https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-novosedel-na-breclavsku-ma-byt-do-roka-novy-luzni-les
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U Novosedel na Břeclavsku má být do roka nový lužní les

4.2.2020 00:11 | NOVOSEDLY (ČTK)
Mezi Novosedly a Jevišovkou na Břeclavsku vznikne do roka nový lužní les při obnově Baštýnského potoka.
Mezi Novosedly a Jevišovkou na Břeclavsku vznikne do roka nový lužní les při obnově Baštýnského potoka.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Povodí Moravy
Mezi Novosedly a Jevišovkou na Břeclavsku vznikne do roka nový lužní les při obnově Baštýnského potoka. Výše investice je 18,4 miliony korun. V tiskové zprávě to uvedl mluvčí státního podniku Povodí Moravy Petr Chmelař.
 

Cílem projektu je obnovení přirozeného vodního režimu nivy mezi Baštýnským potokem, železniční tratí a Dyjí, součástí je i zalesnění části území. "Odstraníme levobřežní hráz tak, aby se voda mohla rozlévat. Nicméně takto by to byl pouze suchý poldr, to my nechceme. V lokalitě vysázíme skladbou bohatý lužní les, v kterém budou růst desítky druhů stromů včetně ovocných. Během prací dojde k nejen k revitalizaci Baštýnského potoka, ale také vybudujeme mokřad s tůní," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Úpravy mají zlepšit takzvanou hydromorfologii toku a nivy, pozitivní vliv mají mít i na protipovodňovou ochranu. Úpravami se sníží hladina v celém rozsahu povodňových průtoků. Plánovaná opatření tak podle mluvčího budou mít vliv na zlepšení vodního režimu v širším území.

Podobné projekty v rámci ozdravování krajiny uskutečňuje podle mluvčího Povodí Moravy po celém svém území. "Z významných akcí bych vyjmenoval určitě dokončené napojení odstavených ramen řeky Dyje. Těsně před zahájením je rozvolnění řeky Bečvy u Černotína," uvedl Gargulák.

Obnovu Baštýnského potoka povodí už zahájilo. Práce mezi Novosedly a Jevišovkou by měly skončit do začátku příští zimy. Akci povodí financuje z Operačního programu Životní prostředí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

4.2.2020 07:13
PBD, PBV.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist