https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svet-je-podle-apokalyptickych-hodin-stale-100-vterin-pred-znicenim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svět je podle apokalyptických hodin stále 100 vteřin před zničením

21.1.2022 11:32 | CHICAGO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vědci ponechali ručičky na ciferníku symbolických hodin posledního soudu na pozici 100 vteřin před půlnocí. Na stejném místě byly i minulé dva roky. Podle sdělení expertů svět z hlediska ohrožení jadernou válkou a klimatickou změnou není o nic bezpečnější, než byl loni.
 

"Toto rozhodnutí v žádném případě neznamená, že se bezpečnostní situace stabilizovala. Naopak, údaj hodin je stále nejblíže apokalypse, jaká může civilizaci zničit," uvádí se v prohlášení vědců, kteří byli přizváni jako poradci ke stanovení polohy ručiček. Pomyslný odpočet posledního soudu, který vznikl v roce 1947, je projektem odborného časopisu Bulletin amerických jaderných vědců (BAS). Symbolické apokalyptické hodiny jsou na Chicagské univerzitě.

Hodiny mají být ukazatelem toho, jak daleko je zničení světa nebezpečnými technologiemi, přičemž půlnoc znamená globální katastrofu, například jadernou válku nebo nezvratnou klimatickou krizi.

Experti zaznamenali určitý pozitivní vývoj v přístupu USA ke globálním hrozbám po odchodu Donalda Trumpa z prezidentského úřadu. Jak uvádějí světové agentury, Trump byl nepředvídatelný a byl známý provokativními výroky.

Když se před rokem ujal úřadu Joe Biden, dohodly se USA a Rusko na prodloužení odzbrojovací dohody Nový START, která omezuje jaderný arzenál. Bidenova administrativa se rovněž chce vrátit k dohodě o íránském jaderném programu a vrátila se k pařížské klimatické dohodě, od nichž USA za Trumpa odstoupily.

Vědci ale upozorňují, že přetrvává napětí ve vztazích USA s Ruskem i Čínou a že všechny tyto tři země pracují na modernizaci jaderné technologie a vývoji hypersonických střel.

"Pokud se to nezastaví, může to být začátek nového nebezpečného jaderného soupeření," soudí vědci. Nebezpečí zvyšují jaderné ambice Severní Koreje a také zatím neúspěšné pokusy udržet při životě dohodu o íránském jaderném programu. Nebezpečným ohniskem je rovněž Ukrajina a stahování ruských vojáků k její hranici přispívá ke zvyšování napětí.

Časopis BAS založil v roce 1945 Albert Einstein a vědci z Chicagské univerzity, kteří byli při vývoji první atomové bomby v projektu Manhattan. Hodiny posledního soudu vznikly o dva roky později.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

21.1.2022 12:25
Faktem ale je, že situace se průběžně zhoršuje. Emise CO2 se nedaří ani stabilizovat, tj. zabránit eskalaci, natož je snižovat.
Příčinou jsou hlavně uhláky z Číny, koronáč původem z Číny a energetická krize, způsobená hlavně Putinem.

V jaderné oblasti se to silně zhoršilo, příčinou je Putin a jeho agrese proti Ukrajině.

Takže ty celosvětové problémy vytváří současní nebo ex komunisti. Kdyby pan Karel Marx viděl, jaký vyloženě vražedný systém z jeho komunismu ti šuldové udělají....a to je proti Maovi a Stalinovi pohodička....
Odpovědět
va

vaber

22.1.2022 09:24 Reaguje na Pavel Hanzl
zase jste si zapomněl vzít prášky ,co
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist