https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svedsko-vydalo-varovani-kvuli-unikum-plynu-z-potrubi-nord-stream-1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Švédsko vydalo varování kvůli únikům plynu z potrubí Nord Stream, Kodaň a Kreml nevylučují sabotáž Aktualizováno

27.9.2022 10:05 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Švédská námořní správa dnes vydala varování v souvislosti se dvěma úniky zemního plynu z podmořského potrubí Nord Stream 1, které se objevily ve švédských a dánských vodách. Mluvčí úřadu to řekl agentuře Reuters. Příčina úniků je předmětem vyšetřování, Dánsko, Kreml ani experti nevylučují sabotáž. Provozovatel plynovodu v pondělí nahlásil pokles tlaku v potrubí, které vede z Ruska do Německa a které donedávna bylo hlavní trasou pro přepravu ruského plynu do Evropské unie.
 

"Na plynovodu Nord Stream 1 jsou dva úniky - jeden ve švédské ekonomické zóně a druhý v dánské ekonomické zóně. Jsou velmi blízko sebe," řekl mluvčí námořní správy SMA. Úniky byly zaznamenány severovýchodně od dánského ostrova Bornholm. Podle mluvčího není zatím jasné, co úniky způsobilo. Úřad zároveň sdělil, že se snaží zajistit, aby se žádná loď nedostala příliš blízko k místu úniku.

Nord Stream 1 vede z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Rusko však dodávky tímto potrubím na konci srpna zastavilo, což zdůvodnilo technickými problémy.

V pondělí dánské úřady požádaly plavidla, aby se vyhýbala okruhu pěti námořních mil (asi devět kilometrů) od místa jihovýchodně od ostrova Bornholm. Důvodem byl únik plynu do Baltského moře z paralelního plynovodu Nord Stream 2. Zprovoznění tohoto plynovodu zabránil německý kancléř Olaf Scholz krátce předtím, než ruská vojska v únoru napadla Ukrajinu. Později téhož dne provozovatel plynovodu Nord Stream 1 rovněž ohlásil pokles tlaku v obou větvích plynovodu.

"Poškození, které se odehrálo ve stejný den současně na třech větvích podmořských plynovodů systému Nord Stream, nemá obdoby," uvedl dnes provozovatel plynovodu Nord Stream AG. "Zatím není možné odhadnout, kdy bude infrastruktura pro přepravu plynu obnovena," dodala společnost. Ačkoliv jsou nyní oba plynovody mimo provoz, jsou stále naplněné plynem.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov na dotaz agentury TASS, zda mohou být úniky výsledkem sabotáže, řekl, že "v tuto chvíli nelze vyloučit žádnou možnost". Uvedl také, že potrubí zaznamenalo poškození nejasného charakteru, což je podle něj velmi znepokojivá zpráva s ohledem na energetickou bezpečnost celé Evropy.

Možnost sabotáže nevyloučila ani dánská premiérka Mette Frederiksenová. Je podle ní těžko představitelné, že šlo o náhodu. Šéfka dánské vlády to dnes uvedla při slavnostním zprovoznění plynovodu Baltic Pipe, který se stane důležitou trasou pro přepravu plynu z Norska do Dánska a Polska a který bude schopen dodávat surovinu také odběratelům v okolních zemích.

Podle nejmenovaného evropského bezpečnostního experta osloveného agenturou Reuters existují náznaky, že v případě úniků plynu z Nord Streamu jde o úmyslné poškození. Na závěry je podle něj ale zatím příliš brzy. Klíčová otázka podle něj zní, kdo by měl z poškození plynovodu prospěch.

Evropská komise (EK) dnes uvedla, že vývoj kolem Nord Streamu bedlivě sleduje a že analyzuje možný dopad úniku metanu do ovzduší. O příčinách úniků je podle ní předčasné spekulovat.

Současné úniky plynu podle Reuters znamenají konec veškerých nadějí, že by do Evropy ještě do začátku topné sezony mohl plynovodem Nord Stream 1 opět začít proudit ruský plyn.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PE

Petr Eliáš

27.9.2022 10:20
Dle proruské svoloče za to může Ukrajina a nebo USA. :D Realita bude taková, že russácký esesman to zfušoval, nebo si to proděravěl sám. :D
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

27.9.2022 12:28 Reaguje na Petr Eliáš
Zfušoval těžko, podle toho co se píše to nebyla zas až taková sranda a někdo se musel fest snažit.

Kdo ... to je bohapusté hádání, to nemá cenu tady řešit.
Odpovědět
pa

pavel

27.9.2022 16:40 Reaguje na Petr Eliáš
vy asi nebudete nejostřejší tužka v penálu co - nejprve si dohledejte v jakých vodách se to stalo kdo do nich má přístup v jaké hloubce a kdo z toho má největší zisk a pak vynášejte moudra do té doby zde působíte je klasický deprivant
Odpovědět
sv

s v

27.9.2022 20:57 Reaguje na pavel
Takovou míru sebekritky bych od tebe nečekal, tužko. U H. I. SUttona si můžeš ověřit, že rusáci mají podvodní kapacity na podobnou operaci, přičemž pronikání do cizích výsostných vod nikdy za žádný problém nepovažovali. O tom kdo z čeho má zisk si můžeš zase přečíst v kontraktech na dodávky plynu v kapitole penále za svévolné neplnění dodávek, klasický deprivante.
Odpovědět
JO

Jarka O.

28.9.2022 16:13 Reaguje na s v
Ta hypotéza by fungovala, kdyby vybuchl jen NS1, takže ne, jinak. Myslím, že to byl p. Hanzl, minulý týden byl totiž dost naštvaný.
Odpovědět
sv

s v

30.9.2022 11:26 Reaguje na Jarka O.

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

s v

30.9.2022 13:42 Reaguje na Jarka O.

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
sv

s v

30.9.2022 18:07 Reaguje na s v

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
PE

Petr Eliáš

28.9.2022 07:10 Reaguje na pavel
To jsi mi to nandal deprivante. 🤣
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

27.9.2022 10:49
Je nepravděpodobné, že by úniky na plynovodech Nord Stream a Nord Stream 2 mezi Ruskem a Německem byly způsobeny nehodou. Tomas Kåberger, profesor průmyslové energetické politiky na Chalmers University of Technology.

I když by taková infrastruktura mohla být teoreticky poškozena, když lodě zakotvily, je nepravděpodobné, že by takové nehody postihly několik plynových potrubí v Baltském moři současně, říká Tomas Kåberger.
https://omni.se/
-------------
Mohl by to být ruský útok pod falešnou vlajkou . https://www.tagesspiegel.de/
------------------
Uniká z plynovodů Nordstream 1 a 2 jižně od Bornholmu. Úniky plynu byly nalezeny na třech různých místech, říká Tobias Nicander, manažer námořní záchrany na námořní správě Ekot.
/ https://sverigesradio.se/
------------------
Obě trasy dodávek plynu do Evropy po dně Baltského moře byly znemožněny. Nejprve došlo k vážné nehodě na Nord Stream 2, který nebyl nikdy uveden do provozu. Tlak v jedné ze dvou linií plynovodu u dánského ostrova Bornholm prudce klesl. Příčina úniku se stále vyšetřuje, ale mluvčí provozovatele projektu Nord Stream 2 AG už řekl, že se podél potrubí "pravděpodobně někde objevila díra". Večer 26. září se vešlo ve známost o poklesu tlaku v obou větvích plynovodu Nord Stream 1, důvod je zatím neznámý. Oprava, pokud vezmeme v úvahu podobné případy, může trvat až několik let, říkají analytici.
Sergej Kondratiev, zástupce vedoucího ekonomického oddělení Institutu energetiky a financí, poznamenává, že je nyní obtížné říci, co se přesně stalo, ale míra poklesu tlaku - z 300 na 7 barů, pravděpodobně naznačuje, že to není jednoduchá netěsnost (v důsledku špatně svařeného švu). ), ale např. o výbuch.
---------------------------
https://www.kommersant.ru/doc/5582075


Můžeme se těšit na skutečně krutou zimu. Poděkování patří ekomagorům v Bruselu a zeleným skopčákům v Berlíne, kteří nás plánovaně zbavili stabilních zdrojů energií.
Hanzl do pozoru - budete točit vrtulemi od prosince do března!
Odpovědět
ig

27.9.2022 16:08 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pokles ze 105 (ne ze 300) na 7 barů neříká nic o velikosti díry (o tom by vypovídala rychlost poklesu), ale o tom, že díra je v hloubce 70 metrů.
Odpovědět
sv

s v

27.9.2022 21:04 Reaguje na Miroslav Vinkler
Poděkování patří agentu burešovi, který se pod ty "ekomagory v Bruselu" podepsal, a ještě udělal vše pro co největší závislost na zločinném rusácku a neexistenci alternativy pro dovoz z jiných zdrojů, jsi chtěl říct.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.10.2022 21:02 Reaguje na Miroslav Vinkler
Zkuste uvést nějaký stabilní zdroj, o který nás připravili Skopčáci a ekomagoři. Já vím jen o jednom. Zemní plyn. A to nám zablokoval Putin.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

27.9.2022 12:12
Tipuji na žabí muže z Polska. S tichým souhlasem USA. V Německu sílí volání po otevření plynovodu a tomu je potřeba učinit přítrž za každou cenu. Polsko má pifku jak na Německo, tak na Rusko.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.9.2022 21:16 Reaguje na Richard Vacek
Za to můžou tuty Paroubkovi Marťani...
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

30.9.2022 20:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Je nám úplně jedno, kdo za to může, ale komu za to zaplatíme (komu půjde zisk) z poklesu výroby, kurzu, životní úrovně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

1.10.2022 08:29 Reaguje na Slavomil Vinkler
My nezaplatíme ani vorla, protože ty trúby stejně nefungovaly. Ztráty si odepisují ti, kteří je postavili.
Odpovědět
JO

Jarka O.

3.10.2022 22:31 Reaguje na Pavel Hanzl
Vždyť to právě zaplatíme celý v cenách plynu a výrobků.
Aha, ti, kteří si trubky postavili, si je také nechali vybuchnout, a odepíší si tím pádem ztráty. To je moc zvláštni nápad, který nevypadá na chytré vlastníky.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist