https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tisk-rusko-zustane-klicovym-dodavatelem-energetickych-zdroju-v-eu-desitky-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rusko zůstane klíčovým dodavatelem energetických zdrojů v EU desítky let, píše tamní tisk

7.2.2022 12:56 | MOSKVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropa započítala po loňské energetické krizi plyn a uran do zelené energetiky - a Rusko zůstane pro Evropskou unii klíčovým dodavatelem energetických zdrojů ještě desítky let. Napsal to ruský hospodářský list Vedomosti, který se ve svém článku věnoval dopadům takzvané zelené taxonomie, tedy schválení dočasného zařazení jádra a plynu mezi čisté zdroje energie v EU.
 

Pro Rusko zůstává plynová a jaderná energetika Evropy jedním z klíčových trhů, zdůraznil deník a s odvoláním na údaje statistického úřadu Eurostat z minulého měsíce. Připomněl také, že Rusko bylo v loňském roce největším dodavatelem plynu do EU s podílem 46,8 procenta na trhu. O rok dříve to bylo 43,9 procenta. Příjmy ruské plynárenské společnosti Gazprom z vývozu plynu mezi loňským lednem až listopadem podle ruské celní správy meziročně vzrostly více než dvojnásobně na 47 miliard dolarů. Podle prognóz by se dodávky ruského plynu na evropský trh mohly v letošním roce ještě zvýšit.

Deník také připomněl, že ruská jaderná společnost Rosatom je světovou jedničkou v počtu zakázek na stavbu jaderných elektráren. Momentálně má tato státní korporace dohodnuté objednávky na 35 jaderných bloků v zahraničí. V EU Rosatom staví dva bloky v Maďarsku a jeden ve Finsku. Předloni Rosatom vyhrál soutěž na modernizaci bulharské jaderné elektrárny Kozloduj. Kromě toho Rosatom dodává palivo do elektráren postavených v sovětské éře v České republice, na Slovensku, v Maďarsku, Bulharsku a ve Finsku.

"V situaci, kdy klimatické cíle a ambice stoupají, nelze ignorovat existující nízkoemisní technologie," řekl listu mluvčí Rosatomu o unijní taxonomii a připomněl, že i Rusko v národní taxonomii zajistilo jaderné energetice zelený status. "S uspokojením zaznamenáváme, že EU začala reálný pohyb ve stejném směru," dodal mluvčí. Gazprom se nevyjádřil, poznamenaly Vedomosti.

Zapsání plynu do zelené taxanomie může znamenat, že dodávky ruského plynu do EU ve střednědobém výhledu zůstanou ve stávajících objemech, odhaduje expert Jevgenij Tananajko z konzultační společnosti KPMG. Za mimořádně důležité - a to i pro Rosatom - pokládá, že v budoucnu by jaderné elektrárny mohly vydávat osvědčení o zárukách původu, což momentálně v EU mohou jen větrné a malé vodní elektrárny. Na trh by se tak mohl dostat další zdroj relativně levné elektřiny s potvrzenou nízkou emisní stopou, což je mimořádně důležité pro podniky kvůli dosažení firemních cílů při snížení emisí.

Analytička Oxana Lukičevová nicméně předpokládá, že perspektivy Rosatomu se nemusejí moc změnit, protože je silně omezují politická hlediska v Evropě. V nejlepším případě by mohl Rosatom očekávat více práce ve východní Evropě, kde i tak dříve působil. Například v Bulharsku, kde by mohl dokončit zmrazený projekt elektrárny Belene, odhadla Lukičevová.

Omezení lhůty pro schválení projektů by podle analytika Vladimira Skljara mohlo být brzdou. Ae vzhledem k rostoucí kolísavosti cen energetických zdrojů se jaderná energetika stává zdrojem, který nemá alternativu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

7.2.2022 19:13
Pujde o pronás výhodný výměnný obchod.Plyn směníme s Ruskem za korálky,zrcátka a železné sekery a tím navíc prospějeme domorodému olbyvatelstvu,které už nebude muset používat sekery z pazourku.
Odpovědět
Mi

Michal

7.2.2022 20:32
"Podle prognóz by se dodávky ruského plynu na evropský trh mohly v letošním roce ještě zvýšit."

To bych chtěl vidět, když zatím mají letos 25% mínus a zatímto nevypadá na změnu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.2.2022 20:37
Rusi jsou mistři světa ve lžích a demagogiích. Po tomhle plynovým extempóre s ním už nikdo kšeftovat nebude, pouze za silně podřadných podmínek a s trvalou zálohou v zádech.
Když si to kšeftaři s plynem spočítají (a oni počítat skutečně umí), tak se jim levný ruský plyn natolik prodražil, že to koupí radši v Kataru, Norsku, Libyi a v USA za něco dráž.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

8.2.2022 05:54
Zemního plynu odebíráme 8.7 mld m3 ročně, má výhřevnost 10 kWh/m3, cena na rok 2023 je 53 EUR/MWh.
Takto ročně odteče z Česka 100 mld Kč. Protože naši politici budují přátelské vztahy s Ruskem, platíme 5x víc než Maďarsko a 3x tolik než před pandemií.
Jaderný blok 1000 MWe stojí od Rosatomu 180 mld. Kč a 5 takových bloků by energeticky nahradilo veškerý zemní plyn.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.2.2022 08:22 Reaguje na Richard Vacek
Levný plyn z Ruska Evropu stojí dnes takovou dardu, že bude daleko levnější jej kupovat dráž z USA.
To že Maďarsko platí 5x méně tvrdil Putin, takže klídek.
Proč by asi to Gazprom dával zalevno, když to může zadraho prodat na burze?
Blok od Rosatomu by byl drahý i zadarmo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist