https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tuvalu-hleda-pravni-zpusoby-jak-zustat-statem-i-kdyby-zmizelo-pod-morem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tuvalu hledá právní způsoby, jak zůstat státem, i kdyby zmizelo pod mořem

11.11.2021 01:37 | TUVALU (ČTK)
Malé tichomořské souostroví Tuvalu hledá právní způsoby, jak si udržet vlastnictví své námořní zóny a být dál uznáváno jako stát, pokud bude v důsledku klimatických změn pohlceno mořem. Podle agentury Reuters to uvedl tuvalský ministr zahraničí.
 

"V současné době pracujeme s nejhorším s scénářem, kdy bychom byli všichni nuceni se přesídlit nebo by se naše země zcela potopila," řekl šéf tuvalské diplomacie Simon Kofe v rozhovoru s agenturou Reuters.

Záběry na ministra Kofeho, který svůj předtočený projev k účastníkům klimatického summitu COP26 pronesl po kolena v mořské vodě, byly v posledních dnech hojně sdíleny na sociálních sítích. Kofe uvedl, že proslov přednesl na místě, kde dříve bývala pevnina.

Tuvalu, jež má kolem 11 000 obyvatel, leží na půli cesty mezi Havajskými ostrovy a Austrálií. Devět ostrovů tvořících souostroví je kriticky ohroženo stoupající hladinou oceánu, protože jejich nejvyšší bod dosahuje pouhých 4,5 metru. Podle australské vládní zprávy stoupá hladina moře od roku 1993 o půl centimetru ročně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

11.11.2021 08:12
Tuvalu je tvořeno korálovými atoly. To jsou útvary dočasné a během let by zmizely i kdyby nebylo žádného pohybu hladin.
Odpovědět
ig

11.11.2021 09:14
Na Maledivách těží písek (korálovou drť) z moře a dosypávají tím ostrůvky. Třeba by to tady šlo taky tak.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.11.2021 09:43
Nevím proč s tím chodí do Evropy, která má na té tragédii malý podíl, má bečet v Číně!!
Odpovědět
RV

Richard Vacek

11.11.2021 10:49
To mají těžké. Za posledních 20 tis. let moře stouplo o 120m. Nikdo jim nezajistí, aby se hladina moře zakonzervovala. Mohou zkusit domluvit korálům, aby rychleji rostli.
Odpovědět
KP

Karel Padevet

15.11.2021 16:52
Pohyb hladiny moře stejně jako změny klimatu probíhají stále...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist