https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/umela-inteligence-dovede-predpovidat-pohyb-plastu-v-mori.ma-pred-odpady-chranit-galapagy?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Umělá inteligence dovede předpovídat pohyb plastů v moři. Má před odpady chránit Galapágy

1.5.2021 15:20 | UTRECHT (ČTK)
Každý rok lidé na plážích Galapág, souostroví v Tichém oceánu asi 1000 kilometrů západně od Ekvádoru, sesbírají více než osm tun plastových odpadků
Každý rok lidé na plážích Galapág, souostroví v Tichém oceánu asi 1000 kilometrů západně od Ekvádoru, sesbírají více než osm tun plastových odpadků
Vědci vyvinuli nástroj, který za pomoci umělé inteligence dovede předpovídat, kdy a kam moře vyplaví plovoucí ostrovy plastových odpadků. Pomohou tím ochránit jedinečný ekosystém na souostroví Galapágy, které plující odpadky ohrožují, píše agentura AFP.
reklama

 

Každý rok lidé na plážích Galapág, souostroví v Tichém oceánu asi 1000 kilometrů západně od Ekvádoru, sesbírají více než osm tun plastových odpadků, uvedla na shromáždění Evropské geofyzikální unie Stefanie Ypmaová, vědkyně z univerzity v nizozemském Utrechtu.

Odpadky připlouvají z amerického kontinentu a z lodí mezinárodních rybářských flotil. Mořské proudy odpadky dotlačí až na pláže ostrovů, které jsou na seznamu světového přírodního dědictví UNESCO pro svou unikátní faunu. Žijí zde obrovské želvy a ještěři, kteří se vyskytují jen zde.

Znečištění plasty přitom podle vědkyně představuje "závažné ohrožení pro divoce žijící tvory", protože mikročástice plastů často končí v jejich žaludcích. Tato hrozba je tím závažnější, čím je znečištění více podceňované. Od odpadků se čistí jen zhruba jedno procento pláží, přičemž "odpadků je pravděpodobně mnohem více, než osm tun," zdůrazňuje Stefanie Ypmaová.

Výzkumný ústav oceánografie a atmosféry v Utrechtu proto vyvinul digitální nástroj, který umožňuje "optimalizovat" čištění, protože kvůli nedostatku financí není možné vyčistit celé pobřeží Galapážského souostroví.

Britská organizace na ochranu zvířat Galapagos Conservation Trust iniciovala projekt, který se snaží předem odhadnout, kam přesně na pobřeží odpadky doplují, a zaměřit se pak na nejznečištěnější a nejlépe dostupné úseky pláží.

Nástroj pro simulaci, který vypadá trochu jako interaktivní meteorologická mapa, zobrazuje pohyb plovoucích plastových ostrovů po oceánu a směrem k pevnině. Databáze využívá několik parametrů jako mořské proudy nebo složení plastových částeček a k výpočtu používá strojové učení.

"Naše první výsledky jsou slibné," říká vědkyně Ypmaová a doufá, že by tento model mohl pomoci v boji se znečištěním tichomořských ostrovů.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

1.5.2021 16:59
A kdy bude umělá inteligence schopná zajistit, aby se plasty hlavně v obalech používaly co nejméně ?
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

2.5.2021 15:21 Reaguje na smějící se bestie
To ovšem nehrozí.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist