https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ustecky-krajsky-urad-se-zabyva-moznym-ilegalnim-obchodem-se-drevem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ústecký krajský úřad se zabývá možným ilegálním obchodem se dřevem

3.6.2022 13:52 | LITVÍNOV (ČTK)
Greenpeace už dřív ohledně nelegálního kácení podala podnět na Českou inspekci životního prostředí (ČIŽP). Ústecký kraj podle Fraňkové s ČIŽP spolupracuje.
Greenpeace už dřív ohledně nelegálního kácení podala podnět na Českou inspekci životního prostředí (ČIŽP). Ústecký kraj podle Fraňkové s ČIŽP spolupracuje.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Zewlakk Vrabec / Greenpeace
Krajský úřad Ústeckého kraje se zabývá podnětem k prošetření možného obchodování s nezákonně vytěženým dřevem pocházejícím z evropsky významné lokality Východní Krušnohoří. ČTK to řekla mluvčí kraje Magdalena Fraňková. Přes 200 let staré buky pokácely podle podnětu Lesy ČR bez povolení na konci loňského roku a letos na jaře u Litvínova na Mostecku. Podle dřívějšího vyjádření mluvčí Lesů ČR Evy Jouklové šlo o výběrný způsob těžby a kácely se jen jednotlivé stromy za účelem obnovy bučin. Podle organizace Greenpeace je jakékoli uvádění nezákonně vytěženého dřeva na trh nelegální, uvedli její zástupci v tiskové zprávě.
 

Greenpeace už dřív ohledně nelegálního kácení podala podnět na Českou inspekci životního prostředí (ČIŽP). Ústecký kraj podle Fraňkové s ČIŽP spolupracuje, inspekce si od kraje vyžádala dokumenty, které jí kraj poskytl.

Postup Lesů ČR podle Jouklové souvisí s uvolňováním prostoru pro druhově pestřejší les s převahou buku i jiných listnáčů včetně dubu. "Šlo o výběrný způsob těžby, tedy o jednotlivé stromy nebo o uvolnění přirozeně se zmlazujících stromů," řekla Jouklová. Cenné místní bukové lesy je podle ní třeba periodicky obnovovat. Na místě je podle Jouklové ponechán dostatek stromů i ležícího dřeva určených k samovolnému zetlení. "Cílem je stabilita ekosystému s tím, že produkční funkce lesa rozhodně nemá prioritu," dodala.

"Těžba státním podnikem Lesy ČR proběhla bez potřebného povolení, tedy nelegálně. S takto vykáceným dřevem se nesmí obchodovat a my doufáme, že to krajský úřad zajistí," řekla za Greenpeace Nikol Krejčová. Podle ní by měl jít státní podnik příkladem a neměl by získávat peníze v rozporu se zákonem.

Organizace Greenpeace těžbu v krušnohorských bučinách dlouhodobě kritizuje a požaduje vytvoření rozsáhlého chráněného území s bezzásahovým režimem. Místní bučiny byly totiž zařazeny do sítě Natura 2000 jako součást evropsky významné lokality Východní Krušnohoří. Státní Agentura ochrany přírody a krajiny zároveň tuto lokalitu eviduje jako území vhodné pro vyhlášení Chráněné krajinné oblasti, kterou v minulosti podpořili i někteří představitelé Ústeckého kraje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

DM

Dalibor Motl

3.6.2022 15:04
No a pokud by to už vytěžené dřevo nechali shnít na skládce dříví tak by je zase mohli žalovat za "porušení povinnosti péče řádného hospodáře". Kdo chce psa bít...
Odpovědět
kk

karel krasensky

3.6.2022 15:11 Reaguje na Dalibor Motl
Podle mě udělali prosvětlení jestli nedojde k zmlazení a to je asi tak celé divadlo od těch tatrmanu a pisalku.Zdravím.
Odpovědět
DM

Dalibor Motl

3.6.2022 15:20 Reaguje na karel krasensky
Těžili výběrným způsobem ve dvou porostech: „V oblasti jsme zpracovali asi 564 metrů krychlových dřeva. Zásah byl provedený v souladu se schváleným lesním hospodářským plánem a souhrnem doporučených opatření, tedy dokumenty orgánů ochrany přírody pro tuto lokalitu. Lesy ČR respektovaly i dosud neschválený plán péče pro zatím nevyhlášenou přírodní památku Pekelské údolí,“ sdělila mluvčí státního podniku Lesy ČR Eva Jouklová.
Zdroj: https://www.idnes.cz/usti/zpravy/greenpeace-lesy-cr-cizp-inspekce-litvinov-telnice-buciny-tezba.A220510_142906_usti-zpravy_grr
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

6.6.2022 14:58
Sice se hezky nadává na zelené aktivisty, ale oni v tom nejsou sami ...

"Na inspekci se obrátil také krajský úřad Ústeckého kraje. Vedoucí odboru životního prostředí na krajském úřadě Tomáš Burian ČTK řekl, že oba porosty jsou na základě žádosti státních lesníků předmětem zatím stále probíhajícího řízení o povolení k zásahům."

Zdroj: https://www.idnes.cz/usti/zpravy/greenpeace-lesy-cr-cizp-inspekce-litvinov-telnice-buciny-tezba.A220510_142906_usti-zpravy_grr

Takže bych si hodnocení nechal až to inspekce prošetří.
Odpovědět
KP

Karel Pavelka

7.6.2022 09:03
A koho tohle jednání u státních lesů překvapuje? Mě tedy rozhodně ne.....v rezervacích se i výběrné kácení provádí výjimečně...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist