https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ankete-o-alej-roku-jedna-ubyla-vykaceli-ji-hlasovani-konci-ve-stredu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V anketě o alej roku jedna ubyla, vykáceli ji. Hlasování končí ve středu

6.1.2023 01:30 | BRNO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Počet alejí soupeřících v anketě o titul Alej roku se snížil z 93 na 92, jednu v mezičase vykáceli. ČTK to řekla koordinátorka ankety z pořadatelského sdružení Arnika Denisa Hronová. Hlasovat v anketě lze už jen několik dní, končí se ve středu 11. ledna. Cílem ankety je podnítit zájem veřejnosti o stav veřejné zeleně.
reklama

 

Hlasuje se od začátku listopadu loňského roku. Hlasování je nyní tajné, v prosinci ale vedla alej z Moravskoslezského kraje. O titul původně bojovalo 93 stromořadí ze všech krajů republiky, tedy stejně jako v předchozím ročníku, vybírat lze nyní ale už jen z 92 z nich. V mezičase totiž šla k zemi lipová alej v Krkoškově ulici v brněnských Černých Polích, a to z důvodu opravy infrastruktury.

"Vždy nás v Arnice mrzí, když se vykácí alej se vzrostlými stromy. Často je nelze nahradit vůbec, anebo čekáme desítky let, než jsou z malých sazenic velké stromy. Lidé jsou se stromy v té své ulici historicky a emotivně spojeni a usilují o jejich zachování. V některých případech opravdu může být lepší staré stromy pokácet a nahradit je novými. Rekonstrukce ulice může být pro obyvatelé přínosem a je důležité, že je v tomto případě spojena s výsadbou nových stromů," uvedla Hronová. Doplnila, že stromy v městských ulicích musí přežívat ve velmi těžkých podmínkách. Proto je podle ní nutné, aby stavebníci spolupracovali s dendrology. "Nová výsadba je příležitostí, jak zlepšit půdní a hydrologické podmínky stromů na lokalitě. Nezbytné je také zajistit odbornou péči nejen v prvních letech po výsadbě," doplnila Hronová.

Hlasovat lze na www.alejroku.cz., a to do poledne 11. ledna. Dvanáctou nejkrásnější Alej roku i nejoblíbenější stromořadí v jednotlivých krajích Arnika vyhlásí v polovině ledna.

Cílem ankety je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Lidé objevují nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorňují na ta, kterým hrozí zánik, a představují mladé aleje, jež společně vysázeli.

Loni o jedenáctý titul soutěžilo nominovaných 93 alejí a stromořadí ze všech krajů České republiky. Zvítězila lipová Klokotská alej v jihočeském Táboře, která je součástí tamní křížové cesty. Tvoří ji 94 lip malolistých a tři olše lepkavé. Hlasovalo pro ni 999 lidí.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist