https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ukrajinci-navzdory-valce-nezapominaji-na-ochranu-zivotniho-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ukrajinci navzdory válce nezapomínají na ochranu životního prostředí. S ekologickými škodami pomáhají i Češi

23.2.2023 13:58 | PRAHA (ČTK)
Zbytky tanků, munice i suť a trosky domů jsou odváženy na nově založené skládky. Jen v Kyjevské oblasti vzniklo takových 62 skládek, na které je v současnosti deponovaných 144 000 tun vojenského odpadu.
Zbytky tanků, munice i suť a trosky domů jsou odváženy na nově založené skládky. Jen v Kyjevské oblasti vzniklo takových 62 skládek, na které je v současnosti deponovaných 144 000 tun vojenského odpadu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ukrajinci navzdory rok trvající válce nezapomínají ani na ochranu životního prostředí, důležitou roli v tom hraje i jejich silný vztah k vlastní zemi nebo orientace na zemědělství. ČTK to dnes řekla Marcela Černochová z české neziskové organizace Arnika, která se angažuje i na Ukrajině. Češi ukrajinským kolegům předávají například znalosti o likvidaci ekologických škod po působení cizí armády nebo monitorují stav ovzduší.
 

"Válka není jen humanitární katastrofa, ale také nepředstavitelná ekologická katastrofa," uvedla Černochová na konferenci Českého fóra pro rozvojovou spolupráci (FORS) u příležitosti roku od napadení Ukrajiny Ruskem.

Různé organizace na Ukrajině evidují 2300 případů poškození životního prostředí, ohroženo je 600 druhů živočichů a 880 druhů rostlin, 40 procent orné půdy je v tuto chvíli vyřazeno z hospodaření, vyjmenovala Černochová dopady války. V Kyjevské oblasti vzniklo 62 skládek, na které je v současnosti deponovaných 144 000 tun vojenského odpadu jako jsou zbytky tanků, munice i suť a trosky domů, řekla.

Ekologické škody a jejich likvidace jsou podle Černochové silně rezonujícím tématem. Poukázala na to, že Česká republika v 90. letech řešila "obrovské ekologické zátěže způsobené přítomností sovětské armády, kdy místy došlo k silné kontaminaci". V Česku je podle Černochové díky tomu celá řada odborníků a také firem, které rozumí a věnují se dekontaminaci.

"Náš plán je už od letoška postupně předávat know-how o inventarizaci a evidenci škod a navrhnout metodiku, jak zasažená území sanovat," řekla Černochová.

Arnika na Ukrajině od roku 2018 provozuje stanice, které měří stav znečištění ovzduší. Členové týmu byli v Kyjevě loni v říjnu ve chvíli, kdy město zažívalo intenzivní ostřelování. Další cestu chystají na březen, ale na místě působí i ukrajinští kolegové a spolu s Čechy z Arniky pracují na obnově monitorovacích stanic i instalaci dalších. Od začátku války na ně například doplňují senzory pro měření radiace.

Vybuchující rakety, zaminovaná území nebo úniky toxických látek mají vedle lidí dopad i na zvířata a příroda jako celek trpí, upozornila Černochová. Válka podle ní narušuje přirozené migrační cykly. Připomněla, že Ukrajina je navíc velmi významná lokalita pro hnízdění vodního ptactva.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist