https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/summit-eu-projedna-jak-nahradit-ruske-energie-a-dal-podporit-ukrajinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Summit EU projedná, jak nahradit ruské energie a dál podpořit Ukrajinu

30.5.2022 01:01 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V době trvající ruské ofenzivy na východě Ukrajiny se v Bruselu v pondělí sejdou prezidenti a premiéři zemí Evropské unie, aby se dohodli na dalším společném postupu vůči Moskvě. Bavit se budou také o pomoci pro válkou trpící zemi a pro miliony lidí, kteří už z ní uprchli. Tématem mimořádného dvoudenního summitu bude i co nejrychlejší ukončení dovozu energií z Ruska, společné investice do evropské obrany či zajištění dostatku potravin přes ruskou blokádu ukrajinské úrody.
 
Největší pozornost budí krátce před začátkem vrcholné schůzky šestý soubor protiruských sankcí, na němž se kvůli nesouhlasu Maďarska s embargem na dovoz ruské ropy nedokázala sedmadvacítka zemí za téměř měsíc od jeho navržení Evropskou komisí (EK) shodnout. Šéf Evropské rady Charles Michel, který summitům předsedá, tento týden naznačil, že vidí naději na dojednání kompromisu před začátkem zasedání lídrů.

Velvyslanci členských zemí se však v neděli neshodli ani na novém návrhu, který z embarga prozatím vyjímá ropu přepravovanou sítí ropovodů, což se vedle Maďarska týká i Slovenska nebo České republiky. Embargo by tak zahrnovalo pouze surovinu převáženou tankery, kterými jí z Ruska míří do EU zhruba tři čtvrtiny. Podle unijních zdrojů měly však i s novým návrhem zmíněné země problémy a v pondělí by se měli velvyslanci bavit o možných dalších úpravách.

Pokud by s novou podobou ještě před summitem souhlasily všechny členské země, jejich šéfové by jej patrně během vrcholné schůzky jen formálně podpořili. Pakliže shoda nebude, dá se očekávat, že na maďarského premiéra Viktora Orbána bude na jednání tlačit řada kolegů ze zemí, které prosazují co nejrychlejší odstřižení Ruska od peněz z EU.

Stejně jako na všech summitech od loňského podzimu se budou patrně i nyní dlouhé diskuse točit kolem energetiky. Evropské země se shodují na plánu zbavit se ruských energií, nejsou však jednotné v časovém horizontu ani ve způsobu jejich náhrady. Šéfové států budou mluvit o společných nákupech plynu či ropy, urychlení investic do obnovitelných zdrojů či o možnostech větších úspor energie.

Evropské země od začátku ruské invaze poskytují Kyjevu vojenskou techniku i finanční podporu a jejich lídři chtějí na summitu probrat zejména další toky peněz. V úvodní části summitu k nim promluví ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který vytrvale apeluje na další dodávky zbraní a na rychlé uznání kandidatury jeho země do EU. Někteří lídři sice chtějí význam této podpory zdůraznit, Kyjev se ale na summitu žádného společného ujištění o brzké evropské budoucnosti nedočká.

Evropští vůdci zato podle navrhovaných závěrů jednání podpoří vytvoření mezinárodní platformy pro investice do poválečné obnovy Ukrajiny, v níž by měly unijní země hrát klíčovou roli. Pověří také EU, aby rychle rozhodla o uvolnění až devíti miliard eur (asi 222 miliard Kč) na okamžité potřeby Ukrajiny. Část peněz by podle představ šéfů unijních zemí mohla pocházet ze zkonfiskovaného majetku ruských oligarchů či firem porušujících protiruské sankce.

Lídři by také měli vyzvat Evropskou komisi, aby navrhla způsob, jak v rámci současného víceletého rozpočtu EU podpořit země, které pomáhají ukrajinským uprchlíkům. Brusel už povolil větší pružnost v nakládání s fondy a pro Polsko, Česko a další země regionu v rezervách našel stamiliony eur. Řada států ale volá po další pomoci.

Od začátku invaze EU začala klást výrazně větší důraz na vlastní obranu a nedávná analýza Evropské komise zjistila nedostatky v arzenálech členských zemí, částečně způsobené dodávkami na Ukrajinu. Političtí vůdci by měli vyzvat k urychlenému doplnění chybějících zásob i k dlouhodobým společným nákupům zbraní.


reklama

 
Petr Kupec
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (21)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

30.5.2022 08:51
v Iráku a Afghanistánu se udržuje válka 30let, uvidíme jak dlouho se bude udržovat na Ukrajině,
snaha EU o ukončení konfliktu je nulová ,naopak
a kdo na to doplácí? my prostí lidé
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.5.2022 10:42 Reaguje na vaber
V islámských zemích je často bordel trvale, je to dáno Islámem.
V ukrajinském konfliktu islám nemá vůbec žádný vliv, i když Rusko je do určité míry islámské a Putler najímá nejhorší nájemné vrahy z islámských zemí.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

30.5.2022 12:13
Svět (nebo alespoň EU) se zbláznil. Zbavovat se levných energií a poškozovat tím vlastní ekonomiku nebývá moc obvyklé. Kdo ví, jestli existují historické analogie něčeho podobného.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

30.5.2022 12:40 Reaguje na Richard Vacek
V rozhovoru pro americkou televizi Ursula von den Leyen prohlásila, že EU musí nadále kupovat od Ruska ropu a plyn, aby ji Putin nemohl dráže prodat jinam do světa a tak si nezvyšoval svoje příjmy! Tohle prostě nevymyslíš!!
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.5.2022 14:31 Reaguje na pavel peregrin
Hele, to je dobrý, to bych do Uršulky neřekl ... vona může bejt s babčou někdy docela sranda:-).
Odpovědět
AZ

A Z

30.5.2022 14:40 Reaguje na Svatá Prostoto

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.5.2022 16:55 Reaguje na A Z
Přesně tak, tenhle jedinec sleduje jen ruskou demagogii.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.5.2022 16:54 Reaguje na pavel peregrin
A psali to na Sputniku, že?
Odpovědět
RV

Richard Vacek

30.5.2022 18:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Můžete si ji poslechnout. Jednak jak si notuje, že třetinu plynu budeme dostávat jako LNG od amerických přátel a že se k Rusku nikdy nevrátíme, protože díky Rusku směřujeme k zářivé bezuhlíkové budoucnosti. A ten šplecht o tom, že musíme od Ruska nakupovat, aby ropu neudávalo na trzích, kde by utržilo ještě víc je od 4:30:
https://www.msnbc.com/morning-joe/watch/putin-pushing-europe-in-direction-of-renewable-clean-energy-says-european-commission-president-140631109686
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.5.2022 16:59 Reaguje na Richard Vacek
Kde máte nějakou levnou energii? Jestli tím myslíte nedejbože ty ruské, tak ty se Evropě silně až krutě prodražily, že jí jde do krize celá ekonomika a čím je stát závislejší, tím je to horší. My v babišistánu se stali kadeti v tomhle blbství a proto tu krizi odskáčeme nejhůř.
Ruské energie by byly drahé i zadarmo.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

30.5.2022 18:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Evropě se energie prodražují, protože dělá všechno možné, aby se od ruských surovin odstřihla. Tím, že nakupuje jinde, zvedá ceny, protože volných surovin je na trhu omezené množství. Dokonce se Číně vyplatilo nakoupený americký LNG přeprodávat se ziskem do EU.
Podívejte se, za kolik z Ruska nakupují Čína a Indie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.5.2022 20:16 Reaguje na Richard Vacek
Záměna příčinu za následk je taky jedna z metod ruských demagogií. Rusi už loni nenaplnili evropské zásobníky a na podzim škrtili dodávky, začali vydírat a šponovali ceny.
Vladimir jasně říkal, že energetika je zbraň a my jsme nepřítel.
Navíc nám sliboval, že nás oběsí na provaze, který mu prodáme. A letpos rozjel vydírání naplno v souvislosti s Ukrajinou, takže odstřižení je zcela nutné za prakticky jakoukoliv cenu.
Indii a Čínu nechce rozeštvat a ovládnout, do jeho teorie Eurasie od Lisabonu po Vladivostok nepatří. Takže jim může dodávat zalevno, nám už ne.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.5.2022 16:48
Největší ruská ropná společnost Rosněfť navrhla vyplatit za loňský rok rekordní dividendu. Umožní jí to silný růst cen suroviny na světových trzích, který se částečně dostavil jako reakce na západní sankce uvalené na Rusko za jeho invazi na Ukrajinu.
Správní rada navrhla z výsledku hospodaření za druhé pololetí loňského roku vyplatit dividendu 23,63 rublu na akcii, čímž se celoroční částka dividendy vyšplhá na rekordních 41,66 rublu.

Podobně ruská státní plynárenská společnost Gazprom už minulý týden oznámila, že navrhne rekordní dividendu.

Když dva - RF a EU - dělají totéž , není to totéž. Němci na základě kontraktu s RF odebírají plyn za 7 Kč/m3 a následně Češi přes burzu kupují za 25 Kč/m3.
Jinak - cena plynu,kterou nakoupila ČR do plynových zásobníků byla pořízena za 37 Kč/m3.
Ve stavu nouze může stát koupit u kohokoli za cokoli.
-----------------------------------------------------------------
"To se nám to hoduje, když nám lidi půjčujou." (Švejk- feldkurát Katz)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.5.2022 17:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
To je divné, že Rusi prodávají plyn za 7 a mohutně se na tom balíkují, když normálně je za 25.
Odpovědět
va

vaber

31.5.2022 08:27 Reaguje na Pavel Hanzl
pro nás je za 25 od překupníků ,pro Němce za 7 přímo od Rusů ,
vydělávají Rusove , Němci ipřekupníci a doplácí blbove jak my ,protože premiér vytruboval ,že nákupy pře EU nám umožní vyjednat lepší cenu,
horší vládu jsme nikdy neměli
Odpovědět
AZ

A Z

30.5.2022 18:06 Reaguje na Miroslav Vinkler

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.5.2022 17:11
Vladimir Šachista používá energetiku proti Evropě jako zbraň asnaží se EU na energiích rozbít a salámovou metodou ovládnout.
Proto dá někomu plyn zalevno, druhému ho stopne úplně, dalšího bude vydírat a vyhrožovat mu stopkou.
A spolíhá na to, že to nikdo nepochopí a Evropané se kvůli tomu servou mezi sebou.
Proto se snaží EU co nejrychleji odstřihnout od ruských surovin, organizovat nákupy centrálně (jak se velmi osvědčilo u vakcín proti covidu). Samozřejmě se Rusi snaží vydíráním nutit hlupší členy (Maďarsko), aby do toho házeli vidle.
Normálka, narkoman se snaží vyléčit a zatím je to na plichtu, ale směr je jednoznačně pozitivní.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

30.5.2022 17:49 Reaguje na Pavel Hanzl
Zase jste mimo. Pokud by skopčáci mysleli vážně evropskou solidaritu,nechali by si přiměřenou marži a rozdíl by obratem směrovali na pomoc zemím EU, které budou embargem postiženy nejvíce.
(ČR, SR,Hu ...)
Takhle Češi a spol dotují Energiewende a jsou sdírání do naha německým kapitálem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.5.2022 20:21 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nesmysl, jak dycky. Ty ceny shrabují Rusi, o příspěvek výš to sám píšete.
Tyhle lži samozřejmě šíří zase Rusové, protože nás musí rozeštvat, píšu to furt dokola.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

30.5.2022 20:23 Reaguje na Miroslav Vinkler
Vy prostě věříte těm ruským lžím, to je celý. Obávám se, že zrovna u vás je to neléčitelné. Dnes jste nadával mohutně na francouzské jádro, ale to byl jen úlet a za chvíli se budete zase modlit k jadernému Bohu.
Odpovědět
va

vaber

31.5.2022 08:19
já se pořád divil ,proč u nás roste cena elektřiny když vyrábíme většinu z jádra a uhlí,
je to prý proto ,že všechnu vyrobenou elektrickou energii prodáváme na energetickou burzu a kupujeme ji zpět na burze,
jaká je realita ,nevím
co burzovní obchodníci dokáží dělat s cenami a kteří mají pohádkové zisky to se nikde nepíše, ale někteří i porodělají viz. Bohemia Energy
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist