https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svaz-je-klicove-ze-ek-prohlasila-jadro-a-plyn-docasne-za-udrzitelne-zdroje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svaz: Je klíčové, že Evropská komise prohlásila jádro a plyn dočasně za udržitelné zdroje

9.2.2022 00:59 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Svaz průmyslu a dopravy ČR považuje za klíčové, že Evropská komise v rámci takzvané taxonomie schválila jádro i plyn za udržitelné zdroje energie, byť jen dočasně. Schválený doplňkový delegovaný akt obsahuje proti jeho původnímu návrhu několik pozitivních bodů, uvedl svaz.
 

Konečná podoba tzv. taxonomie, tedy systému podpory ekologických investic, se proti původnímu návrhu z přelomu roku dočkala několika změn. Komise například odstranila dílčí termíny pro přechod k čistému plynu a ponechala jen konečný rok 2035, kdy budou muset zelenými investicemi podpořené podniky využívat pouze nízkoemisní plyny. U jádra se zásadní podmínky nezměnily, státy tedy budou muset mimo jiné mít hlubinná úložiště vyhořelého paliva od roku 2050. Zelený status budou mít pouze ty nové jaderné bloky, které získají stavební povolení do roku 2045.

Schválené podmínky proto svaz chápe jako politický kompromis. Z pohledu českého průmyslu nejsou podle něho ideální, ale vnímá zcela odlišné požadavky jiných členských států. Svaz průmyslu proti původním návrhům vítá doplnění udržitelnosti vyráběného tepla z jaderných zdrojů, podmínky licencování u požadavku paliva nepodléhajícího haváriím a upravení podmínky pro notifikaci jaderných projektů, která se vztahuje pouze na investice nad 40 milionů eur (přibližně jedna miliarda Kč).

Svaz také oceňuje, že se ve finálním návrhu u plynových zdrojů odstranily nereálné podmínky, aby se od roku 2026 spoluspalovalo 30 procent obnovitelného nebo nízkoemisního plynu. Stoprocentní spalování obnovitelného nebo nízkoemisního plynu od roku 2036 považuje svaz v podmínkách ČR za ambiciózní z důvodu technologické připravenosti a dostupnosti těchto plynů.

Svaz průmyslu proto očekává, že vláda zajistí potřebné investice do infrastruktury, bezpečnost a soběstačnost dodávek energií, ke kterým se zavázala v programovém prohlášení. "Je nutné okamžitě začít pracovat na aktualizaci státní energetické koncepce ČR, Vodíkové strategie ČR, strategii v oblasti rozvoje obnovitelných zdrojů energie a dalších strategických dokumentů. Nelze čekat na dokončení projednávání balíčku Fit for 55. Jsme připraveni se zapojit, aby strategické dokumenty zohledňovaly potřeby, které bude mít průmysl v příštích letech v souvislosti se zelenou tranzicí," řekl první viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Daniel Beneš.

Evropská komise minulou středu schválila dočasné zařazení jádra a plynu mezi čisté zdroje energie, na něž mají členské země Evropské unie odlišné názory. Komise v taxonomii vyšla vstříc zemím jako Francie, Polsko či Česko, které chtějí na jádro a plyn sázet při odstavování elektráren či tepláren využívajících uhlí nebo ropu. Pravidla, jejichž cílem je přesvědčit soukromé investory k podpoře zmíněných zdrojů v příštích dvou desítkách let, kritizuje skupina dalších států a například Rakousko komisi hrozí žalobou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

9.2.2022 09:05
Mám za to, že proběhla i informace,že používání jádra je podmíněno vybudováním úložiště vyhořelého paliva v ČR do roku 2050??? To již tak skvěle nevypadá.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

9.2.2022 23:29 Reaguje na Milan Milan
Pokud se podaří něco smysluplného postavit v nejbližších 10 - 15 letech, koho bude v roce 2049 tato podmínka zajímat?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist