https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/trideni-bioodpadu-na-sidlistich-v-pardubicich-se-moc-nedari
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Třídění bioodpadu na sídlištích v Pardubicích se moc nedaří

9.4.2021 00:31 | PARDUBICE (ČTK)
Protože z bioodpadu znehodnoceného například igelitem nelze udělat kvalitní kompost, město ho vyhazuje na skládku.
Protože z bioodpadu znehodnoceného například igelitem nelze udělat kvalitní kompost, město ho vyhazuje na skládku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Třídění biodpadu na pardubických sídlištích se zatím moc nedaří. Město ho zavedlo před pěti měsíci na Dubině a Slovanech. Někteří lidé do hnědých kontejnerů házejí odpad, který tam nepatří. Materiál se proto nedá kompostovat a končí na běžné skládce. ČTK to řekl vedoucí odboru životního prostředí Miroslav Míča.
 

"Zkušenosti jsou smíšené. Je vidět, že řada lidí chce třídit, ale bohužel jsou lidé, kteří nerespektují, že hnědé nádoby jsou pouze na bioodpad," řekl Míča.

Od října loňského roku do konce letošního února svezly Služby města Pardubic z pěti kontejnerů více než osm tun bioodpadu. "Zatímco s bioodpadem od rodinných domů není problém, ten ze sídlišť vykazuje značné množství znehodnocujících přísad. Zkrátka je stále dost lidí, kteří do hnědých označených kontejnerů vyhodí cokoli. Plasty, igelitové tašky plné komunálního odpadu," dodal Míča.

Město chce dál s tříděním bioodpadu na sídlištích pokračovat. Lépe označí hnědé kontejnery a zahájí osvětovou kampaň, například formou letáků, které lidem dá do schránek. Na podzim vyhodnotí, zda má smysl hnědé kontejnery rozmístit i na jiná sídliště.

"Uvidíme, jak to bude pokračovat v dalších měsících. Snad si ti nepořádní uvědomí, o jak důležitý zdroj nás svým jednáním připravují, a když už sami netřídí, nebudou alespoň mařit snahu ostatních," řekl náměstek primátora Jan Nadrchal (ANO).

Protože z bioodpadu znehodnoceného například igelitem nelze udělat kvalitní kompost, město ho vyhazuje na skládku. Z bioodpadu vytříděného od rodinných domů kompost vyrábí. Do hnědých kontejnerů nepatří směsný odpad ani jídlo, které prošlo tepelnou úpravou. Házet do něj lze slupky od zeleniny, ovoce, hlínu, květiny, rostliny nebo sedliny kávy a čaje.

Obyvatelé rodinných domů mohou v Pardubicích odděleně ukládat bioodpad ze zahrádek a domácností 15. rokem. Do projektu je zapojeno téměř 4000 nemovitostí, včetně 14 základních a 35 mateřských škol. Bioodpad tvoří až třetinu směsného komunálního odpadu, kterého Pardubice ročně vyprodukují zhruba 14 500 tun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

9.4.2021 09:24
To je sociálně-inženýrský pokus. Bioodpad musím třídit jen s těmi co chtějí třídit.
Postavit do sídliště nádoby na bioodpad a očekávat, že se lidé něco (třídit bioodpad) naučí je příliš drahá výuka a je to hazardování s ochotou třídit bioodpad zodpovědných jedinců.
Pardubičáci, znovu a jinak.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

9.4.2021 17:04
Není toho bio - všeho, už trochu příliš? Dříve, tak se to, co zbylo dávalo zejména na vesnicících vepřům a dokonce se pomyje svážely do výkrmen, dnes by se hygienici z toho zbláznili, jen těch"éček", co je jich v těch zbytcích potravin!
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist