https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/the-times-chcete-ustrice-pak-chrante-zraloky-tvrdi-americti-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

The Times: Chcete ústřice? Pak chraňte žraloky, tvrdí američtí vědci

2.4.2007 10:01 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Rozsáhlý a intenzivní lov žraloků v severním Atlantiku má zničující dopad na populaci mušlí, škeblí a ústřic. Podle vědců právě tento případ dobře ukazuje, jak může úbytek velkých predátorů zpustošit celý potravní řetězec, píše deník The Times.
 

chionka jedlá
Kvůli vybíjení velkých žraloků je v amerických vodách nedostek škeblí a ústřic.
Foto: Ken Hammond/U.S. Department of agriculture
Velcí žraloci, jako je kladivoun nebo velký bílý žralok, se zmíněnými měkkýši neživí, ale pokles jejich počtu vede k velkému nárůstu menších lovců, kteří škeblemi ani ústřicemi nepohrdnou. Jsou to například nejrůznější druhy rejnoků či menší druhy žraloků.

„Se snížením počtu velkých žraloků se v moři některé jiné druhy přemnoží, příkladem je rejnok maran atlantský. Hordy těchto rejnoků teď plení pobřežní vody a téměř všichni zdejší měkkýši jsou již vyloveni,“ řekla deníku hlavní autorka studie Julia Baumová z univerzity Dalhousie v kanadském Halifaxu.

„Velcí žraloci se v Atlantiku u východního pobřeží USA prakticky nevyskytují, takže již nejsou schopni plnit svou funkci v ekosystému. Obrovský pokles jejich počtu není až zas tak překvapivý, když uvážíme, jak intenzivní rybolov tu v posledních desetiletích probíhal,“ říká Julia Baumová. Podle ní byla důvodem vysoká poptávka po žraločím mase a ploutvích.

Studie publikovaná v časopise Science vychází z dvanácti výzkumů východního pobřeží USA, které vznikly v letech 1970 až 2005. Z nich lze vyčíst, jak katastrofický pokles velké žraloky potkal. Podle údajů se množství kladivounů bronzových a žraloků tygřích snížilo za sledované období o 97 %, u populace žraloka velrybáře nebo kladivouna obecného je to dokonce 99 %.

Za stejné období rostla populace marana atlantského o osm procent ročně a nyní dosahuje počtu zhruba 40 milionů kusů. Tito rejnoci dorůstají velikosti až sto dvacet centimetrů a spořádají obrovské množství měkkýšů, včetně hřebenatek, ústřic a nejrůznějších druhů mlžů. Nejhorší situace nastala u pobřeží Severní Karolíny, kde se zhroutilo místní rybářství postavené z velké části na výlovu škeblí.

„Narušení ekologické rovnováhy má velký dopad na místní obyvatele, kteří jsou závislí na rybolovu,“ řekl deníku The Times Charles Peterson, mořský biolog z univerzity Chapel Hill v Severní Karolíně. „Větší množství rejnoků také může způsobit, že se populace ústřic a dalších mořských mlžů nebude moci dostatečně obnovovat kvůli velkému vylovení, ale i kvůli znečištění a ničení přirozených míst výskytu,“ dodal Peterson. Naštěstí mohou tyto mořští živočichové přežívat severněji než rejnoci a v těchto oblastech se jejich populace může udržet.

„Naše studie jednoznačně dokazuje, že zmizení velkých žraloků vede k velkým změnám v potravním řetězci. Proto by se měli žraloci chránit, nejen kvůli nim samým, ale i kvůli dopadu na široký ekosystém,“ říká Charles Peterson. Podle něj by měl být vydán zákaz výlovu škeblí a ústřic a také zákaz lovu žraloků jak v národních vodách, tak na volném moři.

Podle článku Marka Hendersona The Times The Times 29. 03. 2007.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist