https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cesku-jsou-puvodni-tri-druhy-jilmu-rozlisit-vam-je-pomuze-lesnicka-prirucka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Česku jsou původní tři druhy jilmu. Rozlišit vám je pomůže lesnická příručka

12.4.2018 09:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jilm vaz (na snímku jeho květenství) je typickou dřevinou lužních lesů nížin.
Jilm vaz (na snímku jeho květenství) je typickou dřevinou lužních lesů nížin.
Názorná příručka slouží k určování tří domácích druhů jilmů pomocí jednoduchých znaků. Příručku je možné využít přímo v terénu a její uživatel nemusí mít hlubší botanické znalosti. Autory metodiky jsou vědečtí pracovníci z útvaru biologie a šlechtění lesních dřevin Václav Buriánek a Petr Novotný. Informuje o tom výzkumný ústav lesního hospodářství a myslivosti.
 

„Jilmy patří mezi rychle rostoucí dřeviny, kterým vyhovuje většina půd. Snášejí znečištěné ovzduší, zasolení a netrpí příliš ani okusem. Díky bohaté kořenové soustavě se řadí mezi meliorační a zpevňující dřeviny," uvádějí autoři. V Česku, stejně jako v celé Evropě, se jako původní vyskytují pouze tři druhy jilmů.

Aktuálně vykazované zastoupení jilmů v druhové skladbě našich lesů je však velmi nízké a dosahuje pouze 0,032 % (necelých 840 ha). Z toho většina připadá na jilm habrolistý, dále na jilm vaz a na jilm drsný (horský),“ píší Buriánek a Novotný.

Dřívější podíl jilmů v lesích byl podle historických informací mnohem vyšší. Nejvíce jilmů (téměř 40 % redukované plochy) se dnes vyskytuje v přírodní lesní oblasti Jihomoravské úvaly a Polabí, přičemž se v těchto nížinných oblastech jedná prakticky výhradně o jilm vaz a jilm habrolistý. Jilm drsný má ostrůvkovité rozšíření na vhodných lokalitách ve středních a vyšších polohách po celé republice.

Jilm vaz je typickou dřevinou lužních lesů nížin. Ukázalo se, že je z našich druhů jednoznačně nejodolnější vůči grafióze. Jilm habrolistý je na našem území rozšířen hlavně v 1., méně pak ve 2. lesním vegetačním stupni. Nejhojnější je v Českém středohoří, ve středních a východních Čechách a na střední a jižní Moravě.

Jilm habrolistý je ze všech jilmů nejvíce citlivý k onemocnění grafiózou, a je tedy touto chorobou silně zdecimován, takže v lesních porostech lze dnes nalézt starší zdravé stromy jen vzácně.

Jilm drsný má u nás těžiště ve středních a vyšších polohách celého území, v suťových lesích a klenových bučinách ve 3.–6. lesním vegetačním stupni. V horských karech zasahuje až do 8. lesního vegetačního stupně. Je rovněž silně ohrožován grafiózou, i když v posledních letech lze pozorovat určité zlepšení

Velmi dobré a spolehlivé rozlišovací znaky jsou přítomné především na listech. Důležité jsou zejména jejich tvar, velikost, asymetrie a uspořádání žilnatiny. Další rozlišovací znaky jsou i na květech a hlavně na plodech, pomocí nichž lze naše jilmy určit nejspolehlivěji. Další znaky jsou také na pupenech, které se u jednotlivých druhů liší tvarem a oděním šupin.

Součástí metodiky je přehledný zjednodušený klíč k rozlišování tří domácích druhů jilmů a rozlišení jilmu vazu od dalších dvou druhů.

Grafióza

Evropské druhy jilmů jsou od 20. století silně decimovány houbovou chorobou grafiózou, známou též pod jménem holandská nemoc jilmů. Jilmy se tak koncem 20. století staly ohroženými a vzácnými dřevinami. Epidemie vedla k rapidnímu poklesu zájmu o jejich pěstování. Během doby se však podařilo na základě využití genetického základu asijských odolných druhů z okruhu jilmu sibiřského vyšlechtit celou řadu hybridů a odolných kultivarů rezistentních vůči grafióze. V posledních letech rovněž dochází k částečnému návratu původních druhů jilmů do volné i lesní krajiny.

reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist