https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sucho-je-na-12-procentech-uzemi-ceska-maji-vsak-prijit-srazky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sucho je na 12 procentech území Česka, mají však přijít srážky

10.5.2021 19:04 | PRAHA (ČTK)
Letošní jaro je chladnější než obvykle. Zatímco březen byl teplotně průměrný, duben byl teplotně pod normálem a zařadil se mezi ty nejchladnější za posledních 60 let. V důsledku chladnějšího počasí je opožděná vegetace, avšak výhodou je výrazně nižší riziko jarního sucha, jelikož se v důsledku nižších teplot vypařuje méně vody.
Letošní jaro je chladnější než obvykle. Zatímco březen byl teplotně průměrný, duben byl teplotně pod normálem a zařadil se mezi ty nejchladnější za posledních 60 let. V důsledku chladnějšího počasí je opožděná vegetace, avšak výhodou je výrazně nižší riziko jarního sucha, jelikož se v důsledku nižších teplot vypařuje méně vody.
Foto | Antonio Jordán / Imaggeo
Některý z pěti stupňů sucha je momentálně na 12 procentech území České republiky, což je o 10 procent víc než před týdnem. V aktuální analýze to uvádí portál Intersucho.cz. Počínající sucho je na aktuální mapě vidět zejména v jižních Čechách a na severu jižní Moravy, na jihu Čech se objevují i území s mírným a výrazným suchem, jde ale o 1,4 procenta, respektive 0,4 procenta celkového území Česka.
 

Vědci stanovují úroveň sucha jako aktuální poměr nasycenosti k průměrné nasycenosti v daném období za roky 1961 až 2010. Intenzita sucha v povrchové vrstvě do 40 centimetrů se v uplynulém týdnu mírně rozšířila, intenzita sucha v hlubší vrstvě se v podstatě nezměnila.

"V dalších 10 dnech modely slibují hodně srážek. Může spadnout i více než 50 mm. Počáteční tropické teploty vystřídá velice brzy hodnoty obvyklé pro současné období a to by mělo vydržet až do konce května," uvedli vědci na portále Intersucho.

Podle klimatologa Pavla Zahradníčka z Intersucha je letošní jaro chladnější než obvykle. Zatímco březen byl teplotně průměrný, duben byl teplotně pod normálem a zařadil se mezi ty nejchladnější za posledních 60 let. V důsledku chladnějšího počasí je opožděná vegetace, avšak výhodou je výrazně nižší riziko jarního sucha, jelikož se v důsledku nižších teplot vypařuje méně vody. I když bylo srážek na Moravě a jihu Čech od začátku roku méně než obvykle, díky přijatelným teplotám se tam půdní sucho zásadně nerozvinulo. Tím, že je vegetace opožděná, také později začala čerpat vodu z půdy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

10.5.2021 19:41
No, když je vlastně dešťový deficit za několik let, tak to těžko " svatej Petr " dožene za 1/2roku.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

10.5.2021 23:14 Reaguje na smějící se bestie
Nikdo se nebaví o dohánění deficitu, tohle sucho je to letošní.
To se už nedožene nikdy, s největší pravděpodobností.
Odpovědět
IN

Ivan Navrátil

11.5.2021 08:33
Teď moc nevím, jak to vlastně je. Dohání se sucho z loňským let, kdy je půda suchá, anebo je prostě "letos" sucho? Že sucho je, o tom žádná. Jen bych čistě pro sebe rád věděl tu příčinu (a prosím lepší odpověď než tu, že neprší). Mimochodem o tom, že neprší, bych mohl povídat... Pořídili jsme z https://www.zahradni-dreveny-nabytek.cz/zahradni-lavice/ zahradní nábytek a samozřejmě ho nechali venku... A co čert nechtěl, hned přišel déšť a celé nám to zmáčel. Takže sice je sucho, ale nás voda letos už jednou potrestala. :)
Odpovědět
pp

pavel peregrin

11.5.2021 13:07 Reaguje na Ivan Navrátil
Ono je třeba rozlišovat mezi suchem. Co se týká toho zemědělského, s vyjímkou zhruba dvou oblastí v ČR žádné není. Co se týká zásobenosti spodních profilů a vod, tak zde samozřejmě již rozdíly jsou, ale celkově se situace rapidně zlepšila. Tudíž dalo by se říci, že sucho podstatnou měrou ustoupilo, v oblastech, kde bylo extrémní, to bude ještě nějakou dobu trvat. Dále je třeba si uvědomit, že i dříve, v letech s pravidelnými srážkami, existovaly v ČR oblasti, kde bylo sucho pravidelným hostem, např. JM a pak oblast pod Krušnými horami, díky srážkovému stínu. Nu a ta hlavní příčina sucha je opravdu v srážkách, není třeba v tom hledat žádnou vědu. Ale proč ty srážky do minulého roku nebyly, na to si můžete vymyslet v podstatě nekonečné množství teorií.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist