https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/svratka-v-brne-po-letech-zezelenala-pocasi-nahralo-rozvoji-sinic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Svratka v Brně po letech zezelenala, počasí nahrálo rozvoji sinic

6.10.2023 19:10 | BRNO (ČTK)
Svratka v Brně po několika letech zezelenala a její povrch pokrývají sinice. Už přes dva týdny mohou Brňané vidět, co se stane v současném teplém a suchém počasí, když Povodí Moravy přestane aktivně bránit růstu sinic na Brněnské přehradě. Mluvčí Petr Chmelař pro ČTK uvedl, že na přehradě povodí demontovalo aerační věže a k 27. září ukončilo vypouštění síranu železitého na přítocích. Povodí totiž v současnosti pracuje na náhradě věží, čtvrtá etapa opatření má vodu v přehradě pomáhat udržovat čistou lépe než dosud.
 

Státní podnik postupně do konce roku vymění staré aerační věže za míchací, které jsou účinnější v boji proti sinicím. Zatímco aerační věže sloužily k okysličování vody, míchací věže promíchávají vodní sloupec, což ještě více znesnadňuje růst sinic. Obzvláště potřeba je v to době nízkých přítoků do nádrže, tedy v době sucha. Přesně takové počasí panuje od začátku září. "Na toto roční období panují extrémní klimatické podmínky, tedy vysoké teploty a minimální srážky. Dochází k extrémně rychlému rozvoji sinic jak v nádrži, tak v řece pod ní," vysvětlil Chmelař.

Naposledy byla řekla takto zelená ještě před covidovou pandemií, tedy před rokem 2020. Od té doby si celoroční koupání v řece oblíbily stovky lidí, kteří teď musejí čekat, až chladné počasí růst sinic zastaví. "Příčinou růstu je zejména vysoké množství živin, především fosforu, který se dostává do vodní nádrže, a pak podmínky, které rozvoj sinic urychlují: sucho, teplo, slunce. Dokud bude do řek vypouštěno neúměrné množství živin, budeme se s podobnými situacemi setkávat pravidelně zejména v období vysokých teplot a nízkých průtoků, kdy jsou koncentrace živin velmi vysoké," uvedl Chmelař. Na řece jsou tak nyní vidět jen kanoisté a kajakáři, kteří ji hojně využívají mezi Jundrovem a Komínem.

Boj proti sinicím zahájilo Brno spolu s Povodím Moravy v roce 2010. Přehrada byla tehdy vypuštěná, instalovaly se aerační věže a začal se do vody vypouštět síran železitý, který na sebe váže fosfor a sinice ho pak nedokážou využívat jako živinu. Od té doby se kvalita vody výrazně zlepšila.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist