https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustavni-soud-se-vyjadri-k-ucasti-spolku-ve-stavebnich-rizenich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústavní soud se vyjádří k účasti spolků ve stavebních řízeních

29.1.2021 02:17 | BRNO (ČTK)
Opatření proti spolkům pokládají navrhovatelé za nepřiměřené omezení základních práv. Novelou podle nich lidé z okolí stavby, kteří nevlastní sousední nemovitosti, ztratili možnost ovlivnit rozhodování stavebního úřadu alespoň prostřednictvím spolků.
Opatření proti spolkům pokládají navrhovatelé za nepřiměřené omezení základních práv. Novelou podle nich lidé z okolí stavby, kteří nevlastní sousední nemovitosti, ztratili možnost ovlivnit rozhodování stavebního úřadu alespoň prostřednictvím spolků.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ústavní soud (ÚS) příští týden oznámí důležité rozhodnutí k problematice účasti spolků zastupujících veřejnost ve stavebních řízeních. Návrh na zrušení novely z roku 2017, která účast spolků omezila, podala skupina senátorů. Vyhlášení nálezu stanovil soudce Radovan Suchánek na 2. února, zjistila ČTK z přehledu na webu soudu. Ústavní soudci se návrhem zabývali tři a půl roku, patřil k nejstarším dosud nevyřízeným podnětům.
 

Proti části novely protestovaly zejména ekologické organizace. Před novelizací zákon o ochraně přírody a krajiny říkal, že se občanská sdružení mohou účastnit správních řízení, kde by mohly být dotčeny zájmy ochrany přírody a krajiny. Po novelizaci jde už výslovně jen o "řízení podle tohoto zákona", tedy zákona o ochraně přírody a krajiny.

Spolky tedy ztratily možnost účastnit se například některých řízení podle stavebního zákona, u kterých se neposuzují vlivy na životní prostředí podle jiného, speciálního zákona (EIA). Podle senátorů jde zpravidla o "středně velké záměry".

Senátoři poukazovali na to, že existuje řada alternativních a účinných legislativních způsobů, jak omezit účast ve stavebních řízeních, a zajistit tak rychlé a efektivní správní řízení. Rozhodně prý nebylo nutné spolky zcela vyloučit.

"Zákonodárce mohl původní rozsah práva spolků na účastenství ještě více omezit dalšími zpřísňujícími podmínkami. Ale nic z toho nevyužil a jejich účastenství zcela zrušil," stojí v návrhu, pod který se podepsalo 17 senátorů z různých klubů. Původní podnět vzešel od Strany zelených.

Opatření proti spolkům pokládají navrhovatelé za nepřiměřené omezení základních práv. Novelou podle nich lidé z okolí stavby, kteří nevlastní sousední nemovitosti, ztratili možnost ovlivnit rozhodování stavebního úřadu alespoň prostřednictvím spolků.

Senátoři napadli rovněž tři novelizované odstavce stavebního zákona. Omezují možnost přezkumu zákonnosti závazných stanovisek vydávaných pro účely řízení podle stavebního zákona.

Ochránci přírody kritizují také nový stavební zákon, jehož návrh loni schválila vláda. Podle exekutivy má nový zákon výrazně zrychlit a zjednodušit stavební řízení. Norma, kterou projednává Sněmovna, čelí kritice nejen kvůli svému obsahu a možným dopadům. Podle Svazu měst a obcí (SMO) neprošla řádným schvalovacím procesem, protože nebyla projednána s povinnými připomínkovými místy, a je tak v rozporu s legislativními pravidly vlády.


reklama

 
Jan Tomandl
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.1.2021 06:19
Pro osvěžení paměti -- novelu předložila vláda, ale ustanovení negující spolky tam vrazil poslanec Foldyna (ČSSD ,lidový komediant a boxer- dnes SPD).

Došlo tak doslova k paradoxům, kdy např. na území Evropsky významné lokality šlo umístit stavbu , aniž by se v rámci územního řízení k tomu mohly spolky vyjádřit jako účastníci.
Čehož se rychle chopili a nejen v EVL různí povedení developeři a obecní poskoci a těžce poškozovali a poškozují krajinu a přírodu.

Pokud by Ústavní soud tuto praxi posvětil , bylo by s drobnou ochranou přírody vymalováno.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

29.1.2021 07:32 Reaguje na Miroslav Vinkler
Je zvláštní, že zrovna od vás čtu takový příspěvek.
Můj laický názor ovšem je, že je potřeba do stavebního řízení pustit prakticky každého, kdo má oprávněný zájem, ale udělat časové zastropování jak u soudu. Prostě proběhne první kolo, pak je právo na dvě - tři kola odvolání a šlus. Pak státní ouředník rozhodně (samozřejmě to musí veřejně obhájit) a pak se už staví (nebo nestaví). Takže není možno se odvolávat 20 let jako třeba obchvat Mikulova nebo v Brně - Pisárkách. Myslím, že v normálních zemích to mají nějak podobně nastavené.
Odpovědět

Jan Šimůnek

29.1.2021 09:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Jenže to je záležitost soudů, u nichž vyřízení takových odvolání trvá i přes deset let, že je snaha dosáhnout civilizovaného stavu touhle novelou.
Odpovědět

Jan Šimůnek

29.1.2021 09:48 Reaguje na Miroslav Vinkler
Nemám nejmenší problém s tím, když se na místě, které nějaký ekolog prohlásil (zpravidla v rozporu s realitou) za "evropsky významnou lokalitu", něco rozumného (a zpravidla mnohem hodnotnějšího než ta "lokalita") postaví.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

29.1.2021 11:22 Reaguje na Jan Šimůnek
EVL vyhlašuje vláda , do toho žádný spolek nekecá.

V konkrétním případě šlo o umístění stavby betonové nádrže do neporušeného horského údolí , bez jakéhokoli pozitivního dopadu na cokoli , mimo peněženky zúčastněných dodavatelů.
Naprosto k hovnu.
Odpovědět

Jan Šimůnek

29.1.2021 13:52 Reaguje na Miroslav Vinkler
Někdo to té vládě musí navrhnout. A lobbovat pro to
A, mimochodem, vodní plocha v horách zase tak špatná věc není. V našich horách je problém ten, že ledovci vytvořená plesa, jaká vidíme třeba ve Vysokých Tatrách, až na výjimky, dávno zanikla protože voda postupně prorazila průchody ledovcovými morénami (časem takto jistě zaniknou i ta plesa v Tatrách).
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist