https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uzavrenou-botanickou-zahradu-mohou-lide-podporit-nakupem-darkovych-predmetu-nebo-permanentek?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Uzavřenou botanickou zahradu mohou lidé podpořit nákupem dárkových předmětů nebo permanentek

12.11.2020 00:25 | PRAHA (ČTK)
Botanické zahrady jsou nařízením vlády od 22. října pro veřejnost uzavřená.
Botanické zahrady jsou nařízením vlády od 22. října pro veřejnost uzavřená.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Nákupem dárkových předmětů nebo permanentek mohou lidé podpořit botanickou zahradu hlavního města Prahy v době, kdy je pro návštěvníky z usnesení vlády uzavřená, sdělila mluvčí zahrady Klára Hrdá. Zahrada, která je příspěvkovou organizaci hlavního města, očekává ztráty ve výši asi devíti milionů korun.
reklama

 

"Nabídku si můžete prohlédnout na webu www.botanicka.cz a posléze objednat e-mailem na adrese miroslava.kasparova@botanicka.cz. Objednávky odešleme na dobírku nebo vystavíme fakturu a po jejím uhrazení zašleme na zadanou adresu," uvedla Hrdá s tím, že po domluvě je možností i osobní odběr v prostorách botanické zahrady.

Zájemci mohou v předvánoční době sobě nebo svým blízkým zakoupit například celoroční permanentku, která držiteli umožňuje neomezený vstup do areálu v provozní době zahrady. Cena permanentky pro dospělého je 300 korun, přičemž v ceně je vstup do veškerých venkovních expozic. Permanentka zahrnující i vstup do skleníku Fata Morgana stojí 1200 korun, uvedla mluvčí.

V nabídce dárkových předmětů na webu jsou například obrazové publikace věnované mimo jiné historii botanické zahrady nebo rostlinám v jejích sbírkách, nástěnný kalendář pro rok 2021, jehož tématem jsou jedovaté rostliny, nebo parfém pro ženy s názvem Fata Morgana No. 1. Vůně, jejímž základem jsou esence z rostlin dovezených z expedic na ostrov Madagaskar, zrála podle mluvčí několik měsíců přímo ve skleníku. Lidé za flakon zaplatí 499 korun. Zájemci mohou také za 380 korun pořídit poukázku na řízenou degustaci vín z vinice sv. Kláry. Uplatnit ji bude podle Hrdé možné do konce roku 2021.

Zahrada je nařízením vlády od 22. října pro veřejnost uzavřená. Na pokrytí ztrát z hlavní činnosti způsobených opatřeními proti šíření nemoci covid-19 získá finance od hlavního města, které je jejím zřizovatelem. Příspěvek dnes schválili pražští radní. Ředitel botanické zahrady Bohumil Černý pro ČTK na konci října uvedl, že zahrada očekává finanční ztráty ve výši devět milionů korun oproti plánovanému rozpočtu. "Jedná se o výnosy ze vstupného pokud započteme výpadek příjmů v jarním období, kdy probíhají nosné výstavy motýlů a orchidejí," uvedl Černý.

V areálu zahrady nyní probíhají stavební práce na vstupu v západní části zahrady a na vodovodu z Vltavy. Podle vyjádření ředitele zahrady nejsou uzavřením zahrady stavební práce ohrožené a měly by být hotové v termínu, který byl po jarních zdrženích prací stanovený.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

12.11.2020 12:37
Klikla jsem na odkaz s nabídkou propagačních předmětů a hned mi bylo jasné, že musím objednat parfém Fata Morgana číslo 1 (esence z rostlin dovezených z expedic na ostrov Madagaskar).

Také uvažuji o pořízení knihy Záhonové trvalky Botanické zahrady hl. m. Prahyi.
Další kniha Květy Faty mne sice nejdřív vůbec nezaujala, ale pak jsem klikla na ukázku. Možnost ochutnat suchý les – polopoušť, tropický deštný les a horský les jen ve vzdálenosti 150 km od svého bydliště mi nasadila brouka do hlavy. Na takový výlet do exotických krajin je dobré se dopředu s pomocí knihy duševně a „odborně“ připravit, že?
Odpovědět
KN

Kristýna Novotná

28.2.2023 05:50
Škoda, že jsem to před tím nevěděla. Ráda bych botanickou zahrad podpořila. Miluju květinové parfémy :-) . Jiné už ani nepoužívám. Oblíbila jsem si květinový parfém ARM SI z https://www.esensino.cz/ , a když se s ním navoním, tak se mi hned vybaví léto, hezké počasí a naše rozkvetlá zahrada. Mám tu právě záhon s růžemi a je to moje chlouba.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist