https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/szif-druzicovy-system-prinese-mensi-pocet-kontrol-a-vyssi-efektivitu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SZIF: Družicový systém monitorování polí přinese menší počet kontrol a vyšší efektivitu

18.9.2023 01:05 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Systém monitorování zemědělských ploch pomocí družic, který od letošního roku používá Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), přinese menší počet kontrol přímo na místě u žadatelů o dotace. Kontroly se zároveň mohou zaměřit na konkrétní zemědělské pozemky. ČTK to řekl generální ředitel fondu Petr Dlouhý. Zavedení systému požadovala od všech členských států EU Evropská komise. Podle Dlouhého systém zjednoduší práci žadatelům o dotace. Jeden z hlavních rozdílů proti dřívějšku je možnost úpravy žádosti, díky které se zemědělci mohou vyhnout sankcím za nesplnění podmínek dotace.
 

Dlouhý již dříve upozorňoval na to, že SZIF s novým systémem přechází od spíše represivního na více partnerský přístup. AMS, tedy Area monitoring systém, kontroluje všechny zemědělské plochy, dříve fond dělal kontroly na pětiprocentním vzorku žadatelů. V minulosti také zaměstnanci fondu museli v případě například 1000hektarového pozemku fyzicky obejít celou plochu, nově se můžou při případných kontrolách zaměřit jen na konkrétní zemědělské pozemky. Kontroly na místě budou na základě požadavku Evropské komise na ověřování funkčnosti systému.

Pro uživatele systém funguje na principu semaforu, na kterém zelená značí splnění podmínek a červená jejich nesplnění. Dlouhý upozornil na to, že systém je postavený na průběžné kontrole a barvy na semaforu zobrazují před termínem, kdy musí být splněny jednotlivé podmínky, světle červené nebo světle zelené odstíny. Červená barva tak automaticky neznamená nesplnění, ale nabízí možnost žadateli reagovat poskytnutím dodatečných důkazů.

Semafor žadatelům může ukázat také oranžovou barvu, která znamená, že je potřeba doložit další informace. Žadatelé mohou využít aplikace pro zasílání zvláštního typu fotografií, jejichž užívání je dobrovolné. Semafor může ukazovat také šedou barvu, která znamená, že systém nemůže data vyhodnotit, může jít například o příliš malý nebo úzký pozemek.

Dlouhý podotkl, že se jedná o novou technologii, která se bude postupně vylepšovat. V počátku ostrého provozu se vyskytly chyby například s nesprávnou identifikací plodin a sečí, což mohlo některé žadatele znepokojit, protože se jim semafor zbarvil červeně. SZIF již dříve uvedl, že pro vyhodnocení slouží snímky pořízené za delší časové období a mezi jejich pořízením a vyhodnocením může uplynout několik dní. To mohlo vést i k případům, kdy žadatelům se splněnými podmínkami, mohl systém ukazovat červenou barvu, dokud nezískal víc potřebných dat. V současnosti by již měli mít zemědělci k dispozici v systému snímky za celý rok. Dlouhý řekl, že snímky mají objem 3,5 terabytů dat.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist