https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/swissinfo-svycarsko-nema-penize-na-sledovani-rysu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Swissinfo: Švýcarsko nemá peníze na sledování rysů

21.2.2006 10:16 | CURYCH (EcoMonitor)
Odborníci upozorňují, že na severovýchodě Švýcarska ubývá rysů. Federální agentura životního prostředí vyzvala úřady příslušných kantonů, aby přijaly patřičná opatření. Rysi jsou také předmětem ostrých debat mezi ochránci přírody a lovci, napsal server Swissinfo.
 

Monitorování rysí populace a reintrodukce těchto zvířat jsou rovněž ohroženy kvůli škrtům ve financování. Projekt reintrodukce rysů začal v roce 2001 a všeobecně byl vnímán jako poslední šance na jejich záchranu. Nejnovější údaje o počtech zvířat nejsou příliš optimistické. Z devíti rysů vypuštěných mezi lety 2001 a 2003 v kantonech Appenzell Inner Rhodes, Appenzell Outer Rhodes, St. Gallen, Thurgau a Zürich jsou prokazatelně naživu již jen čtyři. "Projekt nyní stojí na vratkých základech," řekl pro Swissinfo Christoph Jäggi z Federální agentury životního prostředí, který má na starosti projekty ochrany rysů a dalších velkých masožravců.

Proč rysi v regionu mizí, je předmětem spekulací. Podle genetiků by mohla být na vině malá genetická diverzita. Organizace Pro Natura, největší švýcarská organizace zabývající se ochranou přírody, má však jiné vysvětlení: mohou za to pytláci. Její pobočka v St. Gallen tvrdí, že v regionu je pro rysy dostatek kořisti (srnčí zvěře, kamzíků). Navíc samice rodí a vyvádějí mláďata velmi rychle. I to dokazuje, že jim habitat vyhovuje. "Myslíme si, že příčinou jsou lovci. Všechno nasvědčuje tomu, že se jedná o důsledek lidských aktivit," řekl ředitel pobočky Christian Meienberger. "U třetiny mrtvých rysů byly nalezeny známky po zranění střelnou zbraní," dodal.

Lovci toto obvinění odmítají a říkají, že jde o pomluvu. Podle jejich názoru je možné pro úbytek šelem najít více důvodů. "Sčítání rysů je pouze odhadováním. Výsledek závisí na metodě, jež byla použita," řekl podle Swissinfo Hanspeter Egli, prezident místního loveckého klubu. "Zvířata se také mohla přesunout do jiného regionu," dodal a zdůraznil, že legitimní lovci jsou první, kdo pytláctví odsuzuje. Podle Egliho je ale horší neustálý konflikt mezi ochránci přírody a lovci spolu s finančním aspektem reintrodukce ohrožených druhů. "Před odstartováním podobných projektů by se mělo především brát v úvahu, že se zde dávají v sázku peníze daňových poplatníků," řekl.

Po škrtech v rozpočtu, které odhlasoval parlament loni prosinci, již agentura životního prostředí nebude vést intenzivní monitorovací programy a projekt reintrodukce skončí ke konci roku 2006. "V projektu bude možné pokračovat, pokud se zapojí kantony samotné. V současné době o tom jednáme," řekl Jäggi. Jsou to však asi marné naděje. Není pravděpodobné, že by se kantony zápasící se zmenšujícím se rozpočtem odhodlaly využít veřejné finance na monitorování rysů. v Rysi ale po introdukci do nového prostředí nezůstanou úplně ponecháni svému osudu, píše Swissinfo. Christoph Jäggi řekl: "Nadále budeme moci populaci sledovat za pomoci méně specifických, nikoli však neužitečných metod v rámci základního národního výzkumu." A diagnostikování zdraví švýcarských rysů se pravděpodobně stane doménou amatérských pozorovatelů, sportovců a ochránců přírody.

Podle článku Luigi Joria na serveru Swissinfo ze dne 16. 2. 2006


reklama

 
Hana Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist