https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studie-vetsina-developeru-zavadi-do-svych-projektu-drazsi-prvky-udrzitelnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studie: Většina developerů zavádí do svých projektů dražší prvky udržitelnosti

6.10.2023 10:31 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Více než pětina českých developerů vědomě zařazuje požadavky spojené s environmentální a společenskou odpovědností (ESG) do svých projektů. Těmi jsou například zachycování dešťové vody a zelené střechy využívané v kombinaci s nejnovějšími technologiemi typickými pro takzvaná chytrá města. Vyplývá to ze studie developerských společností zpracované analytickou společností CEEC Research, která čerpala data od 112 největších českých stavebních firem. Přes polovinu z respondentů si přitom myslí, že udržitelné a moderní projekty ve městech lépe najdou své investory a zvýší hodnotu staveb. Podle 71 procent dotázaných však zavádění udržitelných prvků vyžaduje vysoké investiční náklady, které se následně projeví konečných prodejních cenách a nájmech nemovitostí.
 

"Udržitelnost ve výstavbě a zohlednění evropských přístupů k ESG bylo dříve u investic v České republice opomíjeno. Jde přitom o důležitý faktor, který v dlouhodobém horizontu bude hrát čím dál větší roli,“ uvedl ke studii ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

ESG, tedy environmentální, společenské a řídící faktory, jsou hodnotícími prvky pro takzvané "společensky odpovědné investory." Vysoké ESG skóre je důležitým kritériem firem a umožňuje jim například čerpat výhodnější bankovní úvěry. ESG je pak jedním ze základních parametrů pro stavbu takzvaných chytrých měst kombinující v sobě prvky certifikace s využíváním nejnovějších technologií.

Na některé zelené projekty lze nyní od státu zažádat o dotační podporu. Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) jsou aktuálně otevřeny dvě výzvy z modernizačního fondu podporující úsporné projekty na veřejných budovách.

"Žadatel může čerpat dotaci s mírou podpory od 40 do 70 procent. Díky tomu mohou školy, nemocnice, úřady a další veřejné budovy získat prostředky na zateplení, modernizaci osvětlení, instalaci fotovoltaiky, zelené střechy či zachytávání, úpravu a rozvod srážkových a šedých vod nebo dobíjecí stanici pro elektromobily a další,“ dodal ke studii Hladík v tiskové zprávě.

Podle studie úsporné a technologické faktory naopak ve svých plánech nebere v úvahu 15 procent developerů. Za problematickou považuje také 43 procent dotázaných při realizaci chytrých a zelených měst komunikaci mezi developery a obcemi a nevidí plnou podporu a dostatečnou spolupráci ze strany místních úřadů a samospráv.

Realizace projektů s ESG a jejich údržba podle studie může prodražit a snížit tak dostupnost bydlení. Certifikace ale kromě rezidenčních staveb prodražuje také ceny nájemného v administrativních prostorech. Podle Zdenky Klapalové, prezidentky Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN), povede zavádění ESG ke zvyšování nájemného v kancelářích, zároveň ale také bude zvyšovat jejich atraktivitu pro firmy, které se pokouší nalákat zaměstnance zpět na pracoviště z tzv. home office. Aby tedy kancelářské prostory byly v době vysokých hypotečních úvěrů, stavebních nákladů a zavádění ESG výnosné, muselo by se podle ARTN průměrné nájemné v kancelářích zvýšit na 25 až 35 eur (610 až 853 korun) za metr čtvereční. V Praze podle analýzy Colliers činí momentálně nejvyšší nájemné 27 eur za metr čtvereční.

CEEC Research je analytickou a výzkumnou společností založenou v roce 2005 a zaměřující se na vývoj vybraných sektorů ekonomiky v zemích střední a východní Evropy. Její studie využívá v současné době více než 17 000 společností.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

6.10.2023 10:37
Předně bychom měli objektivně vyhodnotit, zda ty "prvky udržitelnosti" jsou vůbec efektivní, zda neexistují mnohem vhodnější řešení a zda nejde pouze o greenwashing posílající dotační peníze hlavně do kapes na politiky napojených subjektů.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

6.10.2023 12:42 Reaguje na Jiří Svoboda
1*
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist