https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tradicni-vanocni-kozu-ve-svedskem-gavle-letos-nici-ptaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tradiční vánoční kozu ve švédském Gävle letos ničí ptáci

24.12.2023 00:36 | STOCKHOLM (ČTK)
Koza je odedávna skandinávským symbolem Vánoc. V 19. století byla dokonce postavou, která nosí dárky. V tom ji později ve skandinávských zemích vystřídal vánoční skřítek.
Koza je odedávna skandinávským symbolem Vánoc. V 19. století byla dokonce postavou, která nosí dárky. V tom ji později ve skandinávských zemích vystřídal vánoční skřítek.
Východošvédské město Gävle každý rok umístí na centrální náměstí jako součást vánoční výzdoby velkou slaměnou kozu. Ta se pravidleně stává terčem různých vandalů, letos ale koza čelí jiným ničitelům - hladovým ptákům, píše list The Times.
 

Podle mluvčí města Anny-Karin Niemannové je důvodem fakt, že letos zůstalo v klasech hodně zrníček, která ptáky lákají. Ptáci způsobili takové problémy, že výbor, který má péči o slaměnou kozu na starosti, minulý týden svolal krizovou schůzku, aby rozhodl, jestli celou strukturu nerozebrat.

Zvažována byla i možnost instalace automatického systému, který by ptáky plašil. Nakonec ale výbor rozhodl, že kozu ponechá na místě jako obvykle do 2. ledna a proti přírodě nebude nijak zasahovat. "Nepřipadá nám správné ptáky odhánět, neodpovídá to duchu vánoční kozy," uvedla Niemannová.

Koza je odedávna skandinávským symbolem Vánoc. V 19. století byla dokonce postavou, která nosí dárky. V tom ji později ve skandinávských zemích vystřídal vánoční skřítek. Mnoho švédských domácností ale dodnes pokládá figurku kozy pod vánoční stromek nebo ji používá k výzdobě domů.

Do Gävle přitahuje slaměná koza turisty a má i svůj vlastní účet na sociálních sítích. Vztyčována bývá o první adventní neděli.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

FD

František Dvořák

24.12.2023 13:58

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.12.2023 14:12 Reaguje na František Dvořák
Jasně. Střílet hladovějící ptáky je přesně v duchu vánoční doby.
Odpovědět
FD

František Dvořák

24.12.2023 14:24 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Alespoň potom nemají hlad.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist