https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/teploty-v-antarktide-i-arktide-byly-v-posledni-dobe-30-i-40-stupnu-nad-normalem?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Teploty v Antarktidě i Arktidě byly v poslední době 30 i 40 stupňů nad normálem

21.3.2022 01:53 | LONDÝN (ČTK)
Na antarktické stanici Concordia v pátek teplota dosáhla -12,2 stupně, na ještě výše položené stanici Vostok naměřili -17,7 stupně Celsia. V absolutním hledisku to jsou sice teploty velmi nízké, na stejných místech ale běžně v březnu, nebývá tepleji než minus 50 nebo minus 60.
Na antarktické stanici Concordia v pátek teplota dosáhla -12,2 stupně, na ještě výše položené stanici Vostok naměřili -17,7 stupně Celsia. V absolutním hledisku to jsou sice teploty velmi nízké, na stejných místech ale běžně v březnu, nebývá tepleji než minus 50 nebo minus 60.
Oblasti u jižního i severního pólu v posledních dnech zažily teploty až o desítky stupňů Celsia nad průměry pro danou roční dobu, k překvapení řady odborníků, informují na konci týdne americká média. Podle agentury AP v pátek údaje z meteorologických stanic na Antarktidě rozmetaly předchozí maxima a pohybovaly se až o 40 stupňů Celsia nad běžnými hodnotami z minulosti. Podobné informace předtím přicházely i z Arktidy, přičemž na obou stranách planety se teploty blížily bodu tání.
reklama

 

Vědci dlouhodobě upozorňují, že oteplování klimatu je u severního pólu výrazně intenzivnější než v částech světa blíže k rovníku, u jižního pólu ale zatím takovýto vývoj nepozorovali. "Tato událost je zcela bezprecedentní a obrátila vzhůru nohama naše očekávání o antarktickém klimatu," řekl listu The Washington Post (WP) Jonathan Wille působící na francouzské univerzitě Grenoble Alpes. Autor studií o teplotách u jižního pólu Stefano Di Battista zase na twitteru uvedl, že aktuální anomálie by byly jen před několika dny považované za nemožné.

AP s odvoláním na pozorovatele meteorologických rekordů Maximiliana Herreru uvádí, že na antarktické stanici Concordia ležící přes 3000 metrů nad mořem v pátek teplota dosáhla -12,2 stupně, zatímco na ještě výše položené stanici Vostok naměřili -17,7 stupně Celsia. V absolutním hledisku to jsou sice teploty velmi nízké, na stejných místech ale běžně v březnu, tedy na začátku podzimu, nebývá tepleji než minus 50 nebo minus 60. Di Battista sdělil WP, že na stanici Vostok se teplota mezi březnem a říjnem nikdy nedostala nad -30.

Podle AP situace u jižního pólu zaskočila i vědce z výzkumného ústavu National Snow and Ice Data Center v americkém Coloradu, kteří se soustředili na události na opačné straně zeměkoule. Tam na začátku jara teploty vyskočily asi o 30 stupňů Celsia nad průměrné hodnoty. Podle Walta Meiera ze zmíněného institutu sídlícího ve městě Boulder se oblasti u severního pólu blížily k bodu tání, nebo už jej dosáhly, což označil za velmi neobvyklé.

"Jsou to opačná roční období. Nestává se, aby na severu i na jihu probíhalo tání současně," řekl. "Je to docela ohromující," dodal. Podobně se vyjadřovali i další odborníci. Meier nebo meteorolog z Wisconsinské univerzity Matthew Lazzara nicméně dodávali, že samu o sobě nelze tuto epizodu brát jako projev klimatických změn. Případná opakování takovýchto podmínek by ale podle vědců byla znepokojivým signálem.

AP uvádí, že pro celou Antarktidu byly v pátek teploty skoro o pět stupňů nad průměrem z let 1979 až 2000, zatímco u Arktidy činil rozdíl 3,3 stupně. Celosvětově při tom bylo tepleji jen o 0,6 stupně.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

21.3.2022 08:06
planeta lidi nezajímá, ti raději o planetu válčí,
ale proč ,když je zničená a nebudou na ní moci žít,
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

21.3.2022 09:03
To, co tam pisi o Arktide jsou naproste kecy, v oblasti severniho polu bylo v poslednich dnech a tydnech kolem -25 az -30 stupnu coz je naprosto obvykla, spis nizsi nez normalne, tepolota tamnich koncin v polovine brezna
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.3.2022 09:13
Jako obvykle to důležité se do českého překladu nedostalo, asi jim volal pan Hanzl jako klimatický cenzor a důrazně je upozornil na společenský zájem na dekarbonizaci. Tak to doplňuji chybějící větou z originálu.

"Lazzara i Meier uvedli, že to, co se stalo v Antarktidě, je pravděpodobně jen náhodná událost počasí a ne známka změny klimatu."
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

21.3.2022 10:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
Správné doplnění. Díky. Tady bych Hanzla nepodezíral.
Odpovědět
va

vaber

21.3.2022 10:47 Reaguje na Miroslav Vinkler
náhodná událost? to nemají měření za celou zimu, nebo celá zima je náhodná událost? jak má potom plebs chápat vědecké zkoumání počasí a klimatu a průměrné teploty planety?
teplota ve výšce 3000m ,jak na polech teploty s výškou klesají?
jen tak, bez příčiny začal do Antarktidy proudit teplý vzduch? , nebo media lžou ,nebo zprávy odborníků lžou
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.3.2022 12:16 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jůůů, tady se zase někdo krásně ztrapnil. Chce to více číst a méně blábolit. :D

Úryvek z textu:
,,..Meier nebo meteorolog z Wisconsinské univerzity Matthew Lazzara nicméně dodávali, že samu o sobě nelze tuto epizodu brát jako projev klimatických změn. Případná opakování takovýchto podmínek by ale podle vědců byla znepokojivým signálem.,,
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.3.2022 18:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pane Vinklere, to je přece zase velmi jednoduché. Pokud nastane ojedinělý jev třeba jeden z dvaceti, je to náhoda a na systém to neukazuje.
Pokud nastane 10x ze dvaceti, už to náhoda být nemůže.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist