https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uhelny-lom-vrsany-je-znovu-tercem-protestu.protiuhleni-aktiviste-obsadili-i-rypadlo-tezba-musela-byt-zastavena
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Uhelný lom Vršany je znovu terčem protestu. Protiuhlení aktivisté obsadili i rypadlo, těžba musela být zastavena Aktualizováno

5.9.2020 11:40 | POČERADY (ČTK)
Protest proti těžbě uhlí v lomu Vršany u Mostu.
Protest proti těžbě uhlí v lomu Vršany u Mostu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Zewlakk Vrabec / Limity jsme my
Více než stovka ekologických aktivistů pronikla dnes dopoledne do uhelného lomu Vršany u Mostu. Chtějí tam nenásilně protestovat proti těžbě uhlí. Policie zajistila 15 lidí za neoprávněné vniknuti do důlního prostoru a neuposlechnutí výzvy k jeho opuštění, řekla ČTK policejní mluvčí Jana Slámová. U zbylé části aktivistů policie čeká, zda zareagují na výzvu, aby lom opustili.
 

"Několik desítek aktivistů neoprávněné a přes všechna upozornění vstoupilo dnes dopoledne do dobývacího prostoru lomu Vršany," uvedla Eva Maříková, mluvčí skupiny Sev.en Energy, která lom vlastní. Vydali se k zakládacímu bagru, který pracuje na rekultivaci lomu. Protestní akce se podle mluvčí stávají pro mladé aktivisty formou adrenalinové zábavy. "Až tyto nezodpovědné akce skončí, vyčíslíme způsobené škody," doplnila Maříková.

Aktivisté vyšli po ránu z kempu u obce Okořín, který od čtvrtka organizuje hnutí Limity jsme my. Pochod kolem lomu Vršany byl nahlášený, asi stovka jeho účastníků se pak rozhodla k "aktu nenásilné občanské neposlušnosti".

"Vybrali jsme si ho z toho důvodu, že tento důl plánuje ukončit těžbu teprve v roce 2052, což je pro nás extrémně pozdě," vysvětlil dnes novinářům mluvčí klimakepmu Pavel Solanský, proč si aktivisté vybrali právě lom Vršany.

Aktivisté požadují co nejrychlejší "konec fosilního byznysu a bezodkladné uzavření nejstarších a nejšpinavějších uhelných elektráren, jako jsou například Počerady a Chvaletice," uvedli v dnešní tiskové zprávě krátce po vpádu do lomu. Dále požadují spravedlivou transformaci uhelných regionů a přechod na demokraticky vlastněné obnovitelné zdroje energie.

Už brzy ráno obsadily rypadlo v lomu čtyři aktivistky. Skrývkový stroj byl v chodu. Těžební společnost Sev.en Energy musela zastavit těžbu a škodu bude vymáhat, řekla mluvčí firmy.

Jiných osm protiuhelných aktivistek a aktivistů obsadilo rypadlo v lomu ve středu ráno a opustilo ho v pátek. Šlo o jiné rypadlo, které je v technologické stávce, nebylo tedy třeba přerušit těžbu.

O budoucnosti těžby uhlí jedná takzvaná uhelná komise, která se naposledy sešla v červnu v areálu elektrárny Prunéřov na Chomutovsku. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) tehdy uvedl, že do konce letošního roku komise stanoví postup útlumu těžby. Komise se podle jejího člena Jana Rovenského (za Greenpeace) shodla na tom, že hlavním kritériem při útlumu elektráren by měly být jejich emise skleníkových plynů na jednotku vyrobené energie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

6.9.2020 08:53
Škody důsledně vymáhat. Klidně ať až do konce života platí z jakéhokoli příjmu, který překročí životní minimum.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

6.9.2020 11:07 Reaguje na Jan Šimůnek
Obávám se, že jako jednotlivce je to moc nepostihne. Právní pomoc budou mít zajištěnou od organizací a případné finanční postihy jim budou zaplaceny.
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.9.2020 15:07 Reaguje na Jaroslav Studnička
Myslím, že by se dali semlít daleko líp, než nějaký černý pasažér v MHD.
Odpovědět
MG

Milan G

7.9.2020 14:21 Reaguje na Jaroslav Studnička
Potom musí být ty pokuty víc drakonické. Nepovolené vniknutí do těžebního prostoru 10 mio, pokud následkem toho dojde k přerušení těžby pokuta 100 mio. A samozřejmě nahrazení způsobené škody. Pak už bude docela problém hradit ty pokuty a tak následně poslat exekutora.

Daleko efektivnější jak se zbavit těchle lumpů je finančně je zruinovat, vězení, výhružky to nepomůže.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

6.9.2020 11:46
Limity IQ
Chápu aktivisty že jim vadí doly. Mě zase vadí že se na školách šíří dvě ekologické studie , které upozorňují na co2 z uhlí. Zároveň ale zcela ignorují co2 z nákladní mezistátní dopravy, které má rostoucí tendenci a zamořuje nás mnohem víc než nejaké uhlí.
To ale děti nevidí. Otázka je proč Eu ty děti manipuluje.
Odpovědět

Jan Šimůnek

6.9.2020 15:07 Reaguje na Kamil Krabice
Protože lže už z principu, coby EU.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist