https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-toxicke-latky-z-elektroodpadu-se-dostavaji-do-zbozi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Toxické látky z elektroodpadu se dostávají do zboží

18.10.2018 00:30 | PRAHA (ČTK)
Nebezpečné látky z elektroodpadu se recyklací dostávají do spotřebního zboží, jako jsou hračky, kadeřnické a kancelářské potřeby či kuchyňské náčiní. / Ilustrační foto
Nebezpečné látky z elektroodpadu se recyklací dostávají do spotřebního zboží, jako jsou hračky, kadeřnické a kancelářské potřeby či kuchyňské náčiní. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | FeeLoona / Pixabay
Nebezpečné látky z elektroodpadu se recyklací dostávají do spotřebního zboží, jako jsou hračky, kadeřnické a kancelářské potřeby či kuchyňské náčiní. Vyplývá to ze studie, jejímiž autory jsou ekologická organizace Arnika, Aliance pro zdraví a životní prostředí (HEAL) a mezinárodní síť IPEN. Na včerejší tiskové konferenci její výsledky představila autorka Jitka Straková.
 

Toxické bromované zpomalovače hoření, které byly dříve do elektroniky přidávány kvůli snížení hořlavosti v případě požáru, byly mezinárodně zakázány kvůli negativním vlivům na zdraví a životní prostředí Stockholmskou úmluvou o perzistentních organických látkách v roce 2009. Některé vlády si ale podle Strakové prosadily možnost materiály obsahující vysoce toxické látky recyklovat. Mezi tyto chemikálie podle studie patří polybromované difenylétery.

V 19 evropských zemích bylo pro účely výzkumu koupeno 430 kusů plastového zboží. Organizace Arnika následně za pomoci rentgenového spektrometru zjistila u 109 vzorků zvýšené množství antimonu a bromu, což poukázalo na zboží vyrobené z recyklovaného plastu, který s největší pravděpodobností pochází z odpadní elektroniky, uvádí studie.

Zpomalovače hoření obsahovalo 107 výrobků, jako jsou dětské hračky, kadeřnické a kancelářské potřeby či kuchyňské náčiní. Z českých vzorků obsahovalo chemikálie 12 z 13 výrobků, nejvyšší koncentrace látek byla v ČR v sešívačce.

Chemikálie se snadno uvolňují působením tepla, mohou tedy například kontaminovat jídlo při použití kuchyňského náčiní. Podle expertky na toxické látky spolku Arnika Karolíny Brabcové mají negativní vliv na neurologický vývoj člověka, narušují lidský hormonální systém či funkci štítné žlázy.

Řešením je podle autorů studie plnění Stockholmské úmluvy a stanovení přísných limitů pro odpad s jejich obsahem. "Vidíme zásadní nedostatek v nastavení legislativy, kterou je potřeba změnit, aby se tyto toxické látky nedostávaly do výrobků. Je nutné zrušit recyklační výjimku pro zpomalovače hoření. Recyklace je výborná, ale nesmí být toxická," řekl vedoucí programu Toxické látky a odpady organizace Arnika Jindřich Petrlík.

"Problémem je, že unie toleruje vyšší hodnoty látek ve výrobcích z recyklátů než v nových výrobcích. Limit je stonásobně vyšší," doplnil. Evropský parlament podle něj nyní projednává novelu nařízení o perzistentních organických látkách a má možnost recyklační výjimky zrušit. Hlasovat o tom má na konci října či v listopadu. "Evropská komise zároveň zadala vypracovat studii, která se má zaměřit na nastavení limitů pro odpady," dodal Petrlík.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist