https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/u-vychodu-z-olomoucke-zoo-je-devet-novych-terarii-s-obojzivelniky-a-plazy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

U východu z olomoucké zoo je devět nových terárií s obojživelníky a plazy

14.8.2023 21:01 | OLOMOUC (ČTK)
Gekon obrovský.
Gekon obrovský.
Devět nových terárií instalovali chovatelé u východu ze zoologické zahrady na Svatém Kopečku u Olomouce. Díky tomu návštěvníci mohou při svém odchodu ze zoo nahlédnout do podivuhodného světa exotických plazů, obojživelníků a bezobratlých. V celém areálu olomoucké zoo je nyní bezmála pět desítek terárií, řekl vedoucí vzdělávání zoo a dlouholetý terarista Pavel Javůrek.
 

Nová terária u východu ze zoo obývá například ropucha colorádská, pipa brazilská či žáby létavky. "Nechybí ani plazi jako užovky ostronosé, blavor žlutý, felsumy, gekoni obrovští a jeden druh rovnokřídlého hmyzu, a to obří kobylka Siliquofera grandis z Nové Guinee," uvedl Javůrek. Expozice je vytvořena z konstrukčně jednoduchých terárií, která si lidé mohou pořídit i domů. Také zvolené druhy obojživelníků a plazů lze podle Javůrka při určité dávce zkušeností chovat doma. Terária u východu ze zoo tak mohou některé návštěvníky inspirovat k tomu, aby si rozšířili svůj chovatelský záběr.

Podle ředitele zoo Radomíra Habáně jsou terária velmi atraktivní pro chovatele i návštěvníky. "Nová expozice byla vybudována přes zimu a stála zhruba 150.000 korun. Polovinu této částky nám darovala firma Repti Planet, která dodala technologii a terária," uvedl Habáň.

Terarijní expozice byly v počátcích olomoucké zoo v 50. letech minulého století podle její mluvčí Ivety Gronské velmi skromné. "Jednalo se o jednu až dvě nádrže umístěné v pavilonu opic, kde se chovaly želvy. Druhou terarijní expozicí v zoo bylo vivárium postavené v roce 1966 pro krokodýly, leguány a jiné plazy, kteří byli darovaní přímo z Kuby," uvedla Gronská.

V roce 1979 přibyly další čtyři nádrže v pavilonu šelem. "O opravdovém rozmachu můžeme mluvit až kolem roku 1992. V té době ošetřovatel Milan Kořínek začal pod hlavičkou zoo budovat místo původních nádrží celkem 13 terárií různých velikostí, včetně jedné větší s krokodýly čelnatými. V té době se také začali plazi v olomoucké zoo poprvé rozmnožovat. Tato expozice však musela ustoupit stavbě akvária pro žraloky a v roce 2003 byla přesunuta v podobě devíti nádrží do pavilonu žiraf," podotkla Gronská.

V pavilonu šelem v roce 2001 vybudovali velké akvaterárium pro krokodýly. V roce 2004 v olomoucké zoo zprovoznili čtyři menší terária v Jihoamerickém pavilonu a v roce 2018 přibylo v novém pavilonu Kalahari dalších devět nádrží. V letech 2020 a 2022 zoo rozšířila terarijní expozice v pavilonu žiraf.

Branami zoologické zahrady na Svatém Kopečku v roce 2022 prošlo 367 711 návštěvníků, meziročně o 463 více. Byla to nejvyšší návštěvnost za posledních 11 let. Olomoucká zoo na ploše 42 hektarů chová 1591 zvířat 386 druhů. Loni v zoo odchovali 250 mláďat. Zřizovatelem zoologické zahrady je olomoucký magistrát, který dotuje její provoz. Zoo loni na vstupném utržila 38,5 milionu korun a od radnice obdržela dotaci 35,5 milionu korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist