https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/teplarenske-sdruzeni-vita-zmirneni-pozadavku-u-plynu-v-ramci-takzvane-taxonomie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Teplárenské sdružení vítá zmírnění požadavků u plynu v rámci takzvané taxonomie

4.2.2022 01:07 | PRAHA (ČTK)
Teplárenské sdružení České republiky vítá zmírnění požadavků ohledně rychlosti přechodu na plyn z obnovitelných zdrojů v rámci takzvané taxonomie. Původní požadavky Evropské komise (EK) byly podle sdružení nerealistické. Termín náhrady fosilního plynu do roku 2035 je však stále velmi ambiciózní, řekl ČTK ředitel Teplárenského sdružení Martin Hájek. Evropská komise schválila dočasné zařazení jádra a plynu mezi čisté zdroje energie. Konečná podoba taxonomie se proti původnímu návrhu z přelomu roku dočkala několika změn. Komise například odstranila dílčí termíny pro přechod k čistému plynu a ponechala jen konečný rok 2035, kdy budou muset zelenými investicemi podpořené podniky využívat pouze nízkoemisní plyny.
 

"Je třeba zdůraznit, že provozovatelé tepláren nemají zajištění dostatečného množství nefosilních plynů ve svých rukou a panuje velká nejistota, jak vůbec bude plynárenský trh organizován, protože jeho reforma je v počáteční fázi legislativního návrhu, který EK představila teprve v prosinci loňského roku. Jen samotné teplárenství by pro odchod od uhlí potřebovalo prakticky veškeré domácí zdroje biometanu, s nimiž počítají současné plány České republiky do roku 2030," řekl Hájek.

Obnovitelné plyny však podle něj mají být využívané také v dopravě a dalších sektorech. "Je tedy zřejmé, že výrobu obnovitelných plynů bude v ČR potřeba akcelerovat a navýšit. Bude také potřeba rychle vyjasnit, za jakých podmínek je bude možné transportovat stávající plynárenskou soustavou. Delegovaný akt obsahuje řadu velmi podrobných podmínek. U některých stále přetrvávají nejasnosti ohledně jejich aplikace a bude ještě potřeba jejich vysvětlení ze strany Evropské komise," dodal Hájek.

Za krok správným směrem považuje zrušení dílčích termínu také Český plynárenský svaz. "Nicméně upozorňujeme na nevhodné zachování požadavku, aby byl zemní plyn do konce roku 2035 u nových elektráren a tepláren zcela nahrazen vodíkem nebo biometanem tak, aby tyto zdroje splnily nároky taxonomie," řekla ČTK výkonná ředitelka svazu Lenka Kovačovská. "Takové ustanovení považujeme za příliš ambiciózní s ohledem na předpokládanou nedostatečnou technologickou připravenost a dostatečnou disponibilitu nízkoemisních a obnovitelných plynů v tomto časovém horizontu," dodala.

Komise v taxonomii, tedy systému podpory ekologických investic, vyšla vstříc zemím jako Francie, Polsko či Česko, které chtějí na jádro a plyn sázet při odstavování elektráren či tepláren využívajících uhlí nebo ropu. Pravidla, jejichž cílem je přesvědčit soukromé investory k podpoře zmíněných zdrojů v příštích dvou desítkách let, kritizuje skupina dalších států a Rakousko chce na komisi podat žalobu.

Komise zdůrazňuje, že pravidla mají být pouze návodem pro investory, kteří budou chtít své peníze vložit do udržitelných projektů. Nijak však neomezují členské státy v tom, jaký energetický mix si zvolí, mají pouze urychlit přechod k nízkouhlíkovému hospodářství.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

4.2.2022 10:28
O tomto tématu místní populisti tybu Babiš, Zeman, Okamura a podobní dost lžou.... říkají, že nám EU něco nakazuje a zakazuje.... ono to tak ale není... viz konec článku

"Komise zdůrazňuje, že pravidla mají být pouze návodem pro investory, kteří budou chtít své peníze vložit do udržitelných projektů. Nijak však neomezují členské státy v tom, jaký energetický mix si zvolí, mají pouze urychlit přechod k nízkouhlíkovému hospodářství."
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist