https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-cr-je-sest-novych-ohnisek-ptaci-chripky.lide-by-meli-zabezpecit-sve-chovy-drubeze
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ČR je šest nových ohnisek ptačí chřipky. Lidé by měli zabezpečit své chovy drůbeže

5.1.2024 17:44 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Česku se dnes potvrdilo šest ohnisek ptačí chřipky v malochovech. Tři případy jsou ze Zlínského kraje, dva jsou na Vysočině a jeden v Olomouckém kraji. V ČR je deset ohnisek nákazy, první letošní případ se potvrdil na jihu Čech v úterý. ČTK o tom informovala Státní veterinární správa (SVS). Stejně jako v přechozích případech se nepřijímají mimořádná veterinární opatření, což umožňuje nedávná změna evropské legislativy.
 

Ve Zlínském kraji se nákaza potvrdila ve dvou chovech v Kelči na Vsetínsku a v Rožnově pod Radhoštěm. Dvě ohniska na Vysočině jsou v obcích Želiv a Popelištná na Pelhřimovsku. Šestý případ je z Norberčan na Olomoucku. Ve všech případech podle veterinární správy uhynula v malochovech velká část drůbeže nebo většina ptáků. Zbývající drůbež se musí utratit.

V zasažených oblastech se nebudou vymezovat uzavřená pásma ani vyhlašovat mimořádná veterinární opatření. Jednou z podmínek pro využití výjimky dané evropskou legislativou je to, že chovatel neuvádí drůbež ani její produkty na trh, což znamená, že riziko šíření nákazy z chovu je minimální. "Česká republika by neměla navíc ztratit oficiální status země prosté ptačí chřipky důležitý pro mezinárodní obchod s drůbeží a jejími produkty. Krajská veterinární správa bude nákazovou situaci v oblasti bedlivě monitorovat," uvedl dříve ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Veterináři doporučí chovatelům hlavně zamezit kontaktu drůbeže s volně žijícími ptáky, kteří mohou nákazu přenášet. Základním preventivním opatřením je proto chov v uzavřených objektech. Pokud to není možné, měli by chovatelé minimalizovat kontaminaci vody, krmiva a podestýlky trusem volně žijících ptáků, uvádí SVS. Nabízí se také například možnost zasíťování výběhů.

V domácích chovech je v Česku nejméně 3,8 milionu nosnic. Vyplývá to z posledního zveřejněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) za rok 2022 k průměrnému stavu nosnic v domácích chovech. V zemědělském sektoru jich je zhruba pět milionů.

Veterinární správa doporučuje chovatelům hlásit příslušné krajské veterinární správě zvýšené úhyny a hromadné úhyny drůbeže. Fungují i krizové linky, kontakty lze najít na webu SVS. Chovatelé, kteří mají drůbež jako podnikatelé, mají povinnost hlásit pokles v příjmu potravy a vody o více než 20 procent, pokles v produkci vajec o více než pět procent po dobu delší než dva dny a hlásit zvýšenou úmrtnost o více než procenta týdně.

Ministerstvo zemědělství k nákaze pro veřejnost uvedlo, že riziko přenosu na člověka je nízké a přenos z volně žijících ptáků nebyl popsán od roku 1997. "Současná forma viru je schopna infikovat člověka pouze ve výjimečných případech, a to při úzkém styku s napadenou drůbeží. Lidé by se měli vyvarovat všech zbytečných kontaktů nejen s podezřelými zvířaty, ale i s jejich trusem a peřím," upozornilo. Lidé by při nálezu hromadného úhynu ptáků měli informovat Krajskou veterinární správu nebo Policii ČR, mohou se obrátit i například na soukromé veterináře.

Do Česka se ptačí chřipka začátkem ledna vrátila po osmi měsících. V minulém roce kvůli nákaze veterináři nařídili postupně usmrcení nosnic v doposud největším ohnisku ptačí chřipky, která se objevila v komerčním chovu na Tachovsku. V Brodu nad Tichou se muselo zlikvidovat přes 740 000 kusů drůbeže. Nákaza se tam potvrdila již před koncem roku 2022. Společnost obnovila plný provoz až koncem letních prázdnin. S novými opatřeními, která posilují zabezpečení proti vnesení nákazy, je nyní ve třech halách 750 000 nosnic. Snesou denně 700 000 vajec.

Loni v ČR veterináři potvrdili 23 ohnisek ptačí chřipky v chovech drůbeže a dalších ptáků. První dvě ohniska se objevila 2. ledna 2023, jedno v malochovu drůbeže ve Velké Bukovině v Ústeckém kraji a druhé v komerčním chovu ve středočeských Sedlčanech. Poslední ohnisko potvrdili 12. května v malochovu ve středních Čechách.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist