https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/travnik-v-karaskove-ulici-v-krnove-nahradi-motyli-louka?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=denni-tisk
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Trávník v Karáskově ulici v Krnově nahradí motýlí louka

9.10.2019 00:27 | KRNOV (ČTK)
Trávník a dočasnou skládku stavebního materiálu v Karáskově ulici v Krnově nahradí ještě letos motýlí louka. / Ilustrační foto
Trávník a dočasnou skládku stavebního materiálu v Karáskově ulici v Krnově nahradí ještě letos motýlí louka. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | www.krnov.cz
Trávník a dočasnou skládku stavebního materiálu v Karáskově ulici v Krnově nahradí ještě letos motýlí louka. Už příští rok by měly nyní vyseté květiny na ploše zhruba 500 metrů čtverečních poskytnout hmyzu potravu. Řekla to mluvčí města Dita Círová.
reklama

 

Změna se týká plochy, kterou měla propůjčenou stavební firma na uskladnění materiálu potřebného pro stavbu plynovodu. "Po ukončení záboru veřejného prostranství bývá pravidlem, že nájemce plochu uvede do původního stavu. V tomto případě jsme se rozhodli situaci využít a přeměnit klasický trávník na motýlí louku. Inspirací nám byl projekt, který v letošním roce podal do participativního rozpočtu spolek Slezské odrůdy, ale nezískal potřebný počet hlasů veřejnosti, aby mohl být realizován," uvedl Dušan Martiník z krnovského odboru životního prostředí.

Na ploše zhruba 500 metrů čtverečních jsou už hotové terénní úpravy a následovat bude výsev speciální travnaté směsi, která je složená z osiva pro výživu motýlů a jiného hmyzu. Náklady na projekt se pohybují kolem 40.000 korun.

Podle Lukáš Matela ze spolku Slezské odrůdy mají takové louky ve městech své místo. "Stále častěji se hovoří o úbytku ptactva a hmyzu z naší krajiny. Výskyt hmyzu, z něhož nejviditelnější jsou motýli, je vázán hlavně na porosty s výskytem květů," řekl Matela. Projekt podle něj může sloužit i jako inspirace pro další zájemce o zřízení takové louky. "V kontrastu s nízce střiženými a na život chudými trávníky v zahradách může být louka příkladem dobré praxe," řekl.

Dodal, že ideální pro takové plochy jsou klasické luční květiny. "Například kopretiny, třezalka, dobromysl, silenky, jitrocel, řebříček a další. Ideálně by to měla být nízkoúdržbová louka, s maximálně dvěma sečemi ročně, s trvalkami nebo dvouletkami," řekl.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist