https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/univerzita-karlova-bude-mit-strategii-udrzitelneho-rozvoje-v-roce-2023?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Univerzita Karlova bude mít strategii udržitelného rozvoje v roce 2023

19.11.2022 00:48 | PRAHA (ČTK)
Škola zvažuje energetický audit univerzitních budov. Dosud nechala vypracovat audit komplexu Karolina.
Škola zvažuje energetický audit univerzitních budov. Dosud nechala vypracovat audit komplexu Karolina.
Foto | Aktron / Wikimeda Commons
Univerzita Karlova (UK) by měla mít svou strategii udržitelného rozvoje hotovou v první polovině roku 2023. Vedení největší a nejstarší české univerzity klade na danou problematiku důraz, řekl ČTK mluvčí UK Václav Hájek. Škola podle něj v souvislosti s tím zvažuje energetický audit univerzitních budov. Dosud nechala vypracovat audit komplexu Karolina. Větší udržitelnost univerzit požadují studenti, kteří v tomto týdnu stávkují za klima.
reklama

 

"Udržitelnost by podle mého názoru měla být součástí v našich každodenních životech a součástí každého našeho konání. A takto by o tom měla Univerzita Karlova mluvit. Není to jen o velkých vizích a strategiích, ale o našich každodenních krocích," řekla na konferenci Udržitelnost v nestabilním světě rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková.

K naplňování udržitelného rozvoje chce UK přispívat mimo jiné výzkumy, přenosem jejich výsledků do praxe a udržitelný má být rovněž provoz univerzity. Aktuálně má UK k dispozici energetický audit komplexu budov Karolina z roku 2016. Další audity se podle Hájka zvažují. Na svém webu škola avizovala rovněž digitalizaci studijních materiálů či postupnou obměnu vozového parku za vozidla s hybridním nebo jiným alternativním pohonem.

V plánu jsou podle informací UK postupné rekonstrukce budov s důrazem na energetickou náročnost, zateplení a úsporu zdrojů. Stávající objekty lze ale podle Hájka zateplit jen v případě, že to dovolí památkáři. Většina budov univerzity je totiž v Pražské památkové rezervaci a některé jsou kulturními památkami. Tepelně úsporné budou univerzitní budovy v Hradci Králové, v pražském Motole a na Albertově, jejichž výstavba se připravuje. Jejich součástí by podle UK měly být například i solární systémy, tepelná čerpadla a další zařízení umožňující výrobu energie z obnovitelných zdrojů.

Univerzita nyní snižuje spotřebu energií i v souvislosti s energetickou krizí. Například méně topí v učebnách i na chodbách a počítá s výměnou svítidel za úspornější varianty. Podobná opatření platí i pro menzy a koleje, které škola zřizuje.

V některých českých univerzitních městech tento týden vysokoškoláci stávkují za ochranu klimatu, které se podle nich česká vláda dostatečně nevěnuje. Požadavky mají stávkující, které sdružuje studentské hnutí Univerzity za klima, i na české univerzity. Po nich požadují, aby mimo jiné začaly zateplovat budovy, snižovat spotřebu energií a budovat vlastní kapacity pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů. Stávkující studenti chtějí také zlepšit finanční ohodnocení doktorandů i dalších zaměstnanců univerzit.

Stávka vysokoškoláků začala v pondělí, protest má vyvrcholit ve čtvrtek průvodem metropolí. Pochod "Za klimatickou spravedlnost" povede z pražského náměstí Jana Palacha přes ulici Národní ke Strakově akademii, kde chtějí organizátoři předat požadavky protestujících vládě.

Na některých fakultách po republice pořádají stávkující v tomto týdnu besedy, přednášky, promítání či workshopy. Jejich tématy jsou například klimatická změna, energetická chudoba, sociální nerovnosti a transformace uhelných regionů v Česku. Do protestu se zapojili studenti vysokých škol v Praze, Brně, Olomouci, Ústí nad Labem, Hradci Králové a v Plzni.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist