https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/the-guardian-jedovaty-hrachor-se-muze-stat-nezbytnou-plodinou-tvrdi-vedci
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jedovatý hrachor se může stát nezbytnou plodinou, tvrdí vědci

8.8.2023 11:43 | LONDÝN (ČTK)
Hrachor zbavený škodlivin ale může hrát klíčovou roli ve světě, na který má rostoucí dopad klimatická krize.
Hrachor zbavený škodlivin ale může hrát klíčovou roli ve světě, na který má rostoucí dopad klimatická krize.
Hrachor setý je známý tím, že roste v nehostinných a suchých oblastech a je bohatým zdrojem bílkovin. Tato odolná a výživná plodina ale zároveň obsahuje jedovatou látku, která může způsobit nezvratnou paralýzu, především u lidí, kteří již trpí podvýživou, píše list The Guardian.
 

Z toho důvodu se hrachor setý pěstuje spíše jako pojistná plodina, která může poskytnout dočasnou zásobu potravin při neúrodě. K otravě hrachorem dodnes dochází v Bangladéši, Indii, Pákistánu, Nepálu, Etiopii a v Alžíru.

"Velmi brzy budeme schopni vytvořit bezpečnou odrůdu hrachoru setého a poskytnout naší podvyživené a přehřáté planetě velmi užitečnou plodinu," uvedla Anne Edwardsová z centra Johna Innese v Norfolku, která je do projektu zapojená.

Vědecký tým objevil klíčové biochemické kroky, při nichž jed v hrachoru vzniká, když pracovali na rozluštění velmi složitého genomu rostliny. Pomocí úpravy genů nebo běžnými šlechtitelskými technikami na ní mohou vytvořit nové odrůdy, které budou zcela netoxické nebo s pouze velmi nízkým obsahem jedovatých látek.

Skupina britských vědců teď našla způsob, jakým rostlina jedovatou látku vytváří. Očekávají proto, že se jim podaří vyšlechtit odrůdu bez vedlejších toxických účinků. Ilustrační foto
Skupina britských vědců teď našla způsob, jakým rostlina jedovatou látku vytváří. Očekávají proto, že se jim podaří vyšlechtit odrůdu bez vedlejších toxických účinků. Ilustrační foto

"Samozřejmě nechceme vytvořit odrůdu hrachoru, která toxiny nevytváří a zároveň zjistit, že už není odolná vůči suchu," řekla Edwardsová. Odstranění škodlivých látek nebo jejich výrazné snížení podle vědkyně tento dopad zatím nemá.

Zařazení hrachoru setého do vyváženého jídelníčku je bezpečné. Při neúrodě ostatních plodin, kdy tato rostlina přežije jako jediná, může mít její konzumace neblahé účinky v podobě neurotoxického onemocnění - latyrismu. Ten může mimo jiné způsobit nezvratnou paralýzu.

Hrachor zbavený škodlivin ale může hrát klíčovou roli ve světě, na který má rostoucí dopad klimatická krize. "Neměli bychom podceňovat potenciál hrachoru setého napříč celým světem," uvedla Edwardsová. "Je to luštěnina a bakterie v jejích kořenech vytvářejí hnojivo přeměnou vzdušného dusíku na sloučeniny amoniaku. Ty se uvolňují do půdy a zlepšují (její kvalitu)," dodala.

"Má také obrovský kořenový systém, který sahá hluboko do země. Pěstování hrachoru by tak mohlo hrát významnou roli při zlepšování úrodnosti zemědělské půdy na celé planetě - na západě i ve vyprahlých zemích Blízkého východu a Afriky," podotkla Edwardsová.

"Zatímco se připravujeme na rostoucí (dopady) změn klimatu, budeme potřebovat plodiny, které snesou sucha, záplavy nebo záplavy slané vody. Hrachor setý tyto podmínky dokáže přežít," řekl Peter Emmrich z Institutu pro udržitelný rozvoj v Norwichi, který se na vývoji nových odrůd hrachoru setého rovněž podílí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

8.8.2023 12:27
No já nevím. Toxiny ta rostlina nemá pro nic za nic. Například brambory odolné mandelince a plísni jsou velmi jedovaté.
Odpovědět
Pe

Petr

8.8.2023 22:44 Reaguje na Slavomil Vinkler
Spousta plodin byla (řepka, okurky,...), či stále je (fazole) jedovatých, mnoho druhů ovoce má jedovatá semena (jablka, třešně,...) a podobně. Ani o tom nevíme.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

9.8.2023 06:51 Reaguje na Petr
No právě. Pokud je něco jedovatého, tak se to nejí, nebo vyselektují odrůdy nejedovaté. Často s následkem potřebné chemické ochrany. Okurky, brambory, řepku, ..... stříkáme.
Odpovědět
Pe

Petr

9.8.2023 15:24 Reaguje na Slavomil Vinkler
A tak pracují na nejedovatém hrachoru... aby zbyla ta odolnost suchu.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

9.8.2023 08:30 Reaguje na Petr
Neřekl bych, že jablka, třešně nebo třeba švestky či meruňky mají jedovatá semena. Ty semena jsme běžně jedli coby děti.
Dodnes třeba z ohryzku jablka vyberu semena a rozkoušu je a sním, jako chuťové zakončení konzumace toho jablka.
Maximálně mohou být nejedlé či podmíněně jedovaté.
Odpovědět
Pe

Petr

9.8.2023 15:32 Reaguje na Radim Polášek
Lidé z neznalosti dělají různé věci. Všechna tahle semena obsahují amygdalin, který se, když semena rozkoušete a spolknete, v žaludku rozkládá na jedovatý kyanovodík. Množství je různé , shopnost se s tím vypořádat má taky každý jinou.
Počtěte si o tom něco, třeba vás překvapí jak málo stačí...
Odpovědět
RP

Radim Polášek

9.8.2023 08:32
Jen tak dál. Čím větší bude množství pěstovaných druhů zemědělských plodin diverzifikovaných na různé podmínky na stanovištích, tím bude produkce potravin robustnější a odolnější proti výpadkům.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist