https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-arealu-mondi-steti-na-litomericku-byli-nalezeni-racci-s-ptaci-chripkou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V areálu Mondi Štětí na Litoměřicku byli nalezeni racci s ptačí chřipkou

9.5.2023 00:58 (ČTK)
Hlavní budova s recepcí do papírenského komplexu.
Hlavní budova s recepcí do papírenského komplexu.
Foto | Aztec / Wikimedia Commons
V areálu společnosti Mondi Štětí na Litoměřicku byli nalezeni uhynulí racci chechtaví, u kterých veterináři potvrdili ptačí chřipku. Krajská veterinární správa doporučila chovatelům v okolí dodržovat bezpečnostní opatření, zejména zamezit chovaným ptákům v kontaktu s volně žijícími opeřenci. ČTK o tom informoval mluvčí Litoměřic Radim Tuček. Mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček ČTK řekl, že uhynulo asi deset až 20 volně žijících ptáků.
 

Nález uhynulých racků byl Státní veterinární správě pro Ústecký kraj nahlášen ve středu 3. května. Virus vysoce patogenní ptačí chřipky H5N1 potvrdilo vyšetření ve Státním veterinární ústavu Praha o den později. "V souvislosti s výskytem této nákazy doporučujeme přijmout určitá opatření, neboť v oblasti deseti kilometrů od místa nálezu uhynulých volně žijících ptáků existuje zvýšené riziko zavlečení nákazy i do chovů drůbeže nebo jiného ptactva drženého v zajetí," informoval Daniel Macháček, ředitel litoměřického pracoviště Krajské veterinární správy Ústeckého kraje.

V případě, že chovatelé zjistí zvýšené úhyny chovaných ptáků, změny ve zdravotním stavu nebo změny v produkci chovaných ptáků, je třeba, aby to neprodleně oznámili na litoměřické pracoviště krajské veterinární správy na adrese Velká Dominikánská 20, případně zavolali na telefonní číslo 416735345, mimo běžnou pracovní dobu na pohotovostní linku 720995202. "Dále žádáme i veřejnost o neprodlenou informaci v případě nálezu zvýšených úhynů u volně žijících ptáků v obci nebo v její blízkosti. S uhynulými ptáky nijak nemanipulujte," dodal Macháček.

Před necelým měsícem se ptačí chřipka prokázala u obce Dobřín na Litoměřicku u osmi racků, což je asi pět až šest kilometrů vzdušnou čarou od nálezu ve Štětí, podotkl Vorlíček. Veterináři apelují na chovatele, aby ideálně drůbež chovali v uzavřených objektech a chránili ji před kontaktem s volně žijícím ptactvem. Krmivo a vodu by měli umístit uvnitř budovy, v krajním případě pod přístřeškem, a pokud možno by neměli drůbež napájet neošetřenou vodou z povrchových vodních nádrží, ke kterým mají přístup volně žijící ptáci. Doporučují také venkovní vodní nádrže chránit před volně žijícími ptáky například sítěmi či ploty.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist