https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-bulhar-uhynuly-v-dyji-v-nedeli-dalsi-ryby-dnes-je-budou-hasici-lovit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Bulhar uhynuly v Dyji v neděli další ryby, dnes je budou hasiči lovit Aktualizováno

25.7.2022 11:36 (ČTK)
V Dyji žijí jak býložravé ryby jako kapři, amuři, cejni či tolstolobici, tak draví candáti či sumci.
V Dyji žijí jak býložravé ryby jako kapři, amuři, cejni či tolstolobici, tak draví candáti či sumci.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | MAKY.OREL / Wikimedia Commons
U Bulhar na Břeclavsku uhynuly v neděli v Dyji další tuny ryb. Rybáři s dobrovolnými hasiči je budou dnes lovit. Zhruba 20 tun už vylovili po úhynu v minulém týdnu. Podle předsedy Moravského rybářského svazu, pobočného spolku Rakvice Zdeňka Blably uhynuly další tuny ryb v neděli nad ránem opět kvůli nedostatku kyslíku. Podle něj je zřejmá souvislost s tím, že Povodí Moravy nechalo i po úhynu v minulém týdnu puštěnou vodní elektrárnu na Novomlýnských nádržích a kvůli tomu se do vody nedostal dostatek kyslíku, řekl ČTK. Deficit kyslíku podle něj nastává v noci, kdy elektrárna ještě jela. Povodí ji zastavilo až v neděli. Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře je však situace složitější a od prvního úhynu povodí s rybáři komunikuje a upravuje manipulaci na odtoku z dolní nádrže.
 
V noci kyslík spotřebovávají silně rozmnožené sinice. Ty mají nyní ideální podmínky k růstu, protože v minulém týdnu bylo horko a zároveň je na Dyji kvůli suchu minimální průtok. "A když jde voda přes elektrárnu, nespojí se se vzdušným kyslíkem, který by ji okysličil. Naštěstí se nám ji podařilo ve spolupráci s orgány pro životní prostředí zastavit," řekl Blabla. Podle místostarosty Bulhar Bedřicha Poly pustilo povodí vodu přes česla v neděli ráno, což se projevilo příznivě dále na toku s odstupem hodin. Hasiči se také snaží vodu pod nádržemi provzdušňovat čerpadly a turbínami. Problém byl v řece od hráze dolní nádrže až po Břeclav.

Povodí podle Chmelaře konzultovalo s rybáři po prvním úhynu možnost pouštění vody pod segmenty, což jsou zařízení pro zadržení vody v přehradě. "U nich se nachází masivní vrstva sinic. Od prvního úhynu existovalo riziko, že se do nadjezí v Bulharech dostanou další sinice, které situaci zhorší a v nočních hodinách budou spotřebovávat další kyslík. Z tohoto důvodu se dle domluvy s Moravským rybářským svazem pouštěla část průtoku přes elektrárnu z nejspodnějších částí nádrže, kde sinice nejsou, a část pod segmenty. Přes uvedené riziko vyplavení dalších sinic po nás rybáři požadovali zvýšení odtoku pod segmenty. Odtok pod segmenty jsme dle požadavku zdvojnásobili v sobotu. V neděli na ránem došlo k dalšímu úhynu ryb v nadjezí u Bulhar z důvodu kyslíkového deficitu. Příčinou úhynu byl opět náhlý úbytek kyslíku v nadjezí," uvedl Chmelař. Místostarosta Pola uvedl, že mrtvé ryby plavaly už od Nových Mlýnů a neuhynuly pouze v nadjezí.

V Dyji žijí jak býložravé ryby jako kapři, amuři, cejni či tolstolobici, tak draví candáti či sumci. "Jsme domluveni s hasiči, že dovezou kafilerní kontejner. Ryby ale začneme likvidovat až odpoledne. Naši lidé jsou v práci. A uvidíme, jak bude rozsah škod velký. Ze začátku jsou uhynulé ryby u dna a až se nafouknou, tak vyplavou," řekl Blabla.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist