 (ČTK)
Stoupající hladina oceánů způsobená změnami klimatu do roku 2050 ohrozí po celém světě přes třikrát více lidí, než se doposud myslelo. / Ilustrační foto
Stoupající hladina oceánů způsobená změnami klimatu do roku 2050 ohrozí po celém světě přes třikrát více lidí, než se doposud myslelo. / Ilustrační foto
Stoupající hladina oceánů způsobená změnami klimatu do roku 2050 ohrozí po celém světě přes třikrát více lidí, než se doposud myslelo, tvrdí vědci v nově zveřejněné studii. Na místech, kterým do 30 let hrozí každoroční záplavy, podle výzkumu v současnosti žije přes 300 milionů lidí. Původní odhady mluvily o 80 milionech. Výsledky studie publikovali v odborném časopisu Nature výzkumníci Climate Central, vědecké a mediální organizace zabývající se změnami klimatu.
 

Pravidelné záplavy minimálně jednou ročně postihnou jedny z nejhustěji obydlených oblastí na světě v Číně, Vietnamu, Bangladéši nebo Indii. V Evropě je nejvíce ohroženo Nizozemsko, které leží z jedné čtvrtiny pod hladinou moře, dále Británie a Německo, kde se s problémy bude do budoucna potýkat hlavně ústí Labe s téměř dvoumilionovým Hamburgem.

V bezpečí před stoupající hladinou oceánů nebudou ani světová města jako Londýn, New York, Miami či Tokio, ukazuje podrobná interaktivní mapa institutu.

Autoři studie k novým poznatkům dospěli za pomocí lepšího zhodnocení místopisu světových pobřeží. Zatímco předchozí modely využívaly satelitních snímků, kde nadmořskou výšku zkreslovaly vysoké budovy a stromy, vědci Climate Central získali data za pomocí umělé inteligence, která nepřesné údaje opravila.

Studie zároveň odhalila, že v současnosti žije pod hranicí přílivu 110 milionů lidí. Obyvatelnou půdu jim vytváří systém mořských a protipovodňových hrází a vlnolamů. Důsledky zvyšující se hladiny však pociťuje už například Indonésie, jejíž vláda nedávno oznámila přesun statusu hlavního města z Jakarty, která je čím dál tím více náchylná k záplavám.

"Ted už víme, že hrozba stoupání hladiny moří a zaplavení pobřeží je mnohem větší, než jsme si dosud mysleli," uvedl Benjamin Strauss, výkonný ředitel Climate Central a spoluautor studie.

Zvyšující se hladina oceánů je jedním z nejvíce destabilizačních projevů změn klimatu, k přesídlení může donutit miliony lidí, uvedla agentura Reuters. Podle vědců ji lze zvrátit snížením uhlíkové stopy, výzkumníci proto vyzvali světové vlády, aby přijaly potřebná opatření.

"Při příchodu hurikánu se každý den varování navíc rovná zachráněným životům a majetku. Při přípravách na stoupající hladinu oceánů se počítá každé desetiletí," uvedl Strauss.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

30.10.2019 14:25
Ale vždyť je to strašení.Nic takového nehrozí.Taková Bangladéš se potýká se záplavami každoročně a o klimatu se žádné řeči nevedly.
Odpovědět
ji

30.10.2019 14:50 Reaguje na Václav Kain
To "strašení" vychází z vědeckých dat, která byla teď více zpřesněna. Jedná se o vypočítané modely, jsou tam odkazované studie.

Z čeho vycházíte Vy, když si myslíte, že nic takového nehrozí?
Odpovědět
MM

Milan Milan

30.10.2019 15:49 Reaguje na
No, no. "vědci Climate Central získali data za pomocí umělé inteligence, která nepřesné údaje opravila". Myslím že "umělá inteleigence", (není upřesněno co se tím přesně myslí, ale lze předpokládat že se jedná o jistý druh počítačových programů a systémů), ta zpracovává pravděpodobné modely podle zadání a vložených parametrů, žádná data v terénu přece nesbírá, neanalyzuje, nebo jo?
Odpovědět
dm

david matoušek

31.10.2019 07:04 Reaguje na Milan Milan
Otázka, kde se berou ta zadání a vložené parametry. Při modelaci vývoje, aspoň v jiných odvětvích, jsou ty parametry a zadání získané právě dosavadním teréním měřením. Pak se modeluje.
Odpovědět
PD

Petr Dvořák

31.10.2019 12:18 Reaguje na Milan Milan
V tomhle případě je to neuronová síť trénovaná na lidarových datech z US. Je to tam samozřejmě popsáno obšírněji.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

31.10.2019 07:57
Problém je, že alarmističtí vědci (umyslně?) zkreslují realitu. Například ta zmiňovaná Jakarta se potápí až rychlostí 250 mm / rok ne kvůli stoupání hladiny, ale kvůli tomu, že stojí na bažinách a kvůli tomu, že se tam intenzivně čerpá spodní pitná voda pro domácnosti.
https://www.bbc.com/news/world-asia-44636934
Odpovědět
RV

Richard Vacek

31.10.2019 08:04 Reaguje na Richard Vacek
Přitom občané potápějící se Jakarty říkají "Living here is a risk," says Sophia Fortuna in her home. "The people here have all accepted that risk."
A zatím v Evropě, kde žádné obdobné "katastrofy" neprobíhají, se srocují alarmisté, kteří trpí klimatickou úzkostí.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

31.10.2019 12:34 Reaguje na Richard Vacek
Šak ono Vám to jednou dojde... pokud se toho dožijete....
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.11.2019 08:03 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Ono nám to došlo, na rozdíl od vás.
Mimochodem, Benátky se také potápějí kvůli čerpání vody z vrstev pod nimi a s nějakým pohybem hladiny oceánu to nemá nic společného.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist