https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-berounskem-muzeu-zacne-vystava-obrazu-s-tematikou-ceskeho-krasu?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V berounském muzeu začne výstava obrazů s tematikou Českého krasu

24.2.2022 10:34 | BEROUN (ČTK)
Český kras
Český kras
V Muzeu Českého krasu v Berouně začíná výstava obrazů Krajinou Krasu. Bude mít podtitul Český kras očima umělců a dětí a představí díla autorů z muzejních a galerijních sbírek i práce žáků berounské umělecké školy. Výstava se koná při příležitosti letošního 50. výročí založení Chráněné krajinné oblasti Český kras, informoval ČTK Vlastimil Kerl z muzea.
reklama

 

Návštěvníci si v Jenštejnském domě prohlédnou 115 obrazů, jejichž námětem jsou většinou nejznámější přírodní scenérie, jako jsou skály, lomy a říční zákoutí. Některé obrazy zachycují také industriální díla a lanovky nebo krápníkovou výzdobu Koněpruských jeskyní. Svoji tvorbu na výstavě představí malíři s vazbami k regionu, například Karel Souček, Viktor Žabinský, Karel Pokorný, Jiří Vydra, Tomáš Šmejkal, Tomáš Petříček, Květa Makovská, Jaroslav Fišák, Marie Smetanová, Zdenka Polívková či Jiří Cílek.

"Divácky nejvděčnější budou zřejmě čtyři perokresby od Káji Saudka, který od konce 70. let pro Československou speleologickou službu ilustroval bulletin Speleo. Nezaměnitelným stylem ztvárňují Velkou Ameriku a oblast kolem Kotýzu," uvedla kurátorka Dana Hradilová.

Český kras zaujal i Václava Špálu (1885 až 1946), který polovině 20. let namaloval několik obrazů s tímto námětem. Podle Hradilové bohužel není možné Špálova díla na výstavu získat, proto některá z nich návštěvníkům muzeum prezentuje alespoň v elektronické podobě včetně krátkého videa, které přibližuje jejich vznik.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist