https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/swissinfo-asijsky-komar-prekrocil-alpy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Swissinfo: Asijský komár překročil Alpy

4.12.2007 08:31 | PRAHA/ŽENEVA (Ecomonitor)
Asijský komár Aedes albopictus, který může přenášet potenciálně smrtelné nemoci, byl prvně objeven severně od Alp - ve Švýcarsku.
 

Podle úřadů je příliš brzy na to říct, zda jde o izolované komáry, kteří se do oblasti dostali náhodou, nebo o jedince z místní populace, píše Swissinfo. Federální zdravotní úřad ale doplnil, že nic nenasvědčuje tomu, že by komáři Aedes albopictus nalezení v kantonu Aargau přenášeli infekce, jako je horečka dengue nebo chikungunya.

"Nevíme, jak se sem tento komár dostal. Ale teď je zima a nebude to velký problém," řekl pro Swissinfo Johannes Blum ze Švýcarského centra pro tropické oblasti v Basileji. "Nevíme, co se bude dít v létě, ale [pracovní skupina v Ticinu] monitoruje situaci, a pokud by došlo k propuknutí nákazy, zareagujeme velice rychle," dodal. Švýcarský Federální zdravotní úřad také sleduje vývoj bez většího znepokojení. "Naší reakcí je čekat a pozorovat," řekl pro Swissinfo mluvčí úřadu Jean-Louis Zürcher. "Komáři, které jsme našli, nebyli infikovaní, ale pokud by se nějaká infekce ve Švýcarsku objevila, určitě zavedeme opatření."

Komáři Aedes albopictus, anglicky zvaní "tygří" pro své bílé pruhy na nohách a hrudi, byli prvně objeveni v Itálii v roce 1993 a v jihošvýcarském kantonu Ticino to způsobilo poplach. V roce 2001 začaly švýcarské úřady v Ticinu zavádět opatření včetně monitorovacího systému, aby infiltraci komárů zabránily. Navzdory tomu se první "tygří" komáři objevili v Ticinu v roce 2002.

Johannes Blum však mírní obavy z rizika vypuknutí epidemie, píše Swissinfo. "Komáři tohoto druhu jsou v Evropě již docela dlouhou dobu, zejména v Itálii, a po mnoho let se nic nestalo," řekl. "Minulý rok došlo v Itálii k propuknutí nákazy horečkou chikungunya s asi 250 případy a jedním úmrtím. Podobná nákaza by se teoreticky mohla objevit i ve Švýcarsku, ale riziko epidemie horečky chikungunya je malé," dodal.

Komár Aedes albopictus, který pochází z jihovýchodní Asie, se pohybuje v okruhu menším než 200 metrů. Odborníci se domnívají, že se po světě šíří při transportu použitých pneumatik, pravděpodobně z Číny. Blum dodává, že určitou roli ve změně období rozmnožování mohou hrát i teplotní rozdíly. "Obecně se dá říci, že kvůli globálnímu oteplování se tito komáři nacházejí i v zemích dříve chladnějších," tvrdí Blum. Jakmile se však komár někde usadí, je jen obtížné jej vyhubit. Samičky kladou až 150 vajíček každých pár dnů a k rozmnožení jim stačí i malé množství vody, uvádí Swissinfo.

"Tygří" komáři velmi snadno přenášejí nákazy, včetně japonské encefalitidy a horeček dengue a chikungunya. Ačkoli nejsou tyto nemoci v Evropě rozšířené, existuje nebezpečí, že by je tento komár mohl přenést. Proti horečkám chikungunya a dengue neexistuje očkování, a proto švýcarský Federální zdravotní úřad vyhlásil, že se od ledna 2008 musí všechny případy horečky chikungunya hlásit. "Budeme tak mít jisté povědomí o tom, zda nastává problém, nebo ne. Není to příliš drahé opatření, ale je velmi efektivní," řekl podle Swissinfo Blum. "Jediným problémem je zajistit, aby lékaři znali rizika, uměli nemoc rozpoznat a věděli, kdy udělat speciální krevní test na horečku chikungunya," dodal.

Podle článku Thomase Stephense na serveru Swissinfo ze dne 28. 11. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist