https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cervnu-bylo-v-amazonii-vice-pozaru-nez-je-v-tuto-dobu-obvykle
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V červnu bylo v Amazonii více požárů, než je v tuto dobu obvyklé

3.7.2020 11:22 | BRASÍLIA (ČTK)
Loňské požáry vyvolaly protesty jak v Brazílii, tak i v zahraničí a vzbudily široký odpor k environmentální politice brazilského prezidenta Jaira Bolsonara.
Loňské požáry vyvolaly protesty jak v Brazílii, tak i v zahraničí a vzbudily široký odpor k environmentální politice brazilského prezidenta Jaira Bolsonara.
Počet požárů v brazilské Amazonii byl v červnu proti předchozímu roku asi o 20 procent vyšší a dosáhl třináctiletého maxima. S odvoláním na vládní data to napsal server BBC. Problém letos podle ekologických aktivistů prohlubuje koronavirus, protože kvůli jeho šíření mají úřady menší kapacitu na to, aby kontrolovaly, zda v pralese nedochází ke žhářství. Ohně v Amazonii totiž často zakládají farmáři či nelegální těžaři dřeva, kteří chtějí rychle očistit lesní plochu.
 

Letos v červnu zaznamenal brazilský institut INPE na území Amazonie 2248 požárů, zatímco loni v červnu jich bylo 1880. Požárů obvykle přibývá v červenci, srpnu a září. Loni dosáhly požáry maxima v srpnu, kdy jich bylo hlášeno 30 901, třikrát více než v předchozím roce.

"Nemůžeme dopustit, aby se opakovala situace z roku 2019," řekl listu Folha de Sao Paulo výkonný ředitel brazilského zastoupení Světového fondu na ochranu přírody (WWF) Maurício Voivodic. Ten rovněž obvinil vládu, že proti požárům nedělá dost.

Loňské požáry vyvolaly protesty jak v Brazílii, tak i v zahraničí a vzbudily široký odpor k environmentální politice brazilského prezidenta Jaira Bolsonara. Prezident si vysloužil kritiku za to, že omezil prostředky ministerstva životního prostředí a že upřednostňuje zájmy podniků před ochranou přírody. Požárů podle BBC přibylo i ve stejné době, kdy Bolsonarova administrativa omezila pokuty za porušování právních předpisů týkajících se ochrany přírody.

Bolsonaro ale kritiku přicházející ze zahraničí rezolutně odmítá. "Místo toho, aby některé státy pomohly (...), tak jednají bez respektu a v kolonialistickém duchu," řekl Bolsonaro loni v září v projevu v OSN. Vymezil se také vůči příměru, že amazonské pralesy jsou plíce planety. To je podle něj mylné tvrzení.

Amazonie se rozkládá na území několika států, ze šedesáti procent je v Brazílii. Dokáže pohltit významné množství uhlíku, čímž přispívá ke zpomalení globálního oteplování. Je domovem několika milionů rostlinných a živočišných druhů, stejně jako milionu původních amerických obyvatel. BBC už dříve psala, že každou minutu v Amazonii ubude plocha lesů o velikosti srovnatelné s fotbalovým hřištěm.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist