https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svetelny-smog-brani-viditelnosti-hvezd-z-3000-jsou-videt-stovky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Světelný smog brání viditelnosti hvězd, z 3000 jsou vidět stovky

26.7.2018 00:20 (ČTK)
Z území ČR by mělo být pouhým okem vidět 3000 hvězd, ve skutečnosti je to ale ve městech jen několik stovek či desítek. / ilustrační foto
Z území ČR by mělo být pouhým okem vidět 3000 hvězd, ve skutečnosti je to ale ve městech jen několik stovek či desítek. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Umělé světlo v noci brání viditelnosti hvězd na noční obloze. Z území ČR by mělo být pouhým okem vidět 3000 hvězd, ve skutečnosti je to ale ve městech jen několik stovek či desítek, uvedli astronomové. Na venkově je to o něco lepší, lidé tam mohou při jasné obloze spatřit kolem 1500 hvězd. Se světelným smogem se potýká většina rozvinutých zemí, v Evropě podle astronomů neexistuje místo, které by jím nebylo aspoň částečně zasažené.
 

Podle astronomů se situace stále zhoršuje, ročně světelné znečištění narůstá o dvě až šest procent. "Když Dr. Josef Jan Frič zakládal v roce 1898 hvězdárnu v Ondřejově, vybral si záměrně místo dál od Prahy, protože v Praze byly tehdy už špatné pozorovací podmínky. Dnes najdeme ty samé podmínky, které ho vedly pryč z města, na většině území České republiky," řekl místopředseda České astronomické společnosti (ČAS) Pavel Suchan.

Z území ČR by mělo být za jasné noční oblohy vidět 3000 hvězd, světelný smog to ale znemožňuje. "Na českém venkově jich lze spatřit kolem 1500, na horách až ke 2000, ve městech už jen stovky či desítky," uvedl Suchan. Nejvhodnějšími místy pro pozorování hvězd jsou v ČR Šumava, Novohradské hory a vyhlášené oblasti tmavé oblohy v Jizerských horách, v Beskydech a Manětínská oblast. "V Evropě si tmavou oblohu nejvíc užijeme ve Skandinávii, na slovensko-polsko-ukrajinském pomezí, ale také stále ještě ve vnitrozemí Chorvatska nebo vzdáleném chorvatském ostrově Lastovo," uvedl dále Suchan.

Světelné znečištění se zhoršuje zejména kvůli svícení do špatných směrů - vzhůru nebo do volné krajiny. Jak uvedl Suchan, UNESCO zaneslo do základních práv člověka také právo pohledu na neporušenou noční oblohu pro další generace. "Jistě chceme, aby naše děti znaly Mléčnou dráhu z přírody, a ne jenom z filmů," řekl Suchan.

Problém se světelným smogem má i zdravotní dopady, nedostatečná tma v noci například brání správnému spánku u člověka i u volně žijících zvířat. Porušení těchto přirozených rytmů může přispívat ke vzniku nemocí. Dopady má nadbytečné svícení také na ekonomiku, odhaduje se, že v Česku se ročně zbytečně prosvítí dvě miliardy korun.

Ministerstvo životního prostředí loni ustavilo meziresortní skupinu, která má problém se znečištěním umělým světlem řešit. Spolu s ministerstvem průmyslu a obchodu nyní představilo dotace na výměnu veřejného osvětlení v obcích. Nové lampy by měly být úspornější, směřovat světlo dolů, a nikoliv k obloze, a neobsahovat modrou složku záření, která má na biorytmy největší vliv.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist